Hilal-Haç mücadelesi

Hilal-Haç mücadelesi

Selçuklular ve Haçlılar Sempozyumu'nda konuşan Tahir Akyürek, "Anadolu ve İslam coğrafyası yeni saldırılarla karşı karşıya" derken Mustafa Şahin de, Aramızdaki küçük çatışmalar bizi zayıflatıyor" dedi

Ders almıyoruz!

Başbakanlık Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Büyükşehir Belediyesi, Selçuk Üniversitesi ve KTO Karatay Üniversitesi tarafından organize edilen Selçuklular ve Haçlılar Sempozyumu başladı. 

Sempozyumun açılış programına yoğun katılım oldu. Sempozyumun açılışına protokol üyeleri, akademisyenler ve çok sayıda öğrencinin yanı sıra Almanya'da yaşayan Selçuklu torunu Pery Soldan ile oğlu da katıldı.

SALDIRILARLA KARŞI KARŞIYAYIZ

Programda konuşan ve Selçuklu tarihini anlatan kaynak ve tarihçi sayısının az olduğunu belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Konya'nın başkent oluşunun 900. yılını kutladıklarını söyledi. Selçuklular'ın Konya'yı önemli bir merkez haline getirdiğini, medeniyet tarihinde yeni sayfalar açtığını ifade eden Akyürek, Haçlılar'ın Anadolu'daki Türk-Müslümün varlığına son vermek için seferler düzenlediklerini ve başarısız olduklarını kaydetti. "Selçuklular istiklal ve istikbal mücadelesi vermiştir. Bizler Sultanları anmayı zaman zaman unutuyoruz" diyen Akyürek, "Barış ve huzur içinde yaşıyorsak bu Selçuklular sayesindedir. Anadolu ve İslam coğrafyası yeni saldırılarla karşı karşıya. Haçlı seferlerinin yeni versiyonlarını görüyoruz. Savaşlar artık kılıç ve mızrakla yapılmıyor. Savaş şekli değişti. Farklı metotlar devreye sokuluyor. Milleti yok etmek ve ülkemizi parçalamak isteyenler başarısız olacak" diye konuştu.

BU TOPRAKLAR ADIMIZA TESCİLLENDİ

Sempozyumda söz alan Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin de, "Tarihten ders almıyoruz. Yaklaşık bin yıldır bu topraklardayız. Topraklar adımıza tescillendi. Bu coğrafyada hala haç-hilal mücadelesi veriliyor. İsmi ve görünümü farklı olsa da bu mücadele hep var oldu. Aramızdaki küçük çatışmalar bizi zayıflatıyor. Batı bizimle mücadele etmeyi hiç bırakmamıştır. Bu coğrafyada yaşayan milletler olarak bir olmak zorundayız" sözlerini kullandı. KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Sade ise, Türkiye Cumhuriyeti'nin Selçuklular gibi aynı saldırılara maruz kaldığını, milletin devletine olan sevgi ve bağlığını hiçbir zaman kaybetmediğini, Selçuklular'ın dünyaya anlatılması noktasında sempozyumun önemli olduğunu kaydetti. Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Demirci ise, Selçuklular'ın savaşlardan başını kaldıramadığını, Haçlı seferleri ve Moğol istilalarının Anadolu'ya büyük zarar verdiğini, sempozyumun döneme ışık tutacağını söyledi.

SELÇUKLU'NUN TORUNLARI ALMANYA'DA 

Sempozyum için Almanya'dan Konya'ya gelen Selçuklu torunu Pery Soldan da, "Köklerimiz bu coğrafyada. Soyumuzu takip ediyoruz. Soldan ailesi aynı zamanda Türk-Alman dostluğunun simgesidir. Aslımızı bilsin, unutmasın diye sempozyuma 17 yaşındaki oğlumu da getirdim. Aile büyüklerimizin mezar taşlarını inceledik. Taşlarda Türk asıllı oldukları kaydedilmiş. Alman Yazar Goethe de Türk asıllıdır. Büyük şair de Alman ve Türk kanı taşıyordu. Goethe bu yüzden İslama karşı hayranlık duyuyordu. Bugün burada olmaktan büyük memnuniyet duyuyorum" ifadelerini kullandı. Açılış programı Pery Soldan'a hemşerilik beratının takdim edilmesinden sonra son buldu. Sempozyum oturamlarla devam ediyor.

KERİM ATICI merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.