İsviçre Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde Mahkum Oldu

İsviçre Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde Mahkum Oldu

Cenevre polisinin Afrikalı bir göçmene uyguladığı sert müdahale sonrası Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) açılan dava karara bağlandı.

Cenevre polisinin Afrikalı bir göçmene uyguladığı sert müdahale sonrası Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) açılan dava karara bağlandı. Polisin müdahalesiyle fiziksel tahribata uğradığı kabul edilen göçmen için İsviçre 31 bin 500 İsviçre frankı cezaya çarptırıldı.

2005 yılında Burkina Fasolu bir göçmene kimlik sorgulaması yapan Cenevre Polisi 38 yaşındaki Afrikalıyı bir anda yere serdi. O esnada köprücük kemiğinden ciddi hasar alan mağdur aynı zamanda elinde taşıdığı eşyaları da kırıldı. Müdahale sonrası yapılan doktor kontrolünde köprücük kemiği kırıldığı tespit edilen göçmen 2011 yılında yaşadığı mağduriyet için İsviçre Federal Mahkemesi’ne başvurdu. Fakat mahkeme yapılan başvuruyu öncelikle Cenevre makamlarının hakkında alacağı kararı neden göstererek geri çevirdi. Polis tarafından ciddi şekilde darp edilen göçmen daha sonra merkezi Strasbourg’da bulunan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne konuyu taşıdı. Geçtiğimiz günlerde kendisine yapılan müracaatı değerlendiren AİHM, Cenevre polisinin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 3. maddesini ihlal ettikleri hükmüne vardı. Ayrıca İsviçre’de açılan davanın etkili bir şekilde işlenmediğini belirterek konunun eksik ele alındığı eleştirisinde bulundu.

AİHM aldığı karar gereği Burkina Fasolu göçmenin yaşadığı fiziksel müdahale, maddi kaybı ve avukat masrafları karşılığında İsviçre devletinin mağdura 31 bin 500 frank ödemesine hükmetti. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.