Hayalet şehir: İskenderun 

Hayalet şehir: İskenderun 

Büyük depremin ardından Hatay’ın İskenderun ilçesinde 450 bina tamamıyla yıkıldı. Yaklaşık 5 bin bina ise kullanılamaz hale geldi. Vatandaş, korkudan ilçeyi terk ederken, İskenderun hayalet şehre döndü 

Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki deprem sonrası felaketin izlerini tüm gerçekliğiyle İskenderun’da görmek mümkün. İskenderun’da şimdiye kadar 450 bina tamamen yıkıldı, 5 bin bina ise kullanılamaz hale geldi. İlçede binlerce kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor. İmkânı olan İskenderun’dan ayrıldı, gidecek yeri olmayanlar ise günün büyük kısmını ya sokakta ya da okullarda veya spor salonlarında geçiriyor. Havanın çok soğuk ve rüzgârlı olması da şartları zorlaştırıyor. 

3-3.jpeg

BÖLGEYE ÇOK SAYIDA VİNÇ VE KEPÇE GÖTÜRÜLÜYOR 

Gerek Konya’dan gerekse de başka illerden Hatay, Kahramanmaraş, Gaziantep, Adıyaman ve Malatya’ya yardımlar gidiyor. Konya-Adana karayolu üzerinde ciddi bir araç trafiği yaşanıyor. TIR’lar genelde ayni yardım götürürken, bazı TIR’ların bölgeye konteynerler götürdüğü de gözlemleniyor. Yine bölgeye arama kurtarma çalışması için çok sayıda vinç ve kepçe götürülüyor. Ayrıca ülkenin çeşitli illerinden, farklı plakalı araçlarla bölgeye vatandaş kendi imkânlarıyla yardım götürüyor. 

3-4.jpeg

HATAY DÖRTYOL’DA BİNALARIN IŞIKLARI SÖNÜK! 

Hatay’ın Dörtyol ilçesi, depremden en az etkilenen ilçelerden birisi durumunda. İlçede çoğu sokak ışığı yanıyor. Yıkım çok az denilecek oranda. Binaların lambaları ise genellikle sönük. Çoğu binada 1-2 dairenin ışığı yanıyor. Halk, korkudan gündüz ve geceleri dışarıda geçiriyor. Yine çoğu Dörtyollu vatandaşın başka şehirlere gittiği öğrenildi. 

İSKENDERUN’DA BAZI MAHALLELER BİTİK HALDE 

Hatay’ın İskenderun ilçesinde de özellikle bazı mahallelerde yıkımın etkisi büyük oldu. Bazı yüksek katlı binalarda patlamalar olurken, bazı binalar ise tamamen çöktü. Apartman önlerinde duran araçlar ezildi. İskenderun’un farklı noktalarına çadır kentler ve Sahra hastaneleri kuruldu. Yıkımın olduğu noktalarda bazı depremzedeler, geceyi sokaklarda geçiriyor. Isınma için ise teneke içinde ateş yakıyorlar. İskenderun’da çoğu evin lambası yanmıyor. 

3-6.jpeg

HİNDİSTAN İSKENDERUN’A SAHRA HASTANESİ KURDU 

Hindistan İskenderun’da bir sahra hastanesi kurdu. Hint doktorlar, İskenderun’da yaraların sarılmasına yardımcı oluyor. Hindistan sağlık ekibinin hastanesinde yaralılar tedavi edilirken, hastane önünde de ambulanslar hazır bekletiliyor. Yine Hindistan sağlık ekibi, hastane önüne kurduğu stantla, kendi sağlık çalışanlarına ve Türk hekim ve sağlık çalışanlarına kendilerine özgü sıcak çaylarından ikram ediyor. Hindistan sağlık ekibinin, Türkiye’nin acısını paylaşması, yaraları birlikte sarma çabası da takdiri hak ediyor. 

3-7.jpeg

GİDECEK YERİ OLMAYANLARIN OKULLARDA ZORLU GÜNLERİ… 

İskenderun’da depremde evleri hasar gören ve gidecek bir yeri olmayan aileler, mahallelerindeki okullara, spor salonlarına yerleştirildi. Aile büyüklerinin okulda yerde, çocukların ise okul sıralarının üstünde yattığı görüldü. Bu görüntüler yürek dağladı. 

SOKAKLARIN GÜVENLİĞİNİ ASKERLER SAĞLIYOR 

Yağma olaylarına karşı İskenderun’da Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) geniş önlem aldı. Sessiz sokaklar ve mahalleler, askerlerin kontrolü altına girdi. Askerler, ilçenin çok farklı noktalarında ekip olarak güvenliği sağlıyor. 

3-2.jpeg

ÇOCUKLAR SU ŞİŞESİYLE TOP OYNUYOR

Depremin olumsuz etkisini en fazla hissedenler ise çocuklar oldu. Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Anadolu Gençlik Derneği (AGD) İskenderun’da çocuklara oyuncak da dağıttı. Bazı çocukların ailesiyle birlikte kaldığı okulun bahçesinde su şişesiyle top oynadığı da görüldü. 

3-1.jpeg

AGD İSKENDERUN’DA EN BÜYÜK LOJİSTİK MERKEZİNİ KURDU 

Hatay’ın İskenderun ilçesi depremin acısını ve mağduriyetini derinden hissediyor. Sivil toplum kuruluşlarının çalışmaları aralıksız sürüyor. AGD İskenderun’da bölgenin en büyük lojistik merkezini kurdu. Konya, Antalya, Isparta, Samsun gibi daha birçok şehirden gelen yardımlar, AGD’nin yaklaşık bin metrekarede kurduğu lojistik merkezinde toplanıyor. İhtiyaca göre burada depremzedelere dağıtım yapılıyor.  Gıda ürünleri, çocuk bezi, çadır, uyku tulumu, su, giysi, kahvaltı malzemeleri gibi birçok ürün bu merkezden koordineli bir şekilde depremzedelere dağıtılıyor. AGD Hatay Şube Liseler Komisyonu Başkanı ve depo sorumlusu Mustafa Kesik, en büyük ihtiyacın çocuk bezi ve kahvaltılık ürünler olduğunu söyledi. Kesik, şunları söyledi: “Kırsalda marketler açıldı. Bir maaş ile insanlar burada bu şartlarda geçinemez. Bir aile kalmadı. 3-5 aile bir arada yaşamaya başladı. Yardımların bir süre daha devam etmesi gerekir.” 

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum