Karaduman’dan Murat Kurum’a sorular 

Karaduman’dan Murat Kurum’a sorular 

Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Karaduman, “Bugüne kadar imar barışı adı altında kaç yasal düzenleme yapılmıştır?” dedi.

Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Karaduman, “Bugüne kadar imar barışı adı altında kaç yasal düzenleme yapılmıştır?” dedi.
 
6 Şubat’ta meydana gelen ve 10 ilde hissedilen deprem sonrası tüm Türkiye deprem bölgesine yardım toplamak adına seferber oldu. Deprem yaralı sarılmaya devam ederken bir yandan da hasarlı bina tespitleri sürüyor. 

Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman, “Çeşitli zamanlarda çıkarılan imar aflarının yeterli denetim olmadan verilmesi sonucu depreme dayanıksız birçok yapının yapı kayıt belgesi aldığı belirtilmektedir” dedi.

İMAR AFFINDA YETERLİ DENETİM YAPILDI MI?

Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından cevaplandırılması isteğiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi. Karaduman, “Ülkemiz; 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler nedeniyle ciddi bir afet yaşamıştır. Bu ve sonrasında meydana gelen artçı depremler sebebiyle 10 ilimizde ciddi bir yıkım meydana gelmiş, yürütülen hasar tespit çalışmaları kapsamında şu ana kadar incelenen 387 bin 346 binanın 50 bin 576'sının yıkık, ağır hasarlı veya acil yıkılması gerektiği belirlenmiştir. Bu depremler sebebiyle 35 bin 418 vatandaşımız vefat etmiş, 105 bin 505 vatandaşımız ise yaralanmıştır. Her ne kadar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yıkılan binaların yüzde 98'inin 1999 öncesi yapıldığını belirtmiş olsa da, eski tarihli birçok yapının depremden sonra ayakta kaldığı görülecektir. Burada, çeşitli zamanlarda çıkarılan imar aflarının yeterli denetim olmadan verilmesi sonucu depreme dayanıksız birçok yapının yapı kayıt belgesi aldığı belirtilmektedir.  Aşağıdaki sorularımın Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Sayın Murat Kurum Anayasanın 98'inci ve İçtüzüğün 96 ve 99'uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim” diye konuştu.

KAÇ BİNAYA YAPI KAYIT BELGESİ VERİLDİ?

Karaduman’ın Kurum’a soruları şöyle: “Bugüne kadar imar barışı adı altında kaç yasal düzenleme yapılmıştır? Son düzenlemeden sonra Türkiye genelinde kaç binaya yapı kayıt belgesi verilmiştir? Depremden etkilenen 10 ilde kaç binaya yapı kayıt belgesi verilmiştir?
Afet bölgesinde yapı kayıt belgesi verilen binaların kaçı yıkılmıştır? Kaçı ağır hasarlıdır? Kaçı hakkında acil yıkım kararı verilmiştir? Afet bölgesinde yapı kayıt belgesi verilen binaların kaçı orta hasarlıdır? Kaçı az hasarlıdır? Kaçı hasarsızdır? Afet bölgesindeki binaların yapılış tarihleri ve ruhsat tarihleri nedir? Afet bölgesinde yıkılan binaların yapılış tarihleri ve ruhsat tarihleri nedir? Deprem sonrası az hasarlı ve hasarsız olduğu tespit edilen binaların yapılış tarihleri ve ruhsat tarihleri nedir?”

SAİT ÇELİK
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.