İşten Çıkarılan Madenciler Haklarını İstiyor

İşten Çıkarılan Madenciler Haklarını İstiyor

Kütahya’nın Altıntaş ilçesine bağlı Oysu köyündeki özel bir maden ocağında çalışan 58 işçi, işten çıkarılmaları gerekçesi ile bir araya geldi. İşçiler yasal haklarını aramak için mücadele başlatacaklarını söyledi.İşletmenin...

Kütahya’nın Altıntaş ilçesine bağlı Oysu köyündeki özel bir maden ocağında çalışan 58 işçi, işten çıkarılmaları gerekçesi ile bir araya geldi. İşçiler yasal haklarını aramak için mücadele başlatacaklarını söyledi.

İşletmenin torba yasa nedeni ile 58 işçiyi işten çıkardığını ifade eden işçilerden Murat Tekin(32), yeni yasa ile işletmenin devam edemeyeceğini ileri süren işletme sahiplerinin kendilerini işten çıkartıldığını iddia ederek; “Özel bir şirkette maden ocağında çalışmaktayım. Patronumuz madeni kapatıyorum diyerek yeni yasanın çıkması ile kaldıramayacağını söyleyip madeni kapattı. Bizim içeride üç aylık maaşlarımız var. Kıdem tazminatları bunları vermedi” ifadelerini kullanarak şunları söyledi:

“Çıkış yaptım yarın ocağa çıkmayın diye tembih etti. Bu şirkette götürü sistemi çalışılmakta. Yevmiye olarak değil, ne kadar kömür çıkartırsak o kadar para alıyoruz. Kişi başına 5 ton çıkartırsanız bu maden çalışır dedi. Yer altını bilenler bilir. Yer altında ne kadar çok hızlı çalışırsan o kadar çok tehlikeye maruz kalırsın. Burada 5 vagon çıkarmazsanız sigortanızı keserim diyor. Ocak ayından bu yana bizim sigortamızı eksik yatırmakta. Bazı arkadaşlar yer altında çalışıyordu yer üstüne çevirdi ve arkadaşlarımız girmem diyor. Yer altında bir şey olsa hiçbir hak talep edemeyecek. Yetkililerin cevabı bize dilekçe yazın yada ihbarname yaptın. Bunları yapacağız. Kütahya Valisi bu ayın 12’sinde ocakta olacağını söyledi. 'İşe kapanana kadar devam edin' dedi ve randevu verdi.”

BURÇ: SESİMİZİ BİRİLERİNE DUYURMAK İSTİYORUZ

Aynı işletmede çalışan Tuncay Burç (28) ise işverenin kafasına göre ocağı kapattığını belirtip; “İşverenimiz işi kapatıyorum diye kafasına göre bırakması. Sosyal haklarımızı alamadığımızdan daha önce de üç maaşımız kalmış. Sesimizi birilerine duyurmak istiyoruz. İsteyen istediği şartlarda adam çalıştırıp istediği şekilde de kapatmasın ocakları. Çalışma şartları madencilikte Türkiye’nin her tarafında aynı. Şuanda 18 arkadaşımız yer altında yatıyor. Biz bunları göze alıp kellemizi koltuğa alıp yer altına giriyorsak bizim de hakkımızı yemeye kimsenin hakkı yok. Bizim haklarımızı versinler, çalıştıramayacaklarsa, ocakları kaldıramıyorsa devletin şartlarını ocağını kapatsın herkes işini bulur. Çalışma isteği olunca Allah her tarafta iş veriyor.” ifadelerini kullandı.

Öte yandan işten çıkartılan işçiler Türkiye Maden İşçileri (Maden-İş) Kütahya ve Havalisi Şube Başkanı Bülent Aydın ile görüşüp, yasal haklarını aramak için sendika ile birlikte girişimlerde bulunacağını da söyledi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.