Kars Çayı İle Kuyucak Gölü Kuş Cenneti Kurtarılacak!

Kars Çayı İle Kuyucak Gölü Kuş Cenneti Kurtarılacak!

Kars'ta 227 kuş türünün yaşadığı kurumaya yüz tutan Kuyucak Gölü, Kars Çayı ile kurtarılması planlanıyor.Kars Valiliği tarafından Kuyucuk Gölü'nü kurtarmak için oluşturulan Mahalli Sulak Alan Komisyonu ikinci kez toplandı. Kuş cennetinin...

Kars'ta 227 kuş türünün yaşadığı kurumaya yüz tutan Kuyucak Gölü, Kars Çayı ile kurtarılması planlanıyor.

Kars Valiliği tarafından Kuyucuk Gölü'nü kurtarmak için oluşturulan Mahalli Sulak Alan Komisyonu ikinci kez toplandı. Kuş cennetinin Kars Çayından aktarılacak su ile geçici DSİ'nin 2017'de faaliyete geçecek projesi ile tamamen kurtarılmasına karar verildi. Dikkatlerden kaçmayan ise 3 ay önce Kars çayında binlerce balığın ölmesi ve bu suyun Kuyucuk Kuş Cennetine aktarılacak olması oldu.

Kars Vali Yardımcısı ve Susuz Kaymakamı Musa Evin başkanlığında, ikinci kez bir araya gelen komisyon üyeleri Orman ve Su İşleri Kars Şube Müdürü Murat Doğanay’dan bilgi aldı. Toplantıda komisyonun diğer üyeleri, Arpaçay Kaymakamlığı, Kuzey Doğa Derneği, Kafkas Üniversitesi, Çevre ve Orman İ Müdürlüğü, Orman ve Su İşleri 13. Şube Müdürlüğü, Tarım İl Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, DSİ 24 Bölge Müdürlüğü, Avcılık ve Atıcılık İhtisas Derneği, Ziraat Odası ve Kuyucuk Muhtarlığı, Kuyucuk Gölü’nün kuruma nedenleri ve çözüm önerileri üzerine hazırladıkları raporları slayt eşliğinde sundu.

Komisyonun mahalli öneme haiz sulak alanların doldurulması ve kurutulmasının yasak olduğuna dikkat çektiği kararlarda, "Mahalli öneme haiz sulak alanların kirletilmemesi, doğal yapılarının ve ekolojik karakterlerinin korunması esastır. Mahalli öneme haiz sulak alanlar ile mevsimsel ve daimi akarsularda saz kesimi orman ve su işleri 13. Bölge müdürlüğü iznine tabidir" denildi.

'BİNLERCE BALIĞIN ÖLDÜĞÜ KARS ÇAYI KUYUCUK KUŞ CENNETİNE HAYAT VERECEK'

Komisyon Başkanı Kars Vali Yardımcısı Evin, DSİ'nin Kuyucuk'u kurtarmak için 2017 yılında hayata geçireceği proje ile gölün kurtarılacağını açıkladı. Evin: "Arkadaşlarla bu gün istişare ettik. Bize bakan en önemli çözüm noktası bizim burayı bir an önce beslememiz lazım. DSİ’nin çok güzel bir projesi var. 2017 yılında hayata geçecek. Göle buharlaşma ve yağış miktarı göz önünde bulundurularak yaklaşık en az 1 milyon metre küp su vereceğimiz güzel bir proje fakat biz o zamana kadar beklemeyelim bu zamana kadar da bir şekilde besleyelim. Arkadaşlarla konuştuğumuzda Kars Çayının en yakın noktasında göle gelen su verme konusunda bir hemfikir olduk. Bu geçici çözüm önerisi konusunda DSİ teknik rapor hazırlayacak. Bize maliyeti nedir onu göreceğiz. İnşallah en kısa zaman içerisinde bu geçici çözüm ile 2017 yılında zaten kesin çözüme ulaşıyoruz." dedi.

Öte yandan Ramsar alanı olan ve turist çeken Kuyucuk Gölü'ne kanalizasyon, peynir altı suyu ile sanayi atık sularının verilecek olması akıllarda soru işaretleri bıraktı. Karslılar 3 ay önce binlerce balığın öldüğü ve Kars Valiliği'nin henüz resmi bir açıklama yapamadığı Kars Çayı'nın Kuyucuk Gölü'ne akıtılmasının gölün sonu olacağına dikkat çekiyor.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.