İzmir Büyükşehir Küçük Menderes Havzasında Altı Tane Arıtma Yapacak

İzmir Büyükşehir Küçük Menderes Havzasında Altı Tane Arıtma Yapacak

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Küçük Menderes havzasında altı tane ileri biyolojik atık su arıtma tesisi kurmak için çalışmalara başladı. Avrupa standartlarındaki arıtmaların kurulacağı yerleşimler arasında, Ödemiş ilçesinin turistik...

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Küçük Menderes havzasında altı tane ileri biyolojik atık su arıtma tesisi kurmak için çalışmalara başladı. Avrupa standartlarındaki arıtmaların kurulacağı yerleşimler arasında, Ödemiş ilçesinin turistik mahallesi Gölcük de var.

Menemen, Gediz, Nif ve Küçük Menderes havzalarının kirlilikten kurtarılması için 872 bin 500 kişinin evsel atığını arıtacak kapasitede biri biyolojik, 10’u ileri biyolojik olmak üzere 11 arıtma tesisi, 2008 ile 2013 yılları arasında hizmete alınmıştı. Küçük Menderes havzasında yatırımlara hazırlanan İZSU Tire, Selçuk, Ödemiş Gölcük, Beydağ, Kiraz ve Bayındır Hasköy’de arıtma tesisi kurmak ve evsel atıkların sağlıklı bir şekilde toplanıp arıtılmasını sağlamak amacıyla çalışmalara başladı.

Gölcük’e ileri biyolojik atık su arıtma tesisi kurmak için çalışmaların sürdüğünü belirten İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, kanalizasyon şebekesinin 2013 Aralık ayında İller Bankası tarafından ihale edildiğini ve 2014 Mayıs ayında yer tesliminin yapıldığını kaydetti: “İller Bankası, bölgede kanal hatları döşeyecek ancak bu projede arıtma tesisi yapımı yer almıyor. Biz de kanal ve arıtma yatırımları bir bütün olduğu için bu bölgede arıtma yapmak için çalışmalara başladık.” Gölcük’teki evsel atıkların Ödemiş’teki arıtma tesisine ulaştırılmasının teknik açıdan uygun olmadığını belirten yetkililer, şu bilgileri verdi: “Mevcut arıtma tesisi ile Gölcük Mahallesi arasında 1000 metrelik kot farkı bulunuyor. 20 kilometrelik mesafe de Karayolları hattından geçiyor. Karayolları paralelinde yaklaşık 20 kilometrelik bir hat yapılması, teknik olarak uygun bir çözüm değil. Kapanan Gölcük Belediyesi, arıtma tesisi yapabilmek için İller Bankası tarafından belirlenen yerden farklı bir parsel için kamulaştırma kararı almış. Bunun proje bazında düzeltilmesi gerekiyor. İller Bankası kanal projesinde gerekli revizyonu yaptıktan sonra Ödemiş Belediyesi de arıtma tesisi alanını imar planına işleyecek. Ardından İZSU olarak kamulaştırmasını yapıp arıtma tesisinin yapımıyla ilgili çalışmalara başlayacağız.”

İZSU, Tire’de ise Hüseyin Ağa Köprüsü mevkisinde Tire Belediyesi’ne ait 21 bin metrekarelik alanda, projesi İller Bankası tarafından hazırlanan arıtma tesisi için yapım ihalesine çıkmaya karar verdi. 66 bin nüfusa hitap edecek tesis, günde 11 bin 700 metreküp atık su arıtacak. Tesis için İZSU, 2015 yılı başında yapım ihalesine çıkacak. İZSU Genel Müdürlüğü, Kiraz ilçesinde mevcut olan ancak yetersiz kalan arıtma yerine de ileri biyolojik atık su arıtma tesisi kuracak. Kiraz Belediyesi’nce arıtma yerinin imar planına işlenmesinin ardından proje hazırlanacak. Evsel atık suların foseptiklerle toplandığı Beydağ ise İZSU tarafından arıtma tesisi yeri arayışı sürüyor. Selçuk’a yapılacak arıtma tesisiyle ilgili de Selçuk Belediyesi, arıtma yerini imar planına işleme çalışmalarını sürdürüyor. Yıl sonuna kadar bu işlemin tamamlanması planlanıyor. 2015 yılında proje yapım ihalesine çıkılacak. Bayındır Hasköy’de yapılacak, Hasköy, Arıkbaşı, Çırpı ve Havuzbaşı mahallelerinin evsel atık sularını arıtacak tesisinse projesi hazır. Günde 2 bin metreküp evsel atık su arıtılacak tesis, 10 bin kişilik nüfusa göre planlandı. Güzergahların geçtiği mülkiyetler ve imar planlarıyla ilgili prosedürlerin aşılmasının ardından yapım ihalesine çıkılacak. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.