Yazılım güncellemesi   hatasına karşı öneriler

Yazılım güncellemesi hatasına karşı öneriler

19 Temmuz 2024'te CrowdStrike küresel BT altyapısını etkileyen ve müşterileri için yaygın hizmet kesintilerine neden olan önemli bir sorun yaşadı

Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü akademisyenlerinden Dr. Öğr. Üyesi Ali Osman Çıbıkdiken, yaşanılan yazılım güncellemesi hatalarına karşı alınabilecek önlemler hakkında önerilerde bulundu.

GÜNCELLEME SONRASI PROBLEM YAŞANDI

Bu sorunun, CrowdStrike tarafından yayınlanan ve yanlışlıkla büyük bir kesintiye yol açan bir güncellemeyle bağlantılı olduğunu belirten KTO Karatay Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü akademisyenlerinden Dr. Öğr. Üyesi Ali Osman Çıbıkdiken, “Kesinti birden fazla hizmeti etkileyerek birçok kullanıcının operasyonlarının durmasına yol açtı. Bu, Microsoft tarafından yayımlanan diğer kritik güncellemeler ve yamalarla çakıştığı, sorunun karmaşıklığını artırdığı için özellikle etkiliydi.

Ülkemiz de dahil olmak üzere, farklı ülkelerdeki pek çok hava yolu ve bankacılık sistemi ciddi bir şekilde etkilendi. Müşteriler, siber güvenlik izleme ve koruma hizmetlerinde kesintilerle karşı karşıya kaldı ve bu da onları potansiyel olarak artan riske maruz bıraktı” şeklinde konuştu.

Dr. Öğr. Üyesi Ali Osman Çıbıkdiken, bu sorunların önüne geçmek için şu tavsiyelerde bulundu: “Yaşanılan problemlerin tekrar etmemesi için gelişmiş test senaryoları, güncelleme yayınlanmadan önce etkili bir biçimde planlanmalıdır. Potansiyel çatışmaları belirlemek için daha sağlam dağıtım öncesi test protokolleri uygulanmalıdır. Bu tür olaylar sırasında zamanında güncelleme sağlamak için müşterilerle iletişim kanallarının iyileştirilmesi gerekmektedir. Beklenmeyen sorunlar sırasında hizmet kullanılabilirliğinin devamını sağlamak için daha fazla yedekli sistem geliştirilmelidir.”

HABER MERKEZİ

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.