Hububatta hasat ve taban fiyatı!
Ülkemiz de, hububat üretimi, kısa bir zaman içinde, 2017 sezonunu kapanmak üzere . Yağışların iyi gitmesi ile, rekoltede artış beklenmekte. Mayıs ayının ortalarından bu zamana kadar hububatta yaklaşık olarak yüzde 50-60 oranında hasadı gerçekleşmesine rağmen üreticinin kafasındaki karmaşıklık ve soru işaretleri, son zamandaki gelişmeler üzerine bir türlü dağılmadı.
**
Kolay değil ekmek kapısı! Kimi ticaretle, kimi ücretli ,bir yerde geçimini sağlamak için çalışır.Tacir sattığı malın karşılığını almayı, ücretli çalışan, memur, işçi…, çalıştığının karşılığını almak için ayın sonunu bekler. Kira vardır, elektrik, su, telefon, diğer faturalar vardır,mutfak masrafı vardır.Bir an önce ayın başını gelmesini bekler.
**
Kamuda çalışanlar maaş garanti olduğu için gününde hesabına para geçer,Özel sektörde çalışanlar ise azda olsa tedirginlik vardır. Maaş gününde yatmazsa diye çiftçi de yaklaşık 9 aydır ekmiş olduğu ürünün karşılığını görmek ister. Emek sarfetmiştir, yeri geldi gece gündüz,araziye ürüne çocuğu gibi baktı. Gübresini attı. Sulama imkanı varsa sulamasını yaptı. Yeri geldi Yağmur yağmadı, köylü yağmur dualarına çıktı.
**
Sona geliniyor, satacağı ürünün paraya çevrilmesini, borçlarını düşünür.her zaman hesap kitap içerisindedir. Oğlu yetişmiş düğün telaşı veya kızını everecek onun telaştı. İlaç borcu, gübre borcu, başka borçlar… Devam eder gider. Hesap yapar.
**
Geçen sene buğday arpa şu kadardı. Bu sene mazota zam, gübreye zam, şuna zam, buna zam.Hasat yaklaştıkça tahminlerde bulunur. İnşaallah bu sene şu kadar ürün bekliyorum, Buğday, Arpa şu kadar olur.Yağışlarda fena değildi.( Üretici yağışların iyi gitmesiyle borçlanmada yapmıştır)Allah bereket versin der.Bir takım hesaplar her evden yapılır mı?
**
--Evet hesaplar her evde yapılır. Hayaller kurulur. Para artarsa kışın birde ümre yaparız hesabı yapılmaz mı? Veya arabayı,traktörü değiştiririz denmez mi?
Daha ne hesaplar yapılır.
Endişe de vardır.
-Ürün para etmezse
-Ofis mahsulü almazsa
-Esnafın eline düşersek
-Ya borçları ödeyemezsek
Diken üstündedir.tabiri caizse
Bir an önce devletin taban fiyatını açıklamasını bekler.planlar ona göre tekrar değişecektir
Geçtiğimiz günlerde hububat ithalatında gümrük vergilerini yüzde 40'a düştüğünü gören üretici
-Anam ben nereliyim? Demedi mi?
-Planlar alt üst olmadı mı?
Ülkede hasadın yüzde 50'sinden fazlası bitmiş devlet taban fiyatı açıklamadı.
Üreticide tedirginlik had safhaya ulaşmış endişeler endişeler……olmadı mı?
Bereket versin gözlü üretim çiftliğinde Hasat bayramın da Sayın Bakan taban fiyatı açıkladı da en azından bir nebzede olsa, Umduğunu bulamasa da, üretici rahatlamış durumda. Hesaplar mutlaka tekrar gözden geçirilecektir.
Hayaller ne kadar büyükse, beklenti ne kadar büyükse, hayal kırıklığıda o kadar gürültülü olur
İnsanların hayalleri ile oynanmaması ,üreticinin hayal kırıklığına uğratılmaması ,emeğini karşılığını alması gerekir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.