İhracatçı Yeni Pazarlara Odaklandı

İhracatçı Yeni Pazarlara Odaklandı

Küresel kriz nedeniyle ABD ve AB üyesi ülkelere ihracat yapmasını zorlaşan Türk ihracatçıları, Kuzey Afrika, Orta Asya, Arap yarımadası ve Çin’den olumlu sonuçlar almaya başladı.

Küresel kriz nedeniyle ABD ve AB üyesi ülkelere ihracat yapmasını zorlaşan Türk ihracatçıları, Kuzey Afrika, Orta Asya, Arap yarımadası ve Çin’den olumlu sonuçlar almaya başladı. Bursa iş dünyasının temsilcileri, 2023 hedeflerine ulaşmak için alternatif pazarların gün geçtikçe önem kazanmaya başladığını, bu yüzden işadamlarının yeni ülkelere odaklanarak ihracatlarını artırmayı başardıklarını kaydetti.

        Türkiye’nin ihracatı, Temmuz ayında, geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 17,3 artışla 12 milyar 629 milyon dolar olarak gerçekleşti. Cumhuriyet tarihinin en yüksek temmuz ayı ihracat rakamına ulaşılmasına Türk ihracatçısının başarılı alternatif pazar çalışmaları önemli katkılarda bulundu.

        Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, ihracatının yüzde 68'ini oluşturan ilk 20 ülkeye bakıldığında, AB ve ABD dışındaki alternatif pazarlar da göze çarpıyor. Türkiye'nin en fazla ihracat yaptığı ülkeler listesinde Irak, Almanya’dan sonra 2. sırada yer alırken, Rusya Federasyonu, Azerbaycan- Nahçıvan, İran, Libya ve Cezayir de dikkati çeken diğer ülkeler oldu. AB ve ABD’de yaşanan daralmaya rağmen alternatif pazarlara yönelerek Türk ihracatını hep 'artı'da tutan iş adamlarının temsilcileri ilk 7 aylık ihracatı değerlendirdi.

        ÇEPNİ: 2023 HEDEFLERİ İÇİN İHRACAT ÖNEMLİ

        Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Bursa Şubesi Başkanı Hasan Çepni, şunları dile getirdi: "İhracat odaklı büyüme beklentisinde olan bir ülke olarak, ihracat yelpazemizi daha da genişletmeliyiz. Batıda yaşanan ekonomik olumsuzluklar nedeniyle yöneldiğimiz alternatif pazarlarla ihracatımızı sürekli arttırdık. 2023 hedeflerine giden yolda alternatif pazar çalışmalarının yanında, orta ve yüksek teknolojili ürünler de üreterek ihraç etmek zorundayız. Türkiye eğer dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisinde yer almak istiyorsa, ihracatta yüksek başarı kaçınılmazdır. Bu konuda MÜSİAD olarak bizler de 46 ülkede 150 yurt dışı temsilciliklerimizle ve özellikle de ABD, Çin, Rusya, Arabistan ve Afrika sürekli ofislerimizle ihracata katkı yapmaya devam edeceğiz."

        BALABANOĞLU: BÜYÜMEK İÇİN YENİ PAZARLARA İHTİYAÇ VAR

        İhracatta sürekli yeni pazarların aranması gerektiğini dile getiren Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Bursa Şubesi Başkanı Cemal Balabanoğlu, büyümek için yeni pazarlar aramak gerektiğini ifade etti. Balabanoğlu, "Bizler de bu doğrultuda son bir yılda çoğunluğunu yeni pazarların oluşturduğu 53 ülkeye 80 gezi düzenledik. Bu amaçla yapacağımız faaliyetlerden biri olan TÜMEXPO Fuarı'na da Türk cumhuriyetlerinden, Orta Asya’dan, Afrika'dan değişik Avrupa ve ABD dışında olan aç pazarlardaki firmaları davet ettik. Bu fuarla birlikte pazara olan katkımızı daha çok arttırmayı umuyoruz." dedi.

        ATALAY: AFRİKA’DA CİDDİ ARTIŞLAR VAR

        Ağırlıklı olarak Rusya ve Türki cumhuriyetleri kapsayan pazarlara ihracat yaptıklarını ifade eden Bebe Çocuk Konfeksiyonu Sektörü Sanayici ve İşadamları Derneği (BEKSİAD) Başkanı Halil Atalay ise "Son altı ayda bu pazarlarda seyrimiz normal devam ederken Afrika ülkelerinde ciddi bir hareketlilik yaşadık. Bu hareketliliğin farkındayız ve daha da fazla olmasını ümit ediyoruz. Son yıllarda sarf edilen gayretlerle dünya pazarlarındaki etkinliğimiz bu noktalara geldi. Sektörümüzden bazı arkadaşlarımız alternatif pazarlarda fuarlara gidiyorlar. Bu noktada etkinliğimizi daha da arttırmak istiyoruz." diye konuştu.

        Balkan Rumeli Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (BALKANSİAD) Başkanı Naci Şahin, alternatif pazarlardaki ürün kalitesinin düşük olmasının kendileri için avantaj olduğunu belirtirken, Gürsu Sanayici ve İşadamları Derneği (GÜSİAD) Başkanı Özcan Mertyürek ise hükümetin ucuz enerjiyle alakalı yapacağı iyileştirmelerin yeni pazarlarda Türk ihracatçısının rekabet gücünü arttıracağını vurguladı.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.