Hdp: Çözüm Süreci Kaldığı Yerden Devam Edecek

Hdp: Çözüm Süreci Kaldığı Yerden Devam Edecek

HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, bir süredir kesintiye uğrayan çözüm süreci kapsamındaki diyalog sürecinin dün hükümet yetkilileri ile yaptıkları görüşmenin ardından kaldığı yerden devam ettiğini söyledi. Buldan, "Dün itibariyle...

HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, bir süredir kesintiye uğrayan çözüm süreci kapsamındaki diyalog sürecinin dün hükümet yetkilileri ile yaptıkları görüşmenin ardından kaldığı yerden devam ettiğini söyledi. Buldan, "Dün itibariyle sürecin kaldığı yerden devam etmesi konusunda karşılıklı bir irade ortaya çıktığını da belirtmek isteriz." dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekilleri İdris Baluken ve Pervin Buldan ile İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'den oluşan HDP İmralı heyeti, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) düzenledikleri basın toplantısında çözüm sürecinde gelinen aşamayı değerlendirdi. İmralı Adası'na heyet olarak gitmek üzere Adalet Bakanlığı’na yaptıkları resmi başvuruya halen cevap verilmediğini kaydeden Pervin Buldan, önceki günkü Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç’ın açıklamalarını ‘talihsiz’ olarak değerlendirdi. Buldan, HDP heyeti olarak konuyu kamuoyu ile paylaşma ihtiyacı duyduklarını söyledi. Buldan, "Yaşanan onca gerilim ve sıkıntıya karşın çözüm sürecinin devamı hususundaki kararlılığımızın da en net göstergesidir. Ziyaret talebimiz her koşul altında siyasi müzakere kanallarının açık tutulması çabalarımızın bir parçasıdır." diye konuştu.

‘YAPILMASI GEREKEN KESİNTİYE UĞRAMIŞ DİYALOG KANALLARINI BİR AN ÖNCE AÇMAK’

HDP İmralı heyetinin, İmralı’ya gidişinin engellenmesinin Öcalan ile başlayan diyalog sürecinin bittiği anlamına geldiğini ifade eden Buldan, bu noktaya gelmemek için kendi üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını kaydetti. Kendilerinin bu çabalarının hükümet yetkilileri tarafından tam olarak anlaşılamadığını belirten Buldan, hükümetin çözümsüzlük dili ile karşılık verdiğini aktardı. Buldan, "Yapılması gereken, kesintiye uğramış diyalog kanallarını bir an önce açmak, müzakereye geçiş mekanizmaları ile ilgili zaman kaybetmeksizin somut adım atmak olmalıdır." şeklinde konuştu.

‘DİYALOGA EN ÇOK ÇATIŞMALI GÜNLERDE İHTİYAÇ VARDIR’

Yanlış bir tartışmadan doğru bir sonuca gitmenin mümkün olmadığını kaydeden Pervin Buldan, kamu düzenin bozulmasından HDP’nin sorumlu tutulamayacağını savundu. Ülkede barış temelli tam demokratik düzenin tesisinin öneminden söz eden Buldan, "Kamu düzeninde hiçbir sorun olmadığı zaman, çatışmaya dönük hiçbir tutum geliştirilmediği zaman demokratik zemin sağlıklı bir işlerlik kazanmış demektir. Çözüm sürecinin amacı tam da budur. Diyalog ve müzakere mekanizmasına en çok çatışmalı günlerde ihtiyaç vardır." dedi.

SÜRECİN KALDIĞI YERDEN DEVAM ETMESİ KONUSUNDA KARŞILIKLI İRADE

Hükümetin bütün meseleyi İmralı ile görüşmeye indirgememesi gerektiğini kaydeden Pervin Buldan, "Aslolan, bu görüşmelerin başlamasıyla birlikte Sayın Öcalan’ın tarihi rolünü rahatça icra edebilmesinin koşullarının sağlanmasıdır. Bir süredir kesintiye uğramış olan diyalog sürecinin dün itibariyle bazı yetkililerle yapmış olduğumuz temas ve görüşmeler sonucu sürecin kaldığı yerden devam etmesi konusunda karşılıklı bir irade ortaya çıktığı izlenimini de belirtmek istiyoruz." diye belirtti. Buldan, tarafların çatışma dili yerine sürece katkı sunacak bir çözüm dilinin geliştirmesi gerektiğini sözlerine ekledi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.