Hastane Binası İçin Onlarca Ağacı Kestiler

Hastane Binası İçin Onlarca Ağacı Kestiler

Adana'da daha önce 100 ağacın kesilmesi nedeniyle çevrecilerin eylemlerine sahne olan Dr. Aşkım Tüfekçi Devlet Hastanesi'nin bahçesindeki ağaçlardan geri kalanlar şafak operasyonuyla kesilmeye başlandı. TOKİ tarafından yaptırılacak 200 yataklı...

Adana'da daha önce 100 ağacın kesilmesi nedeniyle çevrecilerin eylemlerine sahne olan Dr. Aşkım Tüfekçi Devlet Hastanesi'nin bahçesindeki ağaçlardan geri kalanlar şafak operasyonuyla kesilmeye başlandı. TOKİ tarafından yaptırılacak 200 yataklı hastane için sabah saatlerinde yüklenici firma ekipleri tarafından başlanan çam ağaçların kesim işlemleri devam ediyor. Kesilen ağaçlar kütüklere ayrıldıktan sonra kamyonlarla inşaat alının dışına taşınıyor.

AĞAÇLAR KESİLİRKEN ÇEVİK KUVVET TEDBİR ALDI

Her biri 40–50 yıllık olduğu belirtilen ağaçların kesilmesi sırasında Çevik Kuvvet ekipleri çevrecilerin muhtemel eylemleri için TOMA’lar ile çevrede tedbir aldı. Basın mensuplarının hastane bahçesinde görüntü alması engellendi. Onlarca ağaç polislerin yoğun güvenlik tedbirleri altında motorlu testerelerle kesildi. Çalışmaları uzaktan izleyen vatandaşlar ve hastane çalışanları ise “Canım ağaçlarımı kesiyorlar! Şuna bak, bu ne biçim devlet.” diye tepki gösterdi.

Çukurova ilçesindeki Dr. Aşkım Tüfekçi Devlet Hastanesi’nin bahçesinde yapılması planlanan ek bina için aralarında çok sayıda sağlıkçının da bulunduğu çevreciler ayağa kalkmıştı. 29 Ocak 2014’te 59 milyon 750 TL.’ye ihalesi, 12 Mayıs 2014’te yer teslimi yapılan ek bina için sivil toplum kuruluşları, gerçekleştirdikleri protestolar ile karşı çıkmışlardı.

Adana Ağaçlarına Sahip Çıkıyor Halk Meclisi üyesi ve Adana Tabip Odası Genel Sekreteri Prof. Dr. Mehmet Özalevli, yapılmak istenen ek binanın bilim adına kabul edilemeyeceğinin söylemişti. Prof. Dr. Özalevli, "Biz hastaneye karşı değiliz, Adana'da Avrupa standartlarında halkımızın sağlık hizmeti alabileceği, otel hizmetinin de maksimum kalitede olan bir hastane olmasını biz istiyoruz. Ama yaparken yıkan anlayışa hayır diyoruz.” demişti.

Avrupa'da çağdaş ülkelerde hastanelerin tamamının yeşil alanlar içerisine yapıldığını hatırlatan Özalevli, şunları kaydetmişti: "Geçmişte devlet büyüklerimizin de tedavi olmak için sanatoryumlara gönderildiğini biliyoruz. Sanatoryumlar, çam ağaçlarının, yeşilliklerin içinde olduğu, insanların psikolojik olarak rahatladığı ve tedavilerine katkı koyan merkezlerdir. Ek bina yapılmadan Adana'daki hastane ihtiyacı karşılanabilir. Birincisi 2 yıl önce yıkılıp yenisi yapılmak için boşaltılan Adana Devlet Hastanesi bir an önce yapılmalı."

Doğayı ve Hayvanları Koruma Derneği (DOHAYKO) Yönetim Kurulu Üyesi Feza Afacan ise kendilerinin yıllar önce buraya hayvanlar için suluk, beslenme okları ve kuş yuvaları koyduklarını bildirmişti. Afacan, "Burada yüzlerce hayvan yaşıyor. Sonuçta insanların, insan dışındaki tüm canlıların yaşam hakkına saygılı olmaları gerektiğini düşünüyoruz.” değerlendirmesini yapmıştı.

“Bir ağacın kesilmesi ne kadar kolaysa; büyümesi, yeşermesi, köklerini toprağın derinliklerine salabilmesi o kadar zordur.” diyen Adana Büyükşehir Kent Konseyi ise, “Unutulmamalıdır ki, ormanlar bir şehrin kalbi ve akciğerleridir. Adana gibi bir büyükşehirde daha fazla ormana ve yeşil alana ihtiyaç varken, var olanların yok edilmeye çalışılması bir hata olacaktır. Unutulmamalıdır ki; hastane içi yeşil alanlar hastaların rehabilitasyonu için gerekli ve önemlidir. Ağacı, yeşil alanı olmayan bir hastane düşünülemez, düşünülmemelidir.” ifadeleriyle ağaçların kesilmemesini istemişti.

Tartışmalar üzerine Adana Valiliği ise kamuoyuna şu açıklamayı yapmıştı: “Çukurova Dr. Aşkım Tüfekçi Devlet Hastanesi’nde yapılması planlanan ek hizmet binasında en yeni teknolojilerle donatılmış 21 adet ameliyathane, 65 adet yoğun bakım ünitesi, 100 adet tek kişilik, 50 adet iki kişilik nitelikli oda, 80 adet poliklinik acil servisi, görüntüleme merkezi ve laboratuvarlar ile açık ve kapalı olmak üzere 350 araçlık otopark bulunacaktır. Bununla birlikte, ek hizmet binasının yapımı sırasında bölgede bulunan 125 ağacın bir kısmı başka yerlere dikilmek üzere sökülüp taşınacak. Kalan kısmının ise kesilmesi zorunluluğu ortaya çıkacaktır. Valiliğimiz, Gökbuket köyünde 5 bin ağaçlık bir hatıra ormanı kurulması çalışmalarına başlamış ve bu amaçla Adana Orman Bölge Müdürlüğü ile protokol imzalamıştır.”

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.