Güney Kore Lideri Park'tan Orta Asya Çıkarması

Güney Kore Lideri Park'tan Orta Asya Çıkarması

Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye’nin, Orta Asya’ya resmi ziyaret yapacağını duyuruldu.Güney Kore Başkanlık Sarayı Mavi Köşk sözcüsü, Devlet Başkanı Park’ın, önümüzdeki hafta pazartesi günü başlayacak ve altı gün devam...

Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye’nin, Orta Asya’ya resmi ziyaret yapacağını duyuruldu.

Güney Kore Başkanlık Sarayı Mavi Köşk sözcüsü, Devlet Başkanı Park’ın, önümüzdeki hafta pazartesi günü başlayacak ve altı gün devam edecek olan resmi ziyaret kapsamında Özbekistan, Kazakistan ve Türkmenistan’daki mevkitaşlarıyla bir araya geleceğini belirtti.

Ziyaretin ilk durağı olan Özbekistan’a 16-18 Haziran’da gidecek olan Park, Özbek lider İslam Kerimov'la Taşkent'te bir araya gelecek. Tarafların gaz ve termoelektrik enerji santrali sektöründe devam eden projeler de dahil olmak üzere, siyasi, ekonomik ve sosyal sorunları geniş yelpazede müzakere etmesi bekleniyor.

Özbekistan'a ziyaretinin son günü 18 Haziran’da ise Güney Kore Devlet Başkanı, ülkenin ikinci büyük şehri ve İpek Yolu üzerindeki tarihi öneme sahip olan Semerkand’ı ziyaret edecek.

Daha sonra, Park Geun-hye, üç gün devam edecek ziyaret için Kazakistan’nın başkenti Astana’ya giderek Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ile görüşecek. Kazakistan’daki görüşmelerin, esasen bilim, teknoloji, çevre, orman petro-kimya ve kömür yakıtlı santral gibi farklı sektörlerdeki işbirliğini genişletmek amacına yönelik olduğu kaydedildi.

Güney Kore’nin Orta Asya’da en aktif olduğu ülkenin Kazakistan olduğu ve bu ülkede yaklaşık 250 Kore şirketinin faaliyette bulunduğu bildirildi.

Güney Kore Devlet Başkanı’nın 6 günlük ziyaretin son durağı Türkmenistan’da, Park Geun-hye mevkidaşı Gurbanguli Berdimuhamedov ile bir araya gelecek. Park, Türkmenistan'a gelen ilk Kore Devlet Başkanı olacak. Türkmenistan'a ilk kez 2009 yılında gelen Kore şirketleri, ziyaretinin onların faaliyetine büyük destek vereceği beklentisinde.

Öte yandan, Park Geun-hye'ın ziyaret çerçevesinde, geçen sene Ekim ayında fikrini ortaya attığı Güney Kore, Kuzey Kore, Rusya, Çin ve Orta Asya’yı bir birine bağlayacak olan ‘İpek Yolu Ekspresi’ ve dünyanın en büyük kıtası sayılan Avrasya ülkelerinin ekonomik birliğini öngören ‘Avrasya Girişimi’ konularını da müzakere edeceği kaydedildi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.