İlişkiler zayıf

İlişkiler zayıf

Türkiye İran İş Forumu kapsamında Konya'ya gelen Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, “Yaptığımız birçok çalışma var. Fakat geldiğimiz seviyeyi yeterli bulmuyoruz. Türkiye İran'a İran'da Türkiye'ye yeterli yatırımı yapamıyor” dedi

Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığının desteklediği Konya Ticaret Odası( KTO), Konya Sanayi Odası (KSO) ve Konya Ticaret Borsası(KTB)'nin düzenlediği Türkiye-İran Karma Ekonomik Komisyon 25. Dönem Toplantısı gerçekleştirildi. İki ülke arasındaki protokol anlaşmalarının imzalandığı program, Dedeman Otelde gerçekleştirildi.

Programa Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın yanı sıra İran Telekominikasyon ve Bilişim Teknolojileri Bakanı Mahmoud Vaizi, Kalkınma Bakan Yardımcısı Yusuf Coşkun, Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hüsnü Dilemre, Vali Muammer Erol, AK Parti Milletvekili Ziya Altunyaldız, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, Türkiye İran İş Konseyi Başkanı Bilgin Aygün, İran Türkiye İş Konseyi Başkanı Reza Kami, (KTO) Selçuk Öztürk, (KTB) Hüseyin Çevik, KSO Başkanı Memiş Kütükcü, İran Tarım, Sanayi, Maden ve Tarım Oda Başkan Vekili Hossein Pirmazzen, Zanjan Ticaret Odası Başkanı Gholam Hosseyn Jamili ve çok sayıda davetli katıldı.

resim-017.20160409154243.jpg

TÜRKİYE TÜKETİCİ BİR ÜLKE

Konya'da İranlı davetlileri misafir etmekten gurur duyduğunu dile getiren Bakan Yılmaz, önemli açıklamalarda bulundu. Çalışmalar olduğu halde eksikliklerinde fazla olduğunu dile getiren Yılmaz, “Türkiye ile İran iki büyük devlettir. İkili ilişkilerin ötesinde ülkelerin anlamlı bir bütünlüğü vardır. İlişkilerimiz Maalesef yeterli değil. İlişkimizi artırmalıyız. Böyle olunca sadece iki ülke değil, bütün Orta doğu refaha kavuşacaktır. Enerji anlamında yaşanan ikili diyaloğa bakılınca, Türkiye'nin İran'a göre daha tüketici bir ülke olduğu sonucu ortaya çıkıyor” dedi.

ÜRÜN SAYIMIZ YETERLİ DEĞİL 

Mevcut Ak Parti hükümetinin çalışmalarının çok ama yetersiz olduğunu söyleyen Yılmaz. Konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ürün sayımız yeterli değil. Karşılıklı yatırımlar artırılmalı. İran'ın Türkiye'ye yaptığı yatırım yeterli değil. Milli parayla yapılan ticarete daha çok önem veriyoruz. Geçen yıl yaptığımız ticaretin 3'te birini milli parayla gerçekleştirdik. Elektrik takası alt yapı kapasitesini artıracağız. Hayalimiz var. Sınırda ortak bir sanayi bölgesi oluşturmak istiyoruz. Gümrük konusunda, sınır kapıları konusunda da arzu ettiğimiz yerde değiliz. Kapılar iki ülke arasında yapılan ilişkilere yakışmıyor. İran, yapılan çalışmalar ile birlikte daha da iyi noktalara gelecek. İran ile farklılığımız olabilir. Bu farklılıklar ticari ilişkilerimize zarar vermemeli. İş dünyası siyasileri zorlamalı. Bizi kendi halimize bırakmayın.”

TÜRKİYE BİZİM İÇİN ÖNCELİKLİ

İran Telekomünikasyon ve Bilişim Teknolojileri Bakanı Mahmoud Vaizi, İran ve Türkiye’nin çok önemli ortak noktaları olduğunu söyleyerek, “ Gümrüklerin kapasitesini önümüzdeki günlerde iki katına çıkaracağız. Özel sektörün önündeki maniler kaldırılırsa ilişkiler düzelir. Bu işin sonuna kadar takipçisi olacağım. Bizim bankacılık konusunda sorunlarımız dün çözüldü. Geri kalan kısımlarda kısa zamanda çözülecek. Bizim kültürümüz zor günlerde yanımızda olan arkadaşlarımızı iyi günlerde hiçbir zaman unutmayız. Ambargo döneminde en iyi arkadaşımız Türkiye idi. Bütün alanlarda ortak rekabete dayanarak Türkiye ön plana çıkmalıdır. Türkiye her açıdan bizim için önceliklidir. Turizm konusun iki ülke için çok önemli. İran ve Türkiye arasında iller arasındaki ilişkileri geliştirmesi yönünde karar aldık. Bugünkü toplantı bunun başlangıcıdır. Konya ve diğer iller arasındaki ilişkiler daha da artsın” şeklinde konuştu.

ORTAK DİLİ KULLANAMIYORUZ

Dünya tarihinde sınırların farklı yollarla çizildiğini, dünyanın küreselleşme sürecenin devam ettiğini belirten AK Parti Milletvekili Ziya Altunyaldız, “İyi yönetilen şirketlerin ekonomik refahın kaynağı haline geldi. Yeni ekonomik modeller şekilleniyor.  Ticaret bugünkü dünyanın ortak dili.  Malesef biz ortak dili kullanamıyoruz. İran'ın Türkiye'deki yatırımı 101 milyar dolarken, Türkiye'nin İran'a yapmış olduğu yatırım ise 1.3 milyar dolar civarında yer alıyor.  Aradaki bu fark giderilmeli. Daha fazla iletişim ve işbirliği içinde olmalıyız” diye konuştu.

BİRBİRİMİZİ YETERİNCE TANIMIYORUZ

“Türkiye ile İran sosyal, kültürel ve bunun gibi birçok ortak değere sehiptir. Fas kültürünün yansıdığı en güzel yer Konya'dır” diyen Türkiye İran İş Konseyi Başkanı Bilgin Aygül ise şunları söyledi: “İran ile Türkiye akrabadır. Ama birbirimizi yeterince tanımıyoruz. Türkiye amborgaların en katı yaşandığı süreçlerde bile İran'a desteklerde bulundu. Ama İran ile ilişkimiz yeterli değil. İran petrolün dışında ihracat yapmayı öğrendi. İran bizim için sadece yatırım yapılacak bir yer olarak düşünülmemelidir.” Konuşmaların ardından iki ülke arasında anlaşmaya varılan ortak çalışmalar için protokol imzaları atılarak, hediyeler takdim edildi.

EMRE ÖZGÜL   merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.