"Hükümet Ruhr Havzası’na Verdiği Sözü Ne Zaman Tutacak"

"Hükümet Ruhr Havzası’na Verdiği Sözü Ne Zaman Tutacak"

Almanya’da nüfusun en yoğun olduğu bölge olan Kuzey Ren-Vestfalya (KRV) eyaletinin en yoğun nüfusu barındıran bölgesi Ruhr Havzası. Bunun bir yansıması olarak ülkenin en fazla işsizinin yaşadığı bu bölgede şehirler maddi olarak giderek...

Almanya’da nüfusun en yoğun olduğu bölge olan Kuzey Ren-Vestfalya (KRV) eyaletinin en yoğun nüfusu barındıran bölgesi Ruhr Havzası. Bunun bir yansıması olarak ülkenin en fazla işsizinin yaşadığı bu bölgede şehirler maddi olarak giderek daha da zayıf düşüyor. Bu durum bölgedeki Sosyal Demokrat Partili (SPD) belediye başkanlarını isyan ettirecek noktaya ulaşmış durumda.

SPD Ruhr Bölgesi, hem Berlin’deki Büyük Koalisyon hükümetine hem de federal milletvekili olarak siyaset yapan hemşerilerine ağır eleştiriler yöneltti. Bir toplantıdan sonra konuşan belediye başkanları, ağır problemlerinin olduğunu ve bu problemlerle baş başa bırakıldıkları suçlamasında bulundu. Federal hükümetin bölgeyi mülteci ve fakir akını, yüksek borç ve sosyal yükler hususunda tamamen yalnız bıraktığından yakınan belediye başkanları, bölgeden başkente giden federal milletvekillerinden artık bölgenin sorunlarını gündeme taşımalarını ve acil yardım yapılması için çalışmalarını istedi.

“CSU’YU ÖRNEK ALIN“

Duisburg Belediye Başkanı Sören Link, taleplerini defaatle dile getirdiklerini, ancak sonuçta hiçbir gelişmenin olmadığını söyleyerek, “Ruhr belediyelerinin isteklerine bu kadar ilgisizlik olmamalı.“ dedi. Federal Hükümet’in Büyük Koalisyon ile yönetildiğini hatırlatan Link, “Bu sorunlar şimdi çözülemeyecekse ne zaman çözülecek? Eleştirilerimizin muhatabı kendi partimiz SPD’nin federal milletvekilleri” diye tepki gösterdi.

Gelsenkirchen Belediye Başkanı Frank Baranowski de, fakirlik göçüne karşı mücadele için harcanmak üzere 25 milyon Euro’luk söz aldıklarını hatırlatarak, “Bu yardım ne zaman gelecek, Bunu bile henüz bilmiyoruz.“ dedi. Bölgenin sorunlarının Berlin ve Düsseldorf’ta gündeme taşınmamasından yakınan Baranowski, eyalet başbakanı Hannelore Kraft’tan (SPD) Berlin‘de bölge belediyelerinin sorunlarını daha kuvvetli bir dille gündeme getirmesini istedi.

KRV-SPD’nin yönetiminden Franz-Josef Drabig de CSU’nun CDU sayesinde hükümetten kopardığı yardımların örnek alınmasını isteyerek, “Birazcık CSU rolü yapsanız.“ diyerek partisini eleştirdi.

EKONOMİ ÇEVRELERİ DE YATIRIM İSTİYOR

Almanya’nın en güçlü ekonomi kulübü olarak bilinen Initiativkreis Ruhgebiet de, Berlin Duvarı’nın yıkılışının 25 yıldönümüne denk gelen günde bir açıklamada bulunarak Federal Hükümet’e şikayetlerin sadece belediyelerle sınırlı olmadığını gösterdi. Yıllarca Almanya’nın sanayi merkezi olduktan sonra hizmet sektörüne geçen bölgeyle ilgili olarak kulüp, bu sürecin henüz tamamlanmadığına dikkat çekti.

‘Sağlam sanayi modern çevre ile olur, aksi tadirde bölge ciddi tehlikelerle karşı karşıya kalır” uyarısında bulunan kuruluş, altyapı ile ilgili taleplerin acilen yerine getirilmesi çağrısında bulundu.

Bölgenin enerji devi Evonik’in patronu Klaus Engel ise “Trafik ve yollar, çağdaş altyapı ve semtler, kuvvetli lojistik hizmetler ekonominin temelidir.“ diyerek yatırım alanlarına işaret etti.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.