Kalite sorunu 750 bin ton ürüne mal oldu

Kalite sorunu 750 bin ton ürüne mal oldu

‘Hububat Gübreleme ve Hastalıklarla Mücadele’ konulu toplantıda, 2009’da 750 bin ton buğday ithal edildiği hatırlatılarak, dışa bağımlılığın azalması için buğdayda kaliteye dikkat çekildi

KALİTE İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

Ziraat Mühendisler Odası (ZMO) Konya Şubesi ve Konya Ticaret Borsası (KTB) ortaklaşa düzenledikleri ‘Hububat Gübreleme ve Hastalıklarla Mücadele’ seminerinde çiftçiler bilgilendirildi. Seminere konuşmacı olarak Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sait Gezgin ve Doç. Dr. Nuh Boyraz katıldı. Seminerde kaliteli buğdayın yetiştirilmesi için yapılması gerekenler anlatıldı.
750 BİN TON BUĞDAY İTHAL EDİLDİ
Türkiye’nin buğday ambarının Konya olduğunu belirten ZMO Başkanı Özkan Taşpınar, burada yetiştirilen buğdayın ve hububatın kaliteli bir seviyeye çekilmesi gerektiğini belirtti. Türkiye’de yetişen buğdayın kaliteli olmadığı için dışarından buğday ithal edildiğine dikkat çeken KTB Başkanı Muhammet Uğur Kaleli, 2009 yılında ithal edilen 750 bin ton buğdaya 583 milyon TL’nin verildiğini söyledi.
DENGELİ GÜBRELEME YAPILMALI
“Hububatta gübreleme doğru yapıldığı takdirde verim artacaktır” diyen Prof Dr. Sait Gezgin, kültürel tedbirler, uygun ve dengeli bir gübreleme sonucu verimin yüzde 40 ile yüzde 100 arasında artacağına dikkat çekti. Hububatta hastalıklara karşı mücadele konusunu anlatan Doç Dr. Nuh Boyraz da, iklimsel faktörlere bağlı olarak görülmesi muhtemel hastalıklar üzerinde durdu.


Buğdayda kalite şart

Kaliteli buğday üretilemediği için ithal edildiğine dikkat çeken KTB Başkanı Uğur Kaleli, “2009 yılında 750 bin ton buğday ithal edildi. İthal edilen buğdaya verilen para 583 milyon TL” dedi

Ziraat Mühendisler Odası (ZMO) Konya Şubesi ve Konya Ticaret Borsası ortaklaşa düzenledikleri ‘Hububat Gübreleme ve Hastalıklarla Mücadele’ adlı seminerde çiftçileri bilgilendirdi. Seminer, dün Konya Ticaret Borsası Toplantı Salonu’nda gerçekleşti. Seminere Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özkan Taşpınar, Konya Ticaret Borsası Başkanı Muhammet Uğur Kaleli, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sait Gezgin ve Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nuh Boyraz konuşmacı olarak katıldı.
KALİTELİ BUĞDAY ÜRETİLMELİ
Buğday ve hububatta kalitenin artması için çaba sarf etmemiz gerektiğini belirten Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özkan Taşpınar, “Konya ülkemizin buğday ambarı. Burada yetiştirdiğimiz buğdayı ve hububatı kaliteli bir seviyeye çekmeliyiz. Kalite için çeşitli özelliklere dikkat ediliyorsa hastalıklara mücadele için de dikkat edilmeli. Çiftçilerimizde hastalıkla mücadele etme özelliği yok. Türkiye’de yetişen buğday Türkiye’ye yeter fakat buğdayımız kaliteli olmadığı için dışarından ithal etmek zorunda kalıyoruz” dedi.
2009 YILINDA İTHAL BUĞDAYA 583 MİLYON TL VERİLDİ”
 “Çiftçiler kaliteli buğday yetiştiremedikleri için buğday ithal ediyor” diyen Konya Ticaret Borsası Başkanı Muhammed Uğur Kaleli de şöyle konuştu: “Konya’nın yüzde 64’ü tarımla uğraşıyor ve Konya’ya yetecek buğdayı üretiyor. Kaliteli buğday üretemediğimiz için dışarıdan ithal buğday almak zorunda kalıyoruz. 2008 yılında 650 bin ton buğday ithal edildi. 2009 yılında 750 bin ton buğday ithal edildi. Sadece 2009 yılında ithal edilen buğdaya verilen para 583 milyon TL.”
GÜBRELEME DOĞRU YAPILMALI
Prof Dr. Sait Gezgin de, hububatta gübrelemenin doğru yapıldığı takdirde veriminin artacağını ifade etti. Gezgin, “Yapılan araştırmalarda buğdayın yetiştiriciliğinde alınması gereken kültürel tedbirlerin ile uygun ve dengeli bir gübreleme sonucu verimin yüzde 40 ile yüzde 100 arasında değişen oranlar da arttığı belirlenmiştir” dedi. Hububatta hastalıklarla mücadelenin önemini anlatan Doç Dr. Nuh Boyraz da “Konya, hububat alanlarında iklimsel faktörlere bağlı olarak görülmesi muhtemel hastalıklar üzerinde durulmalı” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.