İlk tohumlar Konya'da atıldı

İlk tohumlar Konya'da atıldı

‘Uluslararası Ahilik Fuarı ve İş Ahlakı Zirvesi’nin açılışı gerçekleştirildi. Zirvede Selçuklu Devletine 212 yıl başkentlik yapmış Konya'nın Ahiliğin tohumlarının atıldığı ilk merkez olduğu dile getirildi.

Cumhurbaşkanlığı himayesinde organize edilen ve 3 gün sürecek olan ‘Uluslararası Ahilik Fuarı ve İş Ahlakı Zirvesi’nin açılış programı yapıldı. Selçuklu Kongre Merkezi (SKM)’de gerçekleştirilen programa; Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta, AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, ilçe belediye başkanları, Konya Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, rektörler, AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, kaymakamlar, kurum müdürleri, KONESOB Başkanı Muharrem Karabacak, esnaf odalarının temsilcileri, esnaflar, çok sayıda öğrenci ve davetli katıldı. Program; saygı duruşu ve ardından okunan İstiklal Marşı ile başladı. Daha sonra Konya Büyükşehir Belediyesi Mehteran Takımı gösteri yaptı. Gösterinin ardından özel hazırlanan “Ahi Evran” filmi davetlilere izletildi.

AHİLİĞİ HAYATIMIZA İÇSELLEŞTİRMEMİZ GEREKİR

Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, “Ahilik bizim kültürümüzün bir parçasıdır” dedi. “Ahiliği sadece bir meslek örgütüyle sınırlandırılmış olmaması gerekir” diyen Turagay, “Ahilik, bir insan bilimidir. Ahiliği hayatımızda içselleştirmemiz gerekiyor. Ahilik, milli birlik ve beraberlik ruhunu beraberinde getirir. Ahilik; dayanışmayı, yardımlaşmayı ve ahlakı felsefe edinmiştir. Ahilik, ‘ben değil biz’ diyor. Medeniyetin mirası, kültürlerin başkenti olan Konya’da bulunmaktan mutluluk duyuyorum” şeklinde konuştu.

AHİLİK İMANIN AMELE DÖNÜŞMÜŞ HALİDİR

Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu zirveyi Konya’ya layık görmesi bizleri onurlandırmıştır. Selçuklu Devletine 212 yıl başkentlik yapmış Konya’da böylesine önemli bir etkinliğin düzenlenmesi anlamlı” dedi. Toprak, “Ahilik felsefesinin tohumları Konya’dan atıldı. Bu da Konya’ya ve Ahilik anlayışına ayrı bir önem kazandırıyor. Etkinliğin adı da çok önemli. Tam manasıyla Ahilik düsturlarına ihtiyacımızın olduğu bir dönemde çok yerinde bir etkinlik. Ahiliğin ilkelerini hayatımıza nakşetmemiz gerekir. Ahilik, imanın amele dönüşmüş halidir. Ahiliğin ruhani ve dünyevi boyutları var. Ahiliği sadece esnaflara atfetmek de doğru değil. Ahilik, bütün insanlığın her alanında uygulaması gereken özellikleri içeriyor. Ayrıca 70’den fazla iş kolundan fuara ulusal katılım var” diye konuştu.

GELECEĞİN İNŞASI İÇİN AHİLİK ÖNEMLİ

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta, işin özünün insan ve ona verilen değer olduğunu aktardı. Ahiliğin dertli ve muhtaç insanların imdadına yetişmek olduğunu kaydeden Usta, insana insan olduğu için değer katarak, çalışmanın bir diğer adının da Ahilik olduğunu belirtti. AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız ise Ahiliği geri döndürmek ve ilkelerini yeniden hayata nakşetmenin, geleceği ihya etmek olduğunu dile getirdi. Esnafın hakkı ve sabrı bir arada bulundurması gerektiğini kaydeden Altunyaldız, Ahi Evran’ın sözlerini hatırlatarak, “Ahi Evran, bizlere üretimi ayağa kaldırmak ve refahı artırmak için ahlak ile aklı bir araya getirerek çalışmayı tavsiye etmiştir. Üreterek, birbirimizi gözeterek geleceğin Türkiye’sini inşa edeceğiz”dedi.

KONYA AHİLİĞİN MERKEZİDİR

Konya’nın Ahiliğin Merkezi olduğunu söyleyen Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay da şunları söyledi: “Konya, tarımın ve sanayinin başkenti. Selçuklu devletine başkentlik yapmış Konya, ayrıca Ahiliğin başlangıç yeridir. Bugün Konyanın sokaklarında, caddelerinde, Bedesten'de ve çoğu yerde bu önemli kültürün devam ettiğini görüyoruz. Fuar ve zirveden çıkan sonuçlar tüm esnafımıza hayırlar getirsin.”

FUAR VE ZİRVE KONYA İÇİN BİR KAZANÇ

KONESOB Başkanı Muharrem Karabacak ise şunları kaydetti: “Bu organizeyi Konya’da yapmış olmak bizim için ayrı bir gurur kaynağı. Konya sanayisinin ne kadar geliştiğini gururla takip ediyoruz. Her sektörden ulusal ve uluslararası firmaların yatırım için Konya’yı tercih etmeleri hem ülkemiz, hem Konya’mız için büyük bir kazançtır. Ahi Evran’ın bu tohumu Konya’da attığını biliyoruz. Mevlana’dan Yunus’a, Hacı Bektaş’tan Ahi Evran’a bu coğrafyanın ruhunu, karakterini oluşturan simge isimler bugün burada bir araya gelmemizin ilham kaynağıdır. Bu ilhamın tüm program boyunca aramızda bulunacağına inanıyorum. Konya’da ilkini gerçekleştirdiğimiz Ahilik Zirvesi ile konuyu tüm yönleriyle inceleyip ilmi ve gerçekçi neticelere ulaşmış olacağız.” Konuşmaların ardından protokol mensuplarının kestiği kurdele ile fuarın açılışı yapıldı. Daha sonra Bakan Yardımcı Turagay, Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Usta ile birlikte diğer protokol üyeleri de SKM içine farklı meslek erbablarının eserlerinin yer aldığı standları gezdi. Protokol, esnaflardan meslekleriyle ilgili bilgiler aldı. Ayrıca standlarda farklı okul öğrencilerinin kendi elleriyle yaptığı eser ve ürünlerin de standı yer aldı.

EMRE ÖZGÜL

2-1riza-tuna-turagay-(2)_880x440.jpg

2-2vali-toprak-(5)_880x440.jpg

2-3leyla-sahin-usta-(3)_880x440.jpg

2-4ziya-altunyaldiz-(2)_880x440.jpg

2-6karabacak-(2)_880x440.jpg

2-5_880x440-004.jpg

img_7501_880x440.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.