İto’dan Faiz Artırımı Yorumu: Merkez, Dengeli Bir Müdahale Yaptı

İto’dan Faiz Artırımı Yorumu: Merkez, Dengeli Bir Müdahale Yaptı

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) borç verme faiz oranını artırmasını olumlu buldu.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) borç verme faiz oranını artırmasını olumlu buldu. İbrahim Çağlar, 75 baz puan artırımı dengeli bir müdahale olarak yorumladı.


Çağlar, TCMB’nin borç verme faiz oranını yüzde 6,5'ten yüzde 7,25'e çıkarmasını değerlendirdi.

Kurumun dengeli bir müdahale yaptığını belirten Çağlar, şunları ifade etti:

“TCMB, ‘piyasayı kendi haline bırakmam’ sinyali vererek lirada çok fazla değer kaybına izin vermeyeceğini ortaya koydu. Karar bizlerin de umduğu gibi çıktı. İTO olarak, ‘ne 50 baz puan gibi piyasaya yeterli ileti vermeyecek adımlar atılmalı ne de 300 baz puan gibi dengeleri bozacak büyük artırımlar yapılmalı’ uyarısında bulunmuştuk. Amerikan Merkez Bankası FED’in açıklamalarından sonra agresif bir artış gereksiz olurdu. Sonuç itibari ile TCMB dengeli bir artırımla hem müdahale yaptı hem de müdahalenin şiddetini sınırlı tuttu. Piyasalara güven verirken gerektiğinde tüm önlemlerin geç kalmadan alınacağının sinyalini bir defa daha verdi.”

Çağlar, faiz koridorunun üst limitinin artırılmasının önemli etkileri olacağına da işaret etti. Bu durumun bankalar arası piyasada faiz oranlarının, diğer bir ifade ile maliyetlerin yukarı yönlü oynamasına sebep olacağını kaydetti.

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Çağlar, faiz artışının olası etkileri ile ilgili olarak da “Kısa vadede faizlerde ufak bir çıkışı mümkün kılacaktır. Faiz artışı hem dövizin aşrı artışını sınırlayacak hem de döviz alım satımıyla spekülatif hareketleri daha riskli hale getirecektir.” dedi.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.