İslam: 96 Bin Muhtaç Asker Ailesine Aylık 250 Tl Yardım Ödeniyor

İslam: 96 Bin Muhtaç Asker Ailesine Aylık 250 Tl Yardım Ödeniyor

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, 2011 yılı Ekim ayında hayata geçirilen Bütünleşik Sosyal Yardım Bilgi Sistemi ile yoksul vatandaşlara yapılan sosyal yardımlara ilişkin tüm işlemlerin elektronik ortamda yapıldığını açıkladı....

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, 2011 yılı Ekim ayında hayata geçirilen Bütünleşik Sosyal Yardım Bilgi Sistemi ile yoksul vatandaşlara yapılan sosyal yardımlara ilişkin tüm işlemlerin elektronik ortamda yapıldığını açıkladı. 2022 sayılı Kanuna göre verilen Yaşlılık ve Engelli aylıklarının Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü’nce yürütüldüğünü belirten İslam, "2014 Haziran itibariyle 1,2 milyon kişi programdan faydalanmakta. 2013 Haziran’da başlatılan Muhtaç Asker Ailelerine Yardım Programı kapsamında; eşi ya da oğlu askere gittiği için destekten mahrum kalan 96 bin asker ailesine aylık 250 TL tutarında düzenli yardım ödemesi yapılmakta." dedi.

    TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı 2015 yılı bütçesinin görüşmelerine başlandı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Doç. Dr. Ayşenur İslam, bakanlık çalışmaları ve bütçe ile ilgili sunumunu yaptı. Sosyal harcamaların 2014 yılında 26 milyar 561 milyon TL’ye ulaşacağını belirten Ayşenur İslam, "2002’den 2014’e sosyal harcamalarda kullanılan kaynak yaklaşık 20 kat artmaktadır. Bu doğrultuda sosyal harcamaların Gayri Safi Yurt İçi Hâsıla’ya oranı 2002 yılında yüzde 0,5 iken; 2014 yılında yüzde 1,51’e ulaşması mümkün olmaktadır." şeklinde konuştu.

    Dünyada yoksulluğun ölçülmesinde birden çok eşik değer ve bu değerlere karşılık gelen kategoriler kullanıldığını vurgulayan İslam, "Bu kategoriler çerçevesinde; hepinizin bildiği gibi ülkemizde artık günde 1 doların altında bir gelirle geçinmek zorunda olan vatandaşımız kalmamıştır. 2002’de günde 4,3 doların altında harcama yapanların oranı yüzde 30 iken bugün yüzde 2,27’ye gerilemiştir. 2002-2012 döneminde kişi başına günlük 2,15 doların altında harcama yapan nüfus oranı ise yüzde 3.04’ten binde 6’ya gerilemiştir." diye konuştu.

    "EŞİ VEFAT EDEN 285 BİN KADINA AYLIK 250 TL DÜZENLİ NAKDİ DESTEK VERİLİYOR"

    2011 yılı Ekim ayında hayata geçirilen Bütünleşik Sosyal Yardım Bilgi Sistemi ile yoksul vatandaşlarımıza yapılan sosyal yardımlara ilişkin tüm işlemler elektronik ortamda yapılmakta ve otomatik olarak muhasebeleştirildiğini kaydeden Bakan İslam, "2022 sayılı kanuna göre verilen Yaşlılık ve Engelli aylıkları Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü’nce yürütülmekte ve 2014 Haziran itibariyle 1,2 milyon kişi programdan faydalanmaktadır. 2013 Haziran’da başlatılan Muhtaç Asker Ailelerine Yardım Programı kapsamında; eşi ya da oğlu askere gittiği için destekten mahrum kalan 96 bin asker ailesine aylık 250 TL tutarında düzenli yardım ödemesi yapılmaktadır. Dünyada az sayıda ülkenin yürütebildiği, bütün vatandaşlarımızı sağlık güvencesine kavuşturan Genel Sağlık Sigortası uygulamasına 2012’ yılında başlanmış olup, büyük önem verdiğimiz bu sosyal yardım uygulamasına devam ediyoruz. Böylece yoksul vatandaşlarımızın ücretsiz sağlık hizmeti alması sağlanmaktadır. Bu kapsamda Hane içinde gelir seviyesi brüt asgari ücretin 1/3’ünden az olan 9,2 milyon kişinin sağlık primleri Bakanlığımız aracılığıyla ödenmektedir. 2012 yılı Nisan ayından itibaren Eşi Vefat Eden Kadınlara Düzenli Nakdi Yardım Programı başlatılmıştır. 2014 Haziran itibarıyla yaklaşık 285 bin eşi vefat eden kadın aylık 250 TL düzenli nakdi desteğe kavuşmuştur." şeklinde konuştu.

    Bakanlık olarak sosyal ekonomik destek hizmeti kapsamında 2014 yılı Eylül ayı itibariyle 57 bin kişiye yardım sağladıklarını hatırlatan İslam, "Bu kapsamda, ailelere ödenen aylık desteğin miktarı ortalama 540 TL’dir. Çocuğun yaşına göre yükselip düşebiliyor. Son 12 yılda kuruluş bakımından ailesinin yanına döndürülen çocuk sayısı 10 bin 350’ye ulaşmıştır. 2002 yılında koruyucu aile yanında bakılan çocuk sayısı 520 iken; 2014 yılı Eylül ayı itibariyle koruyucu aile hizmetinden yararlandırılan çocuk sayısı 3 bin 780. 2002 yılına kadar toplam 6 bin 976 çocuk evlat edindirilmişken, bu sayı 2014 yılı Eylül ayı itibarıyla toplam 13 bin 300. Hizmet dönüşümü kapsamında, yurt ve yuvalardaki çocuklarımızın yüzde 90’ı ev tipi bakım birimlerine çocuk evleri sitesi, çocuk evi sitelerinde yaşıyor." açıklamasında bulundu.

    2013-2014 Eğitim Öğretim yılında 393 çocuğun üniversite sınavına girdiğini ve yüzde 67’lik bir başarı ile 264 çocuğun bir yüksek öğretim kurumuna yerleştirildiğini hatırlatan İslam, "2014 yılında TEOG sınavına giren 1211 çocuğumuzdan 1134’ü Anadolu liselerine veya meslek liselerine yerleşmiştir. Çocuklarımıza istihdam imkânı sağlıyoruz. Kuruluşlarımızda yetişen ve kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen çocuk sayımız 38 bin 94’e ulaştı. Çocuk haklarının etkin bir şekilde uygulanması için ilgili kurum ve kuruluşların katılımıyla Bakanlığımız koordinatörlüğünde 2013–2017 yıllarını kapsayan 'Türkiye Çocuk Hakları Strateji Belgesi' hazırlandı." ifadelerini kullandı.

    Şiddetin önlenmesi ve koruyucu ve önleyici tedbirlerin etkin olarak uygulanmasına yönelik destek ve izleme hizmetlerinin 7 gün 24 saat esasıyla verildiği ‘Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri’nin (ŞÖNİM) 14 pilot ilde hizmetleri başladığını vurgulayan İslam şunları söyledi: "ŞÖNİM ve kadına yönelik hizmet veren diğer kuruluşlarımızın daha da güçlendirilmesi ve yaygınlaştırılması için çalışmalarımız devam ediyor. Yine, kanun kapsamında verilen tedbir kararlarının uygulanmasında hâkim kararı ile teknik araç ve yöntemler kullanılabileceği öngörülmüş, bu çerçevede güvenlik butonu uygulaması Adana ve Bursa illerinde başladı. 2 yıllık uygulamanın değerlendirilmesi ve edinilen tecrübeler doğrultusunda şiddetle mücadelenin daha etkin hale getirilmesi için Adalet Bakanlığı'nın başarılı bir uygulaması olan Denetimli Serbestlik Modeli üzerinde çalışmalarımız devam etmekte.bu modeli kendi sistemimizde uygulamayı planlıyoruz."

    Şehit yakını ve gazilere sağlanan haklarda iyileştirmeler yaptıklarını anlatan İslam, "İstihdam ve ücretsiz seyahat hakkındaki mevzuat çalışmaları Bakanlığımızca 2014 yılında tamamlanarak verilen hakların uygulanmasına başlanmıştır. Sayın Cumhurbaşkanımızın katılımıyla 22 Temmuz 2014’te 3 bin 527 kişi; 2 Ekim 2014’te ise Sayın Başbakanımızın katılımıyla 2 bin 760 kişinin; Toplamda ise 6 bin 287 hak sahibinin kamu kurumlarına atamalarını gerçekleştirdik. Önümüzdeki dönemde başvuruda bulunan hak sahiplerinden işlemleri tamamlananların atamalarına devam edilecektir. Yaklaşık 35 bin hak sahibinin istihdam hakkından faydalanmasını öngörmekteyiz. Ayrıca, Soma’da meydana gelen maden kazasında hayatını kaybeden sigortalı işçilerimizin birer yakınına istihdam hakkı sağladık. Şehit yakınları ve gazilerimizin ücretsiz seyahatlerine ilişkin yeni bir düzenleme yaptık. Bu düzenlemeyle; şehit yakını, gazi, gazi yakını ile harp ve vazife malullerinin, şehir içi toplu taşıma araçları ile demir yolları ve deniz yollarının şehir içi ve şehirlerarası hatlarından ücretsiz yararlanmaları için ücretsiz seyahat kartları, müracaat sahiplerinin adreslerine gönderilmeye başlanmıştır. Bu yıl sonuna kadar ve 2015’te müracaat eden hak sahiplerinin kartları adreslerine ulaştırılacaktır.” ifadelerini kullandı.

    Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın 2015 yılı bütçe tasarısına göre 6. büyük bütçeye sahip Bakanlık olduğunu hatırlatan İslam, "Bakanlığımızın 2015 yılı için tasarıda öngörülen bütçe tutarı 18 milyar 249 milyon 634 bin TL’dir. Bakanlığımız bütçesinin harcama kalemlerine, bütçe içindeki paylarına ve geçen yıla göre artış oranlarına bakıldığında 2014’ten 2015’e yüzde 7’lik bir artış öngörülmüştür." dedi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.