İkinci el araba fiyatları düşüyor! Düşüş seçim sonrası devam edecek mi?

İkinci el araba fiyatları düşüyor! Düşüş seçim sonrası devam edecek mi?

2024 yılına girerken ikinci el otomobil piyasasında nominal fiyatlarda bir artış görülse de, enflasyonun etkisiyle düzeltilen reel fiyatlar alıcılar için cazip bir düşüşe işaret ediyor.

2023 yılının son aylarında başlayan düşüş trendi 2024 Ocak ayında da devam ediyor.

Enflasyona göre düzeltilmiş reel fiyatlar, geçen yılın aynı dönemine göre %8,5, bir önceki aya göre ise %6 oranında düşmüş durumda. Buna karşın nominal fiyatlar, geçen yıla göre %50,9 arttı.

SIFIR FİYAT ARTIŞI İKİNCİ ELİ DE ETKİLİYOR
İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, 2024 yılı itibarıyla sıfır otomobil fiyat artışlarının ikinci el etiket fiyatlarına da yansıdığını belirtti. Aralık ayına kıyasla ocak ve şubat aylarında %2-3 oranında artış gözlemlendi.

GENÇ VE DÜŞÜK KİLOMETRELİ ARAÇLARA TALEP ARTIYOR
Öyle ki sıfır araçlara olan talep arttıkça, genç ikinci el araçlara olan ilgi de artıyor. Özellikle 2 veya 3 yaşındaki ve 50.000 km altındaki araçlara son bir ay içerisinde talep hızla arttı.

PİYASA OTURDU, TALEBİN ARTMASI BEKLENİYOR

Ertemel, ekim ayında pik yapan düşüş trendinin kasım ayında yavaşladığını ve aralık-ocak-şubat aylarında sabit fiyatlamalara yerini bıraktığını dile getirdi. Sıfır araç fiyatlarının yükselmesi, enflasyon ve döviz kurundaki değişimlerle birlikte, ikinci elde daha fazla düşüş beklenmiyor.

Önümüzdeki dönemde, sıfır araç fiyatlarının artmasına karşın ikinci el fiyatlarının sabit kalması nedeniyle, ilkbahar ayları itibarıyla ikinci el otomobil talebinin artacağı öngörülüyor. Bu süreçte, mevcut koşullar ve artan talebe bağlı olarak ikinci el otomobil fiyatlarında da bir artış yaşanabileceğini belirtiyor.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.