Kazanç ve kayıplar

Kazanç ve kayıplar

Siyasi partilerin il teşkilatları seçimde aldıkları oy oranları yorumluyor, seçim çalışmalarının meyvesini ne ölçüde aldıklarını tartışıyor

AKP’NİN GÜNDEMİNDE KAYIPLAR VAR

Büyükşehir ve merkez ilçe belediye başkanlıklarında başarı yakalayan AKP’nin gündeminde milletvekili çıkardığı ilçelerdeki kayıplar konuşuluyor. İl Başkanı Faruk Dügen, milletvekilleri ve teşkilatlarla bu konuyu değerlendirdiklerini belirtiyor. Dügen, 2004 yerel seçimlerine oranla oylarını arttırdıklarını da söylüyor.
YENİ BAŞKAN VE SİYASET DİLİ KABUL GÖRDÜ
2007 seçimlerine oranla oylarını artıran Saadet Partisi ise bu seçimde vatandaşın yeni genel başkan ve yeni siyaset dilini kabullendiği görüşünde. Bu seçimdeki en büyük hedeflerinin bu olduğunu ve bunu da başardıklarını anlatan İl Başkanı Veli Tolu, halkın bu seçimde konjonktür gereği iktidar partisine bir miktar daha avans verdiğine işaret ediyor.
İLÇELERDE SEVİNÇ, KONYA’DA HAYALKIRIKLIĞI
Yerel seçimde Konya’da çıkış yapan bir diğer parti ise MHP. Planlı ve özverili seçim çalışmasının sonucu olarak büyük taşra ilçelerde belediye başkanlığı kazanan MHP, Konya merkezde ise hayal kırıklığı yaşadı. İl Başkanı Ali Yücel, Konya genelindeyse seçimin galibinin MHP olduğunu söylüyor.


Partiler oyları tartıyor

Siyasi partilerin il teşkilatları seçimde aldıkları oy oranları yorumluyor, seçim çalışmalarının meyvesini ne ölçüde aldıklarını tartışıyor. Sonuçları gazetemize değerlendiren il başkanlarının ortak görüşü seçim sonuçlarına saygı duyulması gerektiği

AKP’NİN GÜNDEMİNDE KAYBETTİĞİ İLÇELER VAR
Adalet ve Kalkınma Partisi Konya İl Başkanı Faruk Dügen, milletvekili çıkarttıkları ilçelerde belediye seçimlerini kaybetmeleriyle ilgili değerlendirmeyi vekiller ve teşkilatlarla yaptıktan sonra sonuçlarını kamuoyuyla paylaşacaklarını açıkladı.
Adalet ve Kalkınma Partisi olarak Konya’da çok başarılı olduklarını vurgulayan İl Başkanı Faruk Dügen, bazı ilçelerde seçimi kaybetmelerine rağmen, daha önce kendilerinde olmayan belediyeleri de aldıklarının altını çizdi ve ekledi: “Adalet ve Kalkınma Partisi belediyeciliğiyle tanışmayan ilçelerimiz tanıştı.” Dügen ayrıca büyükşehir ve merkez ilçelerde de çok başarılı olduklarını vurguladı.
Vatandaşın takdirine saygı duyduklarını ifade eden Faruk Dügen, sayısal olarak kaybettikleri ilçelerin fazla olmasına rağmen 2004 yerel seçimindeki İl Genel Meclisi oy oranlarını da artırdıklarına dikkat çekti. Dügen, kaybettikleri ilçelerle ilgili olarak vekil ve teşkilatlarla değerlendirmeler yaptıklarını, çeşitli faktörlerin olduğunu ve bunların da tek tek ele alındığını anımsatarak, bunun sonuçlarını da vatandaşlarla paylaşacakları mesajını verdi.
SAADET’İN YENİ BAŞKANI VE SİYASET DİLİ TOPLUMDA KABUL GÖRDÜ
Saadet Partisi Genel İstişare Kurulu Üyesi ve Konya İl Başkanı Av. Veli Tolu, parti olarak yakın hedefler ve makamlar için siyaset yapmadıklarını, çalışmalarında daima yüksek ideallere ulaşabilmeyi hedeflediklerini vurguladı. Seçim sonuçlarının kendileri açısından bir makamın elde edilmesi ya da edilememesi olarak algılanmadığının altını çizen Veli Tolu, “Bizler seçim dönemlerini bir tebliğ dönemi olarak algılarız. Bu dönemde hem ülkenin gerçeklerini, hem de projelerimizi milletimize tebliğ ederiz. Bizim yüksek idealimiz yaşanabilir bir Türkiye, yeniden büyük Türkiye ve yeni bir dünyadır” değerlendirmesini yaptı.
Saadet Partisi’nin bu seçimde yeni bir vizyon yakaladığını ve bu vizyonun halk tarafından tanındıkça nezdindeki tesirinin de artacağının altını çizen Veli Tolu, “Yerel seçimler bizim için bir yol haritası çizecekti, beklentimiz oydu. Nitekim bir yol haritası çizmiş ve bize bir işaret göstermiştir. Biz bu seçimlerde şunu gördük. Saadet Partisi Türkiye’nin her yerinden oy alan partidir. Saadet Partisi’ne ilişkin genel bir kabul vardır. Ancak bu seçimde bu kadar oya dönüşmüştür” dedi. Ancak bu seçimde yine konjonktür gereği milletin iktidar partisine bir miktar daha avans verdiğine işaret eden Veli Tolu, sonuca saygılı olduklarının altını çizdi ve ekledi: “Ancak gördüğümüz şey şudur ki, Saadet’in dışında hiçbir parti genel sıkıntılara ilişkin çözüm gösterememiştir. Bizim için en büyük kazanım genel başkan ve yeni siyaset dilinin topluma tanıtılması ve toplum tarafından kabul görmesidir. Bu seçimdeki hedefimiz buydu ve bunu da başardık” dedi.
MHP, MERKEZDE HAYAL KIRIKLIĞI YAŞADI, İLÇELERDEN MEMNUN
Yerel seçimde Konya’da çıkış yapan partilerin başında Milliyetçi Hareket Partisi geliyor. MHP, Konya büyükşehir ve merkez ilçelerde istediği sonucu alamasa da, büyük taşra ilçelerde belediye başkanlıkları ve İl Genel Meclisi üyeliklerinde büyük başarı elde etti. MHP İl Başkanı Ali Yücel, bu başarıyı seçim çalışmalarına erkenden başlamaları, disiplinli hareket etmeleri ve teşkilatın her kademesinden kişilerin taşın altına elini değil bütün vücudunu koymasına bağlıyor. Yoğun çalışmalarına rağmen Konya merkezdeki sonuçlardan dolayı üzüntü duyduklarını ve çalışmalarının karşılığını alamadıklarına işaret eden Ali Yücel, “Konya’nın yüzde 80’ine ulaşarak seçmenlere elimizi uzattık; adayları tanıttık, oy istedik. Böyle bir ciddi çalışmanın karşılığını da merkezde alamadık. Bu bizim için hayal kırıklığı oldu. Konya genelindeyse ise MHP seçimlerin galibidir. Aldığı büyük ilçeler ilçelerdeki sayılar İl Genel Meclisi’ndeki artışlar ve Belediye Meclisi’nde aldığımız oylar bunun göstergesidir” dedi. Yücel, iktidar partisinin devletin gücünü kullanmasına rağmen yine de başarılı olduklarını ifade etti. İktidar partisinin milletvekili çıkardığı ilçelerde belediye başkanlığını alamamalarının “Konya’nın bakanı olmaması” yönünde değerlendirilmesine de açıklık getiren Ali Yücel, “Fildişi kulelerde oturup genel merkezden gelen rüzgarlarla bu seçimi alırız demedik. Bu bakanlık meselesi değil. Hak etmemiş, kalitesi tescil edilmemiş insanlarla yola çıkarsanız bunun kaçınılmaz sonucu. Bu saatten sonra Konya’ya 5 tane bakanlık verseler ne olur. Başbakanın,‘ceketimizi koysak biz alırız’ sözü Urfa’da tecelli etmemiştir ama Konya’da olmuştur. Konyalının hem ülke geleceği hem de Konya geleceği için verdikleri oyları bir defa daha gözden geçirmesi gerekiyor” diye konuştu.
DEMOKRAT PARTİ 1 İLÇE, 4 BELDE DE BAŞKANLIĞI KAZANDI
Demokrat Parti İl Başkanı Rasık Özdemir, seçimin halkın geçim sıkıntısı altında geçirdiği bir seçim olduğunu söyledi. Seçimlerin Konya’ya ve ülkeye hayırlı olmasını dileyen Özdemir, “Demokrasiye inanan bizler, sandıktan çıkan sonuca inanıyor ve saygı duyuyoruz. Demokrat Parti olarak anketlerde yüzde sıfır olarak gösterilirken, Türkiye genelinde yoğun çalışmalarımızla ve sıfır bütçe ile İl Genel Meclisi’nde Türkiye genelinde yüzde 4, belediye başkanlığı seçiminde yüzde 6 oy almış bulunmaktayız. Konya’da bir ilçe ve 4 belde belediye başkanlığı kazandık” dedi. Seçimde iktidar partisinin ciddi oy kaybı yaşadığına dikkat çeken Özdemir, milletvekili ilçelerinin belediye başkanlığını kaybetmesinin seçimden çıkartılacak asıl sonuç olduğunu vurguladı.
SEÇİM SONUÇLARI DSP’Yİ ŞAŞIRTTI
DSP Konya İl Başkanı Betül Öncü, yerel seçim sonuçlarının kendilerini şaşırttığını ifade etti. DSP Konya İl Binasında seçim sonuçlarını değerlendiren Betül Öncü, DSP’nin Konya’da hak etmediği bir sonuç aldığını ileri sürdü. Seçim süreci boyunca DSP olarak Büyükşehir, Meram, Selçuklu, Karatay, diğer ilçeler, beldeler ve köylerde il yönetimi ve ilçe yönetimiyle birlikte çalışmalar yürüttüklerini kaydeden Öncü, hem belediye başkan adayları, hem il genel ve belediye meclis üyelerinin yanında olduklarını ifade etti. Konyalıların kararına saygı duyduklarını dile getiren Öncü, demokrasinin sadece sandığın ortaya konması olmadığını, bu seçimde bunu gördüklerini ifade etti. Konyalıların tehdit ve şantaja boyun eğmediğini söyleyen Öncü, seçim sonucunda iktidara bir ders verildiğini iddia etti. DSP Konya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Vejdi Çınar’ın partiden ayrılmasını da değerlendiren Öncü, “Vejdi Çınar Bey 36 yıllık Demokrat Partili birisi. Biz onu sağlı-sollu bir birleşme, bir uzlaşmacı olarak destekledik. Zaten bizim partili biri değil di ki DSP’den ayrılmış olsun” ifadelerini kullandı. Öncü, bu günden itibaren DSP örgütleri olarak yerel ve genel seçim çalışmalarına başlayacaklarını da sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum