Hindistan’daki Hindu-müslüman Çatışmalarında Siyasilere Gözaltı

Hindistan’daki Hindu-müslüman Çatışmalarında Siyasilere Gözaltı

Hindistan’da geçtiğimiz hafta meydana gelen ve 50’ye yakın kişinin öldüğü Hindu Müslüman çatışmalarında, milletvekili siyasilerin de aralarında bulunduğu 69 kişi hakkında soruşturma başlatıldı.

Hindistan’da geçtiğimiz hafta meydana gelen ve 50’ye yakın kişinin öldüğü Hindu Müslüman çatışmalarında, milletvekili siyasilerin de aralarında bulunduğu 69 kişi hakkında soruşturma başlatıldı.

Polis olaylara karışarak dini çatışmaya sebep olma, provakasyon ve yalan haber yayma suçlaması ile aralarında muhalefet Bharata Janat Partisi (BJP), hükümetteki Kongre Partisi ve yerel parti mensubu milletvekillerinin de olduğu 69 kişi hakkında soruşturma başlattı. Halkı kutuplaştırarak siyasi çıkar sağlama suçlaması ile BJP milletvekili Sander Som hakkında başlatılan soruşturma, BJPli üst düzey milletvekillerinin polisi tehdidi ile tutuklamaya dönüştü.

BJP liderlerinden Uma Bharti, partililerle eyalet meclisi önüne gelerek, BJP milletvekillerinin tutuklanması halinde sonuçlarına katlanılması gerekeceği tehdidinde bulunmuştu. Polis, Sander Om’un, 2 yıl önce Pakistan’da çekilen bir videoyu halk arasında yayarak Müslümanların Hinduları linç ederek öldürdüğü dedikodusu ile provokasyon yaptığını tesbit etmişti.

Uttar Pradeş eyaleti, Muzaffarnagar yerel mahkemesi, olaya karışan 69 kişi hakkında tutuklama emri çıkartırken, olaylarda adı geçen siyasilerin tutuklanıp tutuklanmayacağı ise hala soru işareti.

Hint basını her seçimde yaşanan benzer olaylar için siyasi partilerin halkı kutuplaştırarak siyasi çıkar sağlamayı hedefledikleri yorumunu yapıyor. Analistler, Hindistan’da yıllardır yaşanan Hindu Müslüman çatışmalarında BJP’nin aşırıcı Hindu oyları hedeflediğini, Kongre’nin ise Müslümanlar için tek kapı olarak kalmayı hedeflediğini söylüyor.

Muzaffarnagar’daki olaylar bir bayan yakınlarına laf atılmasını protesto eden 3 Müslüman gencin, Hindular tarafından linç edilerek öldürülmesi ile başlamıştı. Köylüler arasında hızla yayılan provokasyon videoları, Muzaffarnagar’daki bazı Hindu ve Msülüman köylerin çatışmasına sebep oldu.

Hindistan tarihindeki en kanlı dini toplumsal çatışmalara şahitlik etmiş olan Uttar Pradeş eyaletinde daha önce 1992 yılında Hinduların tarihi bir camiyi yıkmaları ile çatışmalar yaşanmış, 2 binden fazla kişi ölmüştü. Muhalefet Bharatiya Janata Partisi’nin bir çok Hindu millyetçisi lideri olaylar sonrasında gözaltına alınmıştı.

Polis, her yıl, 410 civarı irili ufaklı toplumsal olayın yaşandığı eyalette bu yıl sonuna varmadan bu rakamın 452’ye ulaştığını ve önümüzdeki Mayıs ayındaki seçimlere doğru bunun artmasından endişe ettiğini açıkladı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.