'İstiklal Marşımızı sevmek ülkemizi sevmektir'

'İstiklal Marşımızı sevmek ülkemizi sevmektir'

12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma programında konuşan Mehmet Akif Ersoy Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Cavit Arıtürk, “İstiklal Marşımızı sevmek ülkemizi sevmektir” dedi

Konya Valiliği himayelerinde Mehmet Akif Ersoy Anadolu İmam Hatip Lisesi öğretmenleri ve öğrencileri tarafından hazırlanan 12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü dolayısıyla tören düzenlendi.

Mevlana Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen programa Konya Valisi Vahdettin Özkan, AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Sorgun, Konya İl Emniyet Müdürü Engin Dinç, Konya Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Uzbaş, Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, İl Milli Eğitim Müdürü Murat Yiğit, İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar ve çok sayıda öğrenci ile vatandaş katıldı. İstiklal Marşı ve saygı duruşu ile başlayan programda öğrenciler tarafından hazırlanan tiyatro, oratoryo ve şiir dinletisi gerçekleştirdi.

adsiz-006.jpg

BAĞIMSIZLIĞIMIZA SAHİP ÇIKMAK ONURUMUZDUR

Programda konuşan Mehmet Akif Ersoy Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Cavit Arıtürk, “Bugün İstiklal Marşımızın Türkiye Büyük Millet Meclisimizce kabulünün 102. yılını idrak ediyoruz. Bazı insanlar vardır ki onların hayata bakışları alışılagelmiş olanın ötesindedir. Mehmet Akif Ersoy; şerefli, asil, fedakâr bir yaşamın nasıl olması gerektiğini bizlere anlatmamış, adeta yaşatmıştır. Eğitimci, yazar gazeteci veteriner hekim, hatip ve müfessir olma özellikleri ile çok yönlü kişiliğine birde milletvekilliği eklemiş, böylece toplumsal verimliliğini en üst düzeye çıkarmış, etkileri kendi çağını aşarak günümüze kadar ulaşmış bir aydındır. Devrin en tanınmış kişilerinden olmasına rağmen milli mücadeleye katılmak için İstanbul’daki kariyerini bırakmış, milli mücadelenin şahlanması için Osmanlı coğrafyasında vermiş ve milli heyecanın uyanmasında etkin bir rol oynamıştır. İstiklal Marşı şiirden ve edebiyattan öte cümleleri itibariyle derinliği olan içinde ruhlardan kopup gelmiş cazibeleri barındıran bir nüktedir. Bu marş sadece edebiyat kültürünü sahip olmakla yazılabilecek bir şey değildir” dedi. 

ASLA ÜMİTSİZLİĞE DÜŞMEDİK

Arıtürk şunları söyledi: “Yıllar sonra 1936 da Akif’in hasta yatağında kendisini ziyaret eden bir dostuna, İstiklal Marşı ile olarak söyledikleri çok ilgi çekicidir, Akif o dönme şöyle özetlemiş, ‘İstiklal Marşı, o günler ne samimi ne heyecanlı günlerdi. Fakat bir gün bile ümidimizi kaybetmedik. Asla ümitsizliğe düşmedik. Başka türlü bunu nasıl başarabilirdik. Ne topumuz ne tüfeğimiz vardı. Ancak imanımız büyüktü. O şiir milletin o günkü heyecanının bir hatırasıdır. O şiir bir daha yazılamaz bunu kimse yazamaz. Onu artık bende yazamam. O şirinin yazılması için o günleri görmek o zamanları yaşamak lazım. O şiir artık benim değil milletimindir. Benim milletime en büyük hediyem budur’ şeklinde ifade etmiştir. İstiklal Marşımızı sevmek ülkemizi sevmektir, İstiklal Marşını coşku ile söylemek ülkemize bağımsızlığımıza sahip çıkmaktır. Bağımsızlığımıza sahip çıkmak ise onurumuza sahip çıkmaktır.” 

Etkinlik, Akif'in Sözü Cumhuriyetin Yüzü Yarışması'nda resim, şiir, kompozisyon ve İstiklal Marşı'nı güzel okuma dallarında dereceye giren öğrencilere Konya Valisi Vahdettin Özkan, AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Sorgun ve protokol tarafından verilen ödül töreniyle devam etti. Program, Mehmet Akif Ersoy'un hayatını anlatan oratoryo, sinevizyon ve tiyatro gösterisi ile son buldu. 

SAİT ÇELİK 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.