İranlıya da kanca!

İranlıya da kanca!

Beyşehirde inşaat sektörüne girerek dev bir yatırıma girişen İranlı iş adamı Muhammet Hasan Darjazizadeh işletmenin eski sahibince ödenmeyen elektrik borcu nedeniyle fabrikayı bir yıldır çalıştıramazken, tefecilerle da başı derde girdi.

Beyşehir'de geçtiğimiz yılın başlarında faaliyette olmayan Konya'nın en büyük üretim kapasiteli tuğla fabrikasını satın alarak işletmesinde en az 100 kişiye istihdam sağlamayı planlayan İranlı iş adamı Muhammet Hasan Darjazizadeh, bu süreçte birçok sıkıntıyla karşı karşıya kaldı. El değiştirme yoluyla örgüt üyelerinin sattığı iddia edilen fabrikanın 450 bin lirayı bulan elektrik borcu ortaya çıktı. Aldığı fabrikayı elektrik borcu nedeniyle bir yıldır çalıştıramayan Darjazizadeh, ikinci şoku da işletmeyi çalışır hale getirmesi için yeterli sermaye desteğini Türk bankaları vermeyince yaşadı.
TEFECİLER İŞ ADAMININ PEŞİNE DÜŞTÜ
Çetenin kendi adamları arasında birkaç kez el değiştiren fabrikayı bilmeden satın aldıktan sonra tefecilerin de peşine düştüğünü ve kendisini mağdur etmek istediğini, bu yüzden şüphelilerden şikayetçi olduğunu anlatan Darjazizadeh, "Bu olayların ardından mermer sektörüne de yatırım istememe rağmen bundan vazgeçtim. Türkiye'ye yatırım yapmak isteyen iş adamı arkadaşlarıma da sahip çıkılmaması nedeniyle yatırım önermedim" dedi.
İran uyruklu iş adamı, aynı zamanda Norveç vatandaşı olduğunu, İran ve Norveç ile bazı ülkelerde de değişik sektörlerde yatırımları olduğunu ifade ederek, yatırım yaptığı hiçbir ülkede bu ve benzeri sorunlar yaşamadığını söyledi. Darjazizadeh, Beyşehirli bir hanımla evli olduğu için bu ilçede yaşamaya başladıktan sonra tanıdıklarının önerisiyle böyle bir yatırıma girdiğini, ancak yaşadıkları yüzünden bundan pişmanlık duyduğunu anlattı.
7 MİLYONLUK TESİS KAPALI DURUYOR
Tesisin kapalı durduğunu kaydeden Darjazizadeh, "Türkiye'nin sayılı, Konya'nın en büyük üretim kapasiteli, son teknolojinin kurulu olduğu, 10 bini kapalı, 15 bin metrekarelik arsası bulunan bu fabrikayı satın alıp gerek iç piyasaya, gerekse gelecekte dış ülkelere daha kaliteli tuğla üretip göndermek amacındaydım. Burada en az bölgede iş bekleyen 100 insana iş vermeyi hedefliyordum. Yıllık üretim kapasitesi 50 milyon adet tuğla olan bu fabrikada üç vardiya sistemiyle gerek toprak, gerekse son dönemde bims malzemesine yönelerek daha kaliteli tuğlalar üretmeyi düşünüyorduk. Burası 7 milyon lira değerinde bir tesis. Ama yaklaşık 14 aydır çalışmıyor. Yeniden aktif hale getirebilmek için yaklaşık 1,5 milyon liralık bir maddi desteğe ihtiyacım var. Yeterli gayrimenkullerimiz var, ipotek de veriyoruz ama devlet yatırımcısına sahip çıkmadı. Türk bankaları kredi desteği vermedi. Ödenmeyen ve biriken elektrik borcundan dolayı da bir yıldır enerji olmadığı için çalıştıramadık. Yaptığımız girişimler üzerine elektrik bağlanacağını söylediler ama henüz enerji verilmiş değil. Bu süre içerisinde enerji olmuş olsaydı, bu fabrika çalışacaktı. Hem elektrik sıkıntısı hem de devletin sahip çıkmaması nedeniyle yaklaşık bir yıldır bu tesisi çalıştıramadım ve buradan en az 500-600 milyon liralık bir maddi kaybım var. Oysa Türkiye, ülkesindeki işsizleri göstererek sürekli olarak yabancı yatırımcılarına çağrıda bulunarak, bizlere destek vereceğini vaat ediyor. Ama biz bu yatırımı yaptıktan sonra bu yardım ve desteği maalesef bulamadık" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.