Her yerde engel var!

Her yerde engel var!

Sadece Engelliler Haftası’nda hatırlanan engelli ve yakınları dertli. Ayşe-Erdem Ceylan çifti, “Aklınıza gelebilecek her yerde engel var. Otomobiller kaldırıma park ediyorlar, fakat oradan bir engelli aracının geçebileceğini düşünmüyorlar” dedi

Engelliler Haftası nedeniyle bek çok kamu kurum ve kuruluşu tarafından engellilere yönelik programlar düzenliyor. Engelli yakınları ise engellileri yılın sadece belirli dönemlerinde hatırlanmaması gerektiğine işaret ederek yaşadıkları sorunlar hakkında bilgi verdi. Engelli yakınlarının en çok şikayet ettiği konuların başında ise engelli araç rampalarına ve kaldırımlara park etmiş duyarsız otomobil şoförleri geliyor. Konunun uzmanları ise engellilere gerekli imkanlar sağladığında tüm engellerin aşılabileceğine işaret ediyor.

İŞYERLERİ ÖNCELİK SAĞLAMALI

Meram Nuriye Cahit Atay Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Meral Taşpınar, engellilerin sadece 10-16 Mayıs tarihlerinde anılmaması gerektiğine işaret ederek, “Her anda, her yerde engellilerin toplumda yeri vardır. Büyükşehir Belediyemizin de desteği ile çeşitli projeler yapıyoruz. Bunlardan biri de ‘Tarımda engel yok projesi’. Özel Eğitim Gençler Mehter Takımı çalışmalarına devam ediyor. Biz her her şeyi yapabiliyoruz, yeter ki fırsat verilsin” dedi. Özel sektörün engellilere öncelik vermesi gerektiğini ifade eden Taşpınar, şöyle konuştu: “Zihinsel engellilere özel sektörlerde öncelik tanınmıyor. Genelde görme ve işitme engelliler çalışabiliyor fakat zihinsel engelliler henüz işin başında. Şu anda okulumuzda 25 öğrenci staja gidiyor. Bizim konaklama, yiyecek içecek ve el sanatları atölyelerimiz var. Bu atölyelerde 4 yıl eğitim görüyorlar. iyi olan öğrencilerimiz 4 gün otellerde, kafelerde, 1 gün de okulda istihdam ediliyor.”

KIRICI KELİMELER KULLANILIYOR

Engelli anne ve babası Ayşe-Erdem Ceylan çifti ise engelli evlatlarını diğer çocuklarından ayırmadıklarını belirterek, “13 yaşındaki kızımız evde eğitim alıyor. Maalesef bizim de başımıza geldiği gibi engelliler her yerde engele maruz kalıyor. Hastanelerde, ulaşım araçlarında, kaldırımda, aklınıza gelebilecek her yerde engel var. Otomobiller kaldırıma park ediyorlar fakat oradan bir engelli aracının geçebileceğini düşünmüyorlar. Engelliye iyilik diye sunulan pek çok şeyde bile engel var. Belediyelerin engelli asansörlerini nasıl kullanacağımız konusunda bilgi alamıyoruz. Uzun uğraş sarf ettik fakat engelli asansörünü kullanamıyoruz” dedi. Ceylan çifti vatandaşlardan engelli bireylere karşı ‘sakat’ gibi kırıcı kelimeleri kullanmamsını isteyerek duyarlı olmaları tavsiyesinde bulundu.

ENGELLİ ÇOCUK OYUN OYNAMAYACAK MI?

Mürüvvet Vanlı isimli bir engelli annesi de oğlunun CP hastalığı bulunduğunu ifade ederek, “10 yaşındaki oğlum (Mehmet) doğuştan engelli. Bir evladımız daha var ama önceliğimiz Mehmet. Başta çok korkmuştuk fakat zamanla alıştık. Çünkü alışmak zorundaydık” dedi. Günlük hayatta pek çok sorunla karşılaştıklarını ifade eden Vanlı, konuşmasına şöyle devam etti: “Pek çok kaldırımda rampa yok engelli aracı ile yollarda ilerleyemiyoruz. Engelli çocuklar için eğlence alanı yok. Meram’da varmış ama Selçuklu’da 1 tane bile yok. Defalarca dilekçe ile talebimizi ilettik ama bir sonuç alamadık. Diğer çocuklar oyun oynayıp eğlenirken engelli çocuklar ne yapacak diye düşünülmesi lazım. Yüksel Karadağ isimli bir edebiyat öğretmeni ise atanamadığı için engellilere bakım hizmeti verdiğini belirterek, “Maalesef engelli bireylere duyarlılık ve saygı gösterilmiyor. Normal vatandaşı geçtim, öğretmenler bile bu konuda sınıfta kalıyor” dedi. 3 engelli bireye baktığını beliren Karadağ, şöyle konuştu: “Biri metabolizma rahatsızı, biri parmak çocuk diğeri de zihinsel engelli olan bu üç çocuğa durumlarına göre bakıyor, eğitim veriyorum. Zor bir iş ama sevdikten sonra hiçbir engel yok. Engelli bireylere sahip çıkmamız ve kucak açmamız lazım.”

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.