İsveç Polisi, Roman Vatandaşları Fişlemiş

İsveç Polisi, Roman Vatandaşları Fişlemiş

İsveç’in güneyindeki Skåne bölgesinde polisin 4 bini aşkın Roman vatandaşı fişlediği ortaya çıktı.

İsveç’in güneyindeki Skåne bölgesinde polisin 4 bini aşkın Roman vatandaşı fişlediği ortaya çıktı. Emniyet, yasadışı fişlemenin kurumsal olmadığını, bir polis memuru tarafından yapıldığını savundu.

Dagens Nyheter gazetesinin haberine göre Skåne Polisi tarafından 2012 yılında oluşturulan bir dosyada 4 bini aşkın Roman vatandaşın bilgileri bulundu. Dosyada aralarında binden fazla çocuğun da olduğu ve hiçbir suça bulaşmamış çok sayıda Roman vatandaşın isminin de olduğu belirtiliyor. Kimin kimle akraba olduğunun oklarla işaretlendiği dosyada Stockholm’den 520, Göteborg’dan 380, Malmö’den 733 Roman vatandaşın adresinden, vatandaşlık numarasına kadar özel bilgileri bulunuyor.

Hukuk uzmanları süz konusu fişleme dosyasının suç olduğunu belirtirken İsveç’te sadece etnik temelde kayıt tutmanın yasak olduğuna işaret ediyor ve söz konusu fişlemenin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne, polis bilgi toplama yasasına, özel hayatı horuma yasasına, polis takip ve gözetleme yasasına açıkça aykırı olduğunun altını çiziyor.

Skarpnack şehrinden kendisi, çocuğu ve de torunu fişleme dosyasında yer alan Marcello Demeter “Bu tıpkı Hitler’in yaptığına benziyor. Önce fişleyecekler sonra da buradan gönderecekler.” şeklinde tepki gösterdi. Bütün ailesi fişlenen Sandra Håkansson ise “Bu tamamen ırkçılık. Dosyada çocuklarımın isminin de olması oldukça ürkütücü.” diye konuştu.

Haberde, fişlemenin kurumsal olmadığı savunmasına rağmen dosyaya birçok güvenlik biriminin erişebildiğine dikkat çekildi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.