Herkes denetlenecek

Herkes denetlenecek

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TBMM'ye sevkedilen yeni Vergi Yasa Tasarısı ile Türkiye'deki bütün mükelleflerin denetime tabi tutulacağını söyledi. Şimşek, ''Hiçbir mükellef, (bizim denetlenme ihtimaliyiz düşük, faaliyetlerimizin bir kısmını kayıt dışı, bey

Türkiye- Kuveyt Karma Ekonomik Komisyon görüşmeleri nedeniyle Kuveyt'te bulunan Bakan Şimşek, Meclis'te bulunan ve çeşitli kanunlarda değişiklik öngören tasarının, kayıt dışı ekonomi ve vergi kaçağı ile daha daha etkili mücadeleye dönük hükümler içerdiğini bildirdi.
Mevcut sistemde vergi denetimlerinin risk analiz modeline göre yapıldığına dikkati çeken Şimşek, bütün verilerin Gelir İdaresi Başkanlığı bünyesinde toplandığı ve bu verilerin analizi sonucu riskli mükelleflerin belirlendiğini ve bunların da denetlendiğini kaydetti.
Bunun diğer mükellefleri olumsuz etkilediğini anlatan Şimşek, ''Yeni düzenlemede biz ne diyoruz? (Mükelleflerin büyüklüklerine göre denetim yapacağız. Büyük mükellefleri en az 3 yılda 1 kez, orta büyüklükteki mükellefleri 6 yılda bir, daha küçük ölçekteki mükellefleri de 9 yılda bir denetleyeceğiz.) Tasarıda bunu ifade ediyoruz.
Bu denetim, tam denetim de olabilir, sınırlı denetim de olabilir. Bu arada denetim programına ve risk analizine göre denetim yapmaya devam edeceğiz. Tasarı ile getirilen hükümlerin uygulamaya girmesiyle, bütün mükellefler denetlenecek'' dedi.
Şimşek, bütün mükelleflerin denetim kapsamına alınmasının, denetim kapasitesinin artırılması gereksinimini beraberinde getirdiğine de işaret ederek, ''O nedenle de Gelir İdaresi Başkanlığında yeniden yapılandırma söz konusu. Denetim elemanların sayısının ciddi şekilde artırılması gündemde'' diye konuştu.
Kayıt dışı ile kağıt üzerinde strateji açıklayarak, slogan atarak mücadele edilemeyeceğini belirten Şimşek, bu mücadelenin vergi kaçırmanın sonuçlarının ağırlaştırılması ve vergi denetiminin daha etkin yapıya kavuşturulmasıyla verilebileceğini söyledi.
Tasarı ile kayıp ve kaçakların minimize edilmesinin yanı sıra ''verginin tabana yayılması ve mükellef haklarının korunmasının'' amaçlandığını da anlatan Şimşek, şöyle devam etti: ''Eskiden denetim elemanları, şirketlerin defterlerini alırlardı. Yıllarca denetimi devam ettirirlerdi. Bu incelemeler 5 yıl bile sürüyordu. Bu durum, mükellefi sıkıntıya sokuyordu. Şimdi bunu da değiştiriyoruz. Neyi getiriyoruz? Örneğin (denetimi maksimum 1 yılda bitireceksin, bitiremezsen diyelim ki sana 6 ay daha ek süre veriyoruz.) Bu şekilde denetim  standartlarını iyileştiriyoruz, mükellef haklarını koruyoruz.''
Maliye Bakanı Şimşek, tasarıyla, Maliyeye soru sormanın paralı hale getirildiği şeklinde değerlendirmeler yapıldığına da dikkati çekerek, bunların gerçeği yansıtmadığını ifade etti.
Şimşek, düzenlemede, sadece şirketlerin mukteza talepleri karşılığında bir bedel alınması hükmünün yer aldığını belirtti.
Maliye Bakanı Şimşek, vergi cezalarıyla ilgili çalışmaların devam ettiğini ve bunların başka bir düzenleme şeklinde uygulamaya konulacağını bildirdi.
(A.A)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.