‘Hükümetin beceriksizliğini çiftçi ödüyor’

‘Hükümetin beceriksizliğini çiftçi ödüyor’

Gelecek Partisi Konya Milletvekili Hasan Ekici hububat alım fiyatlarının açıklanması ile birlikte Konya Altınekin’de çiftçileri ziyaret etti ve üreticinin sıkıntılarını Türkiye Büyük Millet Meclisi genel kuruluna taşıdı.

Ekici, Türkiye Büyük Millet Meclisi genel kurulunda yaptığı konuşmada: “Geçen hafta Toprak Mahsulleri Ofisi buğday ve arpa taban alım fiyatlarını açıkladı. Biz de fiyatın açıklandığı gecenin ertesi günü tahıl ambarı Konya Ovasımızdaki çiftçilerimizle Altınekin ilçemizde buluştuk. Ziraat Odası başkanlarımızı ziyaret ettik. Çiftçilerimiz ve ziraat odası başkanlarımız açıklanan taban fiyatlara çok büyük tepki gösterdiler” dedi.

HİÇ Mİ VİCDANINIZ SIZLAMADI

Konya’daki ziraat odalarının başkanlarının ortak basın toplantısı düzenlediklerini ve tepkilerini ortaya koyduklarını ifade eden Ekici, “İktidar geçen yıl (destekleme primi dahil) 9 bin 250 TL olarak açıkladığı ekmeklik buğday taban fiyatını bu yıl 11 bin TL olarak açıkladı. Yani bin 750 TL artırdı. Yıllık artış oranı yüzde 18. Arpa da ise durum daha vahim. Geçen yıl (destekleme primi dahil) 7 bin 500 TL olan arpanın taban fiyatı bu yıl 8 bin TL olarak açıklandı. İktidar, arpanın fiyatını 500 TL artırmış. Arpadaki artış oranı ise yüzde 6. Şimdi iktidar yetkililerine, Tarım ve Orman Bakanı’na soruyoruz: Devletin resmi kurumu TÜİK’in açıkladığı yıllık enflasyonun bile yüzde 75 olduğu enflasyonist bir ortamda çiftçilerimize yüzde yüzde 6’lık ve yüzde 18’lik artışları nasıl reva görürsünüz? Bu artış oranlarını belirlerken hiç mi vicdanınız sızlamadı?” diye konuştu.

Üreticinin girdi maliyetinin bir yılda yüzde yüz arttığını belirten Ekici, “Bir yıl uğraşarak, bin bir emek vererek, bin bir güçlükle ürettiği buğdayı arpası para etmeyen çiftçi bir dahaki sene tarlasını niye eksin? Elde ettiği hasılatla bırakın kar etmeyi maliyetlerini dahi karşılayamayan çiftçi maalesef üretimden vazgeçiyor. İktidar, açıkladığı bu taban fiyatlarla çiftçilerimize adeta “sen ekme”, “sen üretme” diyor. Peki çiftçimiz ekmezse üretmezse biz buğdayımızı arpamızı kimden alacağız? Ukrayna’dan ya da Rusya’dan mı alacağız? Cennet vatanımızda verimli topraklarımız dururken dışardan buğday arpa mı ithal edeceğiz? Kendi çiftçimizi yoksullaştırırken yabancı ülkelerin çiftçilerini mi kalkındıracağız? Yoksa siz de önceki Tarım ve Orman Bakanının dediği gibi “alacak paramız var ki dışardan ithal edebiliyoruz” mu diyorsunuz? İktidar yetkililerini biran önce akıllarını başlarına almaya davet ediyoruz. Buğday ve arpa başta olmak üzere tüm tarımsal üretimin sürdürülebilirliğini sağlamaya ve çiftçimizi koruyan gerçekçi bir taban fiyatı politikası belirlemeye davet ediyoruz. ‘Faiz neden, enflasyon sonuçtur’ diye saçma sapan bir teorinin peşine takıldınız ve enflasyonu patlattınız. Sayenizde ülkemiz dünya enflasyon liginde ilk 5’e girdi. Enflasyon şampiyonluğunda Arjantin, Suriye, Lübnan, Venezuella ve Sudan gibi ülkelerle yarışıyor. Şimdi enflasyonu düşürmek için çiftçilerimizin yılda bir kez elde ettikleri gelirlerine, hasatlarına göz diktiniz öyle mi? Her şeyi bitirdiniz sıra çiftçimizin buğdayına, arpasına, çayına, mısırına, şekerpancarına geldi öyle mi? Tarım ürünlerinin taban fiyatlarını gerçekleşen enflasyonun altında açıklayalım ki enflasyon düşsün öyle mi? Ekonomideki beceriksizliğinizin bedelini neden çiftçilerimize ödetiyorsunuz? Enflasyonla mücadelenin yükünü neden çiftçilerimizin sırtına yüklüyorsunuz? Buğday taban alım fiyatı çiftçilerimizin talebi doğrultusunda 11 bin liradan 15 bin liraya yükseltilmelidir” görüşünü savundu.

HABER MERKEZİ

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.