Keçi Sütüne 15 Milyon Dolar Yatırdı, Aile İşletmelerini Destekleyip Büyüyecek

Keçi Sütüne 15 Milyon Dolar Yatırdı, Aile İşletmelerini Destekleyip Büyüyecek

Besin değeri anne sütüne çok yakın olduğu ifade ediler keçi sütü son dönemde şirketlerin ilgi odağı olmaya başladı.

Besin değeri anne sütüne çok yakın olduğu ifade ediler keçi sütü son dönemde şirketlerin ilgi odağı olmaya başladı. Bu alanda yaptığı 15 milyon dolarlık yatırımla dikkat çeken girişimci Funda Baltalı, işe girdikten sonra diğer şirketlerin de keçi sütüne talebinin arttığını fark ettiğini söyledi. Keçi sütü pazarının aşağı yukarı inek sütünün yüzde beşi kadar büyüyebileceğini söyleyen Baltalı, yatırımından haberdar olan pek çok gencin kendisine ulaştığını ve yatırım yapmak için akıl danıştıklarını aktardı. Baltalı, "Küçük aile işletmeleri yapmayı hedefliyorum. Keçileri olanları toplayıp bir pazarda kullanarak, sütleri işlemeyi düşünüyorum. Bir iki yıl sonra bu projenin temellerine başlayacağım." dedi.

İstatistik Kurumu'nun sektörle ilgili açıkladığı son veri Mayıs 2013'e ait. Söz konusu ayda süt üretimi bir öncesi yıla göre yüzde 1,8 azalırken, peynir üretimi arttı. Koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitleri 5 bin 150 tonla geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,4 artış kaydetti. Son dönemde özellikle keçi sütü ve ondan yapılan ürünlere de rağbet bir hayli arttı. Bu gidişatı 4 yıl önceden fark eden Baltalı Gıda'nın kurucusu Funda Baltalı, babadan kalma 13 dönüm hikâyesiyle başladığı keçi sütü üretiminde önemli mesafe kat etti. Pek çok şirketin tedarikçisi durumundaki Baltalı, işe başlama hikayesini şöyle özetledi:

"Hayvancılığa dair her şeyi öğrenmek adına Hollanda'da bir çiftlikte uzun bir süre çalıştım. Orada hayvancılığa dair her işi yaptım. Çalışırken bir yandan da araştırmalara devam ettim. Türkiye'de ve diğer ülkelerdeki süt verimini araştırdıktan sonra Kanada'dan sperma getirerek hayvanlarda daha verimli süt üretimine ulaştım. 2011 yılının başında üretime ilk başladığımda, tesiste 3 günde 1, bir ton sütü peynire dönüştürüp satıyorduk. Şu an günlük 10 ton süt işliyoruz. Hedefimiz günde 22 ton süt işlemek. Toplam 9 personelle başladık. Şuan 61 kişiyiz. 15 milyon dolar para yatırdım. Yatırmaya da devam edeceğim. Bu sene ki ciro hedefimiz 8 milyon, 2014 senesinde ise 20 milyon TL.”

Baltalı, Doğu veya Güneydoğu'da ikinci bir çiftlik kurmak istediğini de belirterek, orada farklı bir iş modeli oluşturmayı düşündüğünü ifade ederek, "Belli bir sistemi olan sürüsünü büyütebilecek. Biz de aldığımız işlerle o bölgenin ekonomisine katkıda bulunmuş olacağız." dedi. Ürünleri hakkında da bilgi veren Baltalı, bu sene ‘kolay yoğurt' ismiyle tescilledikleri bir sistem geliştirdiklerini, bu sayede isteyenlerin kendi yoğurtlarını yapabileceğini dile getirerek, "Özellikle genç annelerin ilgisi bizi şaşırtıyor. Önümüzdeki sene bebek maması çıkartmayı hedefliyoruz. Hiçbir katkı içermeyen doğal dondurma üzerinde de çalışmalarımız devam ediyor." diye konuştu.

Türkiye'de keçi sütü pazarının aşağı yukarı inek sütünün yüzde beşi kadar büyüyebileceğini dile getiren Baltalı, özellikle kendisini arayan gençlerden aldığı ilhamla bir proje geliştirdiğini aktardı ve şunları söyledi:

"Bu işe girdikten sonra diğer şirketlerin de keçi sütüne olan talebini fark ettim. Birkaç sene içinde bunun daha da artacağını tahmin ediyorum. Türkiye'nin çeşitli yerlerinden gençler arayıp keçi sütü yapmak istediklerini söylüyor. Geçenlerde bir mail geldi. Matematik öğretmenliği yapıyormuş. 'Bir çiftliğim olsun istiyorum, 10 keçiyle işe başlasam bir yol kat edebilir miyim?' diyor. Bu şekilde üniversite mezunu gençlerden sürekli mailler ve telefonlar alıyorum. Küçük aile işletmeleri yapmayı hedefliyorum. Keçileri olanları toplayıp bir pazarda kullanarak, sütleri işlemeyi düşünüyorum. Bir iki yıl sonra bu projenin temellerine başlayacağım."
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.