İhracatta Artış Sürüyor, Yıllık Rakam 900 Milyon Dolara Yaklaştı

İhracatta Artış Sürüyor, Yıllık Rakam 900 Milyon Dolara Yaklaştı

Bu yıl temmuz ayında Antalya İhracatçılar Birliği (AİB) üzerinden yapılan ihracat, bir öndeki yılın aynı dönemine oranla yüzde 10,3 artarak 112 milyon dolara ulaştı.

Bu yıl temmuz ayında Antalya İhracatçılar Birliği (AİB) üzerinden yapılan ihracat, bir öndeki yılın aynı dönemine oranla yüzde 10,3 artarak 112 milyon dolara ulaştı. Yıllık ihracat ise yüzde 20'ye yakın artışla 900 milyon dolar sınırına dayandı.

AİB Yönetim Kurulu Mustafa Satıcı, temmuz ayı ihracat rakamlarıyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Antalya, Isparta, Burdur illerini kapsayan AİB üzerinden temmuz ayında yapılan ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,3 artarak 112 milyon dolara yükseldiği bilgisini veren Satıcı, 7 aylık ihracat rakamının ise yüzde 19,62 artışla 862 milyon dolara çıktığını açıkladı. Yaş meyve sebze sektörünün 317 milyon dolarlık ihracatı ile ilk sırada yer aldığını belirten Satıcı, "Bölgemizin dinamik gücü olan yaş meyve sebze sektörü geçtiğimiz yıla oranla yüzde 10 seviyesinde bir artışa ulaşmış durumdadır. Batı Akdeniz ihracatının yükselen değeri konumunda olan maden sektörü ihracatı da ilk 7 aylık periyotta yüzde 80 gibi yüksek bir artış ivmesi yakalamış ve 135 milyon dolarlık ihracata ulaşmıştır. Söz konusu dönemde bölge ihracatımıza önemli oranda katkı sağlayan diğer sektörler ise 91 milyon dolar ile toprak sanayi ürünleri, 66 milyon dolar ile kimya ve 48 milyon dolar ile demir-demir dışı metalleri sektörleridir." ifadelerini kullandı.

AİB üzerinden yapılan ihracatın yüzde 20'si Rusya Federasyonu’na gerçekleştirildi. 173 milyon doları aşan dış alımı ile Rusya Federasyonu bölgemiz ürünlerinin en önemli pazarı oldu. 73 milyon dolar ile Almanya, 63 milyon dolar ile Çin, 40 milyon dolar ile Bulgaristan ve 38 milyon dolar ile Ukrayna ise diğer pazarlar olarak sıralandı. Kazakistan, Libya, Azerbaycan-Nahçıvan, Irak, Fransa, İngiltere, Hollanda, ABD, Birleşik Arap Emirlikleri, Yunanistan, Moldavya ve İsrail’e yapılan ihracat
10’ar milyon doların üzerinde gerçekleşti. Yedi aylık dönemde 26 farklı sektörden 136 ülkeye ihracat gerçekleştirildi.

Mustafa Satıcı ihracatla ilgili şu değerlendirmede bulundu: "Bölgemiz ihracatındaki olumlu gelişmeler de göstermektedir ki 2013 yılsonu hedefimiz olan 1,5 milyar dolarlık ihracat hacmine doğru emin adımlarla ilerlemekteyiz. Bölgemizdeki ihracat sektörlerinde yaşanacak artışlarla yıl sonunda yeni rekor seviyelere ulaşacağımıza inanıyoruz."

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.