İpekçi: Gazeteciler örgütlenmeli

İpekçi: Gazeteciler örgütlenmeli

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Başkanı Ercan İpekçi, gazetecilikte örgütlenmenin teşvik edilmesi gerektiğini söyledi.

 TSYD tarafından Club Hotel Sera’da gerçekleştirilen 48. Yıl Sporun Zirvesi Semineri’nde Ercan İpekçi, gazeteci Alper Mert ve fotomuhabiri Bahadır Çokişler’in katıldığı “Çilekeşler Ordusu” panelinde gazetecilerin çalışma koşulları ve sorunları ele alındı. Devrim Sağıroğlu’nun yönettiği oturumda İpekçi, gazetecilerin Türkiye’nin sorunlarını irdelemesine karşın, kendi sorunlarını irdeleyemediğini kaydetti.
Yazılı basında yaklaşık 50 bin, toplamda ise 100 bin kişilik meslek çalışanı bulunduğunu belirten İpekçi, şunları söyledi: “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na göre 15 bin kayıtlı çalışan var. Yazılı basında 35 bin kayıtdışı çalışanın olduğu görülüyor. Bu tabloya göre sektörün, patronların keyfinin dışında özgür haber yapmaları beklenemez. Kayıtdışının mutlaka kayıt altına alınması ve örgütlenmelerinin teşvik edilmesi gerekiyor. Sendika üyesi 4 bin 500 kişi var. Sendikal haklardan yararlanan ise 500 kişi.”
Gazetecilerin yıpranma paylarının ellerinden alındığını ifade eden İpekçi, sözleşme yaparken dikkatli olmasını, ancak bunu işverene karşı tek başına yapamayacağını ve örgütlenmenin sağlanması gerektiğini sözlerine ekledi. Alper Mert de genç gazetecilerin sorunlarını büyüklerin görmezden geldiğini belirterek, “Müdürlerin bize ışık tutucu konumda olması gerekir. Ne yazık ki gölge eder durumdalar” diye konuştu.
TSYD’nin muhabirlere sahip çıkmasını ve basın tribününe giriş için 212 sayılı basın yasasını şart koşmasını isteyen Mert, “Teknik direktörler nasıl sertifika alıyorsa, spor yazarı olmanın da bir sertifikası olmalı” dedi. Bahadır Çokişler ise muhabirlerin sahalarda zor şartlar altında çalışmak zorunda kaldıklarını söyledi. Çokişler, gazeteci yeleklerinden yaka kartlarına, reklam panolarından güvenliğe kadar birçok zorluklarla karşıya kaldıklarını dile getirdi. Ayrıca Çokişler, muhabirlerin kulüplerle sorunlar yaşadığını ifade etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.