Kadir İnanır: Ülkeyi Sanat Toplumu Haline Getirirseniz Asla Kavga Çıkmaz

Kadir İnanır: Ülkeyi Sanat Toplumu Haline Getirirseniz Asla Kavga Çıkmaz

Uluslararası Zeugma Film Festivali için Gaziantep'e gelen usta oyuncu Kadir İnanır, “Bir ülkeyi kültür toplumu, sanat toplumu haline getirirseniz asla kavga çıkmaz. Tabiki bunlar temel ekonomik kaynağı sağladıktan sonra. Sanat ve kültürün...

Uluslararası Zeugma Film Festivali için Gaziantep'e gelen usta oyuncu Kadir İnanır, “Bir ülkeyi kültür toplumu, sanat toplumu haline getirirseniz asla kavga çıkmaz. Tabiki bunlar temel ekonomik kaynağı sağladıktan sonra. Sanat ve kültürün bütün temel öğeleriyle ilgili bana düşen hangi istek varsa oraya ön sırada koşmaya hazırım.” dedi.

Sinemaseverlerin merakla beklediği Uluslararası Zeugma Film Festivali'nin basın toplantısı Gaziantep Şirehan Otel'de gerçekleştirildi. Toplantıya usta oyuncu Kadir İnanır, Yazar Ahmet Ümit, İstanbul Gaziantepliler Derneği Başkanı Tahir Tekin Öztan katıldı. Türk sinemasının dünü, bugünü, edebiyat dünyasının sinemaya katkılarının konuşulduğu toplantıda, festivalin kent ve ülke ekonomisine sağlayacağı katkılar hakkında bilgi verildi. Gaziantep'te bu zamana kadar film festivallerinin olmaması üzerinde duran Kadir İnanır, “Niye Antalya'da, Adana'da film festivali var da Gaziantep'te yok? Gaziantep'in nesi eksik? Burada bir sorun var demektir. Ulusal medyadan hiçbir şey beklemeyin. Yerel medya çözecek bunu. Bu şehri yönetenler, büyük gazetelerden değil, yerel gazetelerinden korkarlar. Aleyhime bir şey çıktı mı diye ödleri patlar. Bu şehrin kültür şehri olmasını istiyorsanız, bu gücü çok iyi kullanmanız lazım.” diye konuştu.

Bölge olarak Gaziantep'in Türk sinemasına en çok hizmet eden şehirlerden bir tanesi olduğuna dikkat çeken İnanır, “Türkiye'nin bir sürü vilayetinde bir tane bile sinema yokken burada sinema çokluğu da sevindirici. Türkiye'deki yapılan festivallerin birinci sıralarına yerleşmek için 4 trilyon lira para gerekiyor. Eğer medya gücü buranın sanayicisinden bu parayı alamıyorsanız, yemin ediyorum elimle makbuzla bu 4 trilyonu ben toplayacağım. Bir ülkeyi kültür toplumu, sanat toplumu haline getirirseniz asla kavga çıkmaz. Tabi ki bunlar temel ekonomik kaynağı sağladıktan sonra. Sanat ve kültürün bütün temel öğeleriyle ilgili bana düşen hangi istek varsa oraya ön sırada koşmaya hazırım.” şeklinde konuştu.

Gaziantep'in son günlerde kötü olaylarla anıldığını dile getiren Ümit, “Gaziantep'te sanayi var ama sanat yok. Bizim amacımız festivallar aracılığıyla olsun hiç değilse sanatı ve kültürü etkin kılmak. Eğer bir şehirde sanat ve kültür yoksa o şehir marka şehir olamaz. Gaziantep'teki okuma oranları çok acı. Doğru düzgün kitapçımız yok. Bu festivalle bunları aşmayı bekliyoruz. Gaziantep'in kültürünün gelişmesi benim roman yazmam kadar değerli.” ifadelerine yer verdi.

Festivalin galası Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Onat Kutlar Salonu'nda saat 18.30’da düzenlenecek kokteylin ardından gerçekleştirilecek. Gala töreninde Türk sinemasının usta oyuncu Kadir İnanır’a “Yaşam boyu Onur Ödülü” takdim edilecek.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.