Karamsarlık yerini umuda bıraktı

Karamsarlık yerini umuda bıraktı

Mevsim sıcaklık normallerinin altında seyreden sonbahar ve kış ayları sonrası ekinde zarar yaşayan çiftçi, geçtiğimiz günlerde gelen yağmur ile az da olsa nefes aldı.

Ekinlerdeki zarar miktarı henÜz netleşmedi. Yaşanılan zararın önümüzdeki dönemdeki gelebilecek yağışlarla en aza inmesi umut ediliyor. Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Celil Çalış, yağışlarla birlikte karamsarlığın yerini umuda bıraktığını belirterek, “Geçtiğimiz sonbahar ve kıştaki olumsuz etki karamsarlığa neden olmuştu fakat son gelin yağışlar rahatlattı. Tam manasıyla nefes alındı denilemez. Bunun için mart- nisandaki alınacak yağış miktarı önemli. Sonbahar ve kıştaki yağış eksikliği telafi olmayacaktır fakat tedavi edici olarak düşünülebilir” dedi.

Konya’daki tarım arazilerinin üçte ikisinin kıraç arazi olduğunu hatırlatan Çalış, şöyle konuştu: “Doğaya bağlı tarım yaptığımız için bu yağışlar son derece önemliydi. Oluşacak olan muhtemel zararlar 15-20 gün içerisinde alacağımız yağışlara göre belli olacak. İnşallah zarar fazla olmaz. En sevindirici olay soğuk zararı olmadı. Sadece yağış yetersizliğine bağlı çıkışlarda kayıp görüldü. Zarar var. Yüzde 5 mi olur 10’mu olur bunu söylemek için erken. Bunu da inşallah önümüzdeki dönemde gelecek yağışlarla telafi ederiz.”

GÜBREYİ TEK SEFERDE ATMAYIN

Yağmurların gübrelemeye yeterli olup olmadığı ile ilgili de konuşan Çalış, “Zaten üst gübrelemenin iki defa yapılmasını biz uzun süredir söylüyoruz. İklim şartları değişti. Gübreyi fazla vererek yakmak yerine veya fazla verilen kısmın buharlaşmasını engellemek için gübrenin kıraç alanlarda 2 sulak alanlarda en az 3’e bölünmesini tavsiye ediyoruz. Üre gübresi atılacak dönem geçti bundan sonra atılması çok sağlıklı olmaz. Bundan sonra hiç gübre atmamış üreticilerimizi atacak oldukları azotlu gübreyi 2’ye bölmelerini tavsiye ediyoruz. Kış ve sonbahardaki yaşanan sıkıntıdan dolayı çiğnenecek boyutta ekin oluşmadı. Üretici ekin ezilir gibi endişe etmeyip gübrelerini atabilir. Ayrıca meteoroloji takip edilerek yağış öncesi gübre atılırsa daha verim alırlar.” ifadelerine yer verdi.

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.