İranlı turistler akın edecek

İranlı turistler akın edecek

Hz. Mevlana’nın 746. Vuslat Yıldönümü Törenlerine dünyanın dört bir yanından Mevlana dostları Konya’ya akın edecek. Yaşanan ekonomik ve siyasi krize rağmen İranlıların bu yıl da Konya’daki törenlere katılması bekleniyor

Türk-İslam düşünürü ve mutasavvıf Mevlana Celaleddin Rumi'nin 746. Vuslat Yıldönümü Törenleri öncesi hazırlıklar tüm hızıyla devam ediyor. 7-17 Aralık 2019 tarihleri arasında gerçekleşecek olan 746. Hz. Mevlana’yı Anma ve Vuslat Törenlerine her yıl olduğu gibi bu yıl da yoğun bir katılımın olması bekleniyor. Törenlere sadece Türkiye’nin değil dünyanın dört bir yanından Mevlana dostları katılacak. Bu yılki törenlere özellikle İran’dan yoğun bir katılımın olması bekleniyor. Son yıllarda İranlıların törenlere ilgisi artmaya başladı.

Hz. Mevlana’nın eserlerini Farsça yazması ve Mesnevi’nin İran’da en çok ilgi gören kitaplardan biri olması Hz. Mevlana’ya olan ilgiyi daha da artırıyor. İran’da yaşanan ekonomik kriz, ambargo ve son siyasi olaylara rağmen İran halkı bu yıl da Konya’ya akın edecek. Otellere en çok rezervasyonun İran’dan yapıldığı belirtiliyor.

TAHRAN KONYA SEFERLERİ BAŞLAMALI

İranlı turistler Konya’ya Ankara ve Denizli üzerinden geliyor. Tahran’dan Ankara ve Denizli’ye doğrudan uçuşların olması Konya’ya gelen ziyaretçi sayısının da artmasını sağladı. Konyalı ve İranlı turizmciler ise Tahran-Konya arasında haftada bir defa doğrudun uçuşların başlamasını istiyor.

Konya'ya duydukları hayranlığı dile getiren İranlı Turizmi Atefe Dehghan Konya’nın Türkiye'nin diğer şehirlerine göre farklı bir manevi atmosfere sahip olduğunu ve Mevlana ile Şems-i Tebrizi'nin şehre bambaşka bir hava kattığını söyledi.

KONYA İRAN HALKI İÇİN ÖNEMLİ BİR ŞEHİR

Dehghan, yalnızca İran değil farklı ülkelerden de Mevlana ve Konya'yı ziyaret etmek için geldiğini ve şehrin manevi ikliminden çok etkilendiklerini ifade etti. Hz. Mevlana’nın İran halkı için çok önemli bir yere sahip olduğunu dile getiren Dehghan, “İran’da Hz. Mevlana’nın eserleri büyük ilgi görüyor. En çok okunan kitaplardan birisi Mesnevi’dir. Biz çocukluğumuzdan bu yana Mesnevi’den hikayelerle büyüdük. Bizim için Konya manevi öneme sahip bir şehir. Her İranlının hayalinde Konya’ya gelmek vardır. Bu potansiyeli çok iyi değerlendirmemiz lazım. Daha fazla İranlı Konya’ya gelebilmeli ve Türklerin de İran’a daha fazla gelmesini arzu ediyoruz” dedi.

İran halkının Hazreti Mevlana'nın türbesinin yanı sıra şehirde Osmanlı Devleti dönemine ait eserleri de ziyaret ettiğini kaydeden Dehghan, İranlıların özellikle Osmanlı dönemi tezhip sanatının inceliklerine hayran kaldığının altını çizdi.

Konyalı turizmciler de Konya- İran arasındaki kültürel ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğini belirterek, Tahran-Konya arasında hafta bir gün doğrudan uçak seferlerinin düzenlenmesini istediklerini dile getirdi.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum