Hemşehrilik Beratı verilsin

Hemşehrilik Beratı verilsin

Yazar Sadık Yalsızuçanlar, Yaman Dede’nin Konya Mektubu’ndan bahsederek, “Konya’nın ahde vefa örneği göstererek Yaman Dede’ye Hemşehrilik Beratı düzenlemesi uygun olur’’ dedi

Türkiye Yazarlar Birliği  (TYB)  Konya Şubesi’nde bu hafta Öykücü, Senarist, TV Program Yapımcısı, Yazar Sadık Yalsızuçanlar,  bugün her biri kendi branşında otorite olan Prof. Dr. Hayreddin Karaman, Prof. Dr. Bekir Topaloğlu, Prof. Dr. Emin Işık, Osman Nuri Topbaş gibi pek çok isme gözyaşı içinde kalarak anlattığı derslerle Farsça öğreten ve Hz. Mevlânâ’yı tanıtan Yaman Dede’yi anlattı. Vural Kaya’nın organize ettiği, Sadık Yalsızuçanlar’ın konuşmacı olduğu  Konya İl Halk Kütüphanesi’nde düzenlenen programa akademisyenler, şair ve yazarlar, kültür-sanat dostu yerli ve yabancı öğrenciler yoğun ilgi gösterdi. Program, halk ozanı İsmail Detseli’nin Yaman Dede’nin bir kasidesini okumasıyla başladı. Daha sonra söz alan Sadık Yalsızuçanlar Yaman Dede’nin hayatını anlattığı ‘Diyamandi’ romanının yazım sürecinde yaşadıklarını, çeşitli anekdotlar anlatarak programı tamamladı. Yaman Dede’nin aslının Yanar Dede olduğunu, Allah, Peygamber ve Mevlânâ aşkı ile Müslüman oluşunun hikayesini anlatan Yalsızuçanlar onun yanan bir kalp ile efkâr dolu olduğunu söyledi. İstanbul İmam Hatip lisesinde son dersini verip ayrılmak üzere olduğu anı anlatan Yalsızuçanlar, öğrencilerinden birisinin dersin bitimine 7 dakika kaldığını hatırlatıp bir kelâm edip etmeyeceğini sorması üzerine “Kelâm-ı Kadîm’in konuşması gerektiğini söyleyerek Rahman Sûresini okumaya başlar. İki dakika kaldığının hatırlatılması üzerine gözyaşına boğularak “Dede’de hal, söze mecal mi kaldı” dediğini ifade etti.

YAMAN DEDE KONYA AŞIĞIYDI

Yaman Dede’nin tam bir Konya aşığı olduğunu ve Konya’ya gelemediği zamanlarda çok rahatsız olduğunu ifade eden Yalsızuçanlar, onun çok fazla bilinmeyen Konya mektubundan bahsederek Konya’nın ahde vefa örneği nişânesi olarak Yaman Dede’ye Hemşehrilik Beratı düzenlemesi gerektiğini söyledi. Yaman Dede’nin asıl adının elmas anlamına gelen Diyamendi olduğunu ifade eden Yalsızuçanlar Yüksek İslam Enstitüsünden Gayri Müslim okullarına değin birçok okulda ücretsiz Arapça ve Farsça öğretmenliği yaptığını, bu süreçte birçok öğrencisinin de Müslüman olmasına vesile olduğunun altını çizerek kendisinin 42 yıl boyunca inancını gizlemek zorunda kaldığını ve Müslümanlığını açıkladıktan sonra ise çok büyük sıkıntılar çektiğini ifade etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.