İsveçli Bakanın Başı 'İnsider Trading' İle Dertte

İsveçli Bakanın Başı 'İnsider Trading' İle Dertte

İsveç, bir bakanın adının karıştığı insider trading vakasını tartışıyor. Göç ve İltica Politikaları Bakanı Tobias Billström bir maden şirketinin hisse senetlerine içeriden bilgi alarak yatırım yapmakla suçlanıyor.

İsveç, bir bakanın adının karıştığı insider trading vakasını tartışıyor. Göç ve İltica Politikaları Bakanı Tobias Billström bir maden şirketinin hisse senetlerine içeriden bilgi alarak yatırım yapmakla suçlanıyor.

İsveç Sosyal Demokrat Parti Parlamento Grup Başkanı Mikail Damberg, Bakan Bilström’u 'insider trading’ yapmakla suçladı ve konu hakkında detaylı soruşturma açılmasını istedi. "Hükümette bir bakana bir şirketin kurtarılacağı haberi geliyor. 5 gün sonra ise başka bir bakan o şirketten hisse senetleri satın alıyor. Bu durum doğal olarak soru işaretleri doğuruyor.” diyen Damberg konunun bir an önce açıklığa kavuşturulmasını talep etti.

Bakan Bilström geçtiğimiz şubat ayında ekonomik olarak zor durumda olan Northland Resources adli bir maden şirketinin 30 bin hissesini satın aldı. Bakan Bilström’un hisse senetlerini şirket için hazırlanan bir kurtarma planının kamuoyuna açıklanmasından birkaç gün önce satın alması şüphe ile karşılanırken Bakan Bilström’ün içerden bir bilgi alarak söz konusu hisse senedi alımını yaptığı iddia edildi. Bakan Bilström’un satın alım işlemini söz konusu kurtarma planının hükümete bildirilmesinden birkaç gün sonra yapması ise bilgiyi hükümet kaynaklarından mı aldı şüphelerine neden oldu.

Konu ile ilgili medyaya değerlendirmelerde bulunan Bakan Bilström, suçlamaları kesin bir dille reddederek, "Söz konusu satın alma işlemi garip gelebilir ve neden şüphelenildiğini anlayabiliyorum. Ancak böyle bir içerden bilgi alma, bir yanlış yapma yok. Normal bir yatırım işlemi.” sözleriyle kendini savundu.Finans Piyasaları Bakanı Peter Norman ise "Söz konusu şirketin kurtarma planı hakkında bize bilgi geldiği doğru. Ancak bu bilgiye Bakan Bilström erişti mi onu bilemem. Çünkü bu sirketin durumunu bakanlık çalışanlarım takip etti.” şeklinde açıklamada bulundu.

Bununla birlikte Bilström’un satın aldığı hisse senetlerinde şansının yaver gitmediği, hisselerin son 6 aydır yüzde 90 oranında değer kaybettiği ve düşüşün devam ettiği belirtiliyor.

Diğer yandan İsveç’te kabinede bulunan 12 bakandan yarısının hisse senedi yatırımı olduğu belirtiliyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.