Güney Kore İle Türkiye, Eğitimle Daha Da Yakınlaşacak

Güney Kore İle Türkiye, Eğitimle Daha Da Yakınlaşacak

Seçimle başa gelen milli eğitim müdürlerinin oluşturduğu Güney Koreli bir heyet ile, Türk müteşebbislerinin açtığı Rainbow Uluslararası Eğitim Kurumları yetkilileri ‘Güney Kore-Türkiye Eğitim İşbirliği Zirvesi’ düzenledi.

Seçimle başa gelen milli eğitim müdürlerinin oluşturduğu Güney Koreli bir heyet ile, Türk müteşebbislerinin açtığı Rainbow Uluslararası Eğitim Kurumları yetkilileri ‘Güney Kore-Türkiye Eğitim İşbirliği Zirvesi’ düzenledi. Görüşmeden sonra eğitim alanında atılacak adımlarla, iki ülkenin daha da yakınlaşacağı öngörülüyor.

Bir çok alan ilişkilerini daha geliştiren Güney Kore ve Türkiye, eğitim alanında bazı somut adımlar atmaya çalışıyor. İçinde başta Seul Milli Eğitim Müdürü Moon Yong-rin olmak üzere, Gyeongsan Namdo Bölgesi Milli Eğitim Müdürü ve Kore Milli Eğitim Müdürleri Birliği Başkanı Ko Yeong-jin ve Degu Milli Eğitim Müdürü Woo Dong-gi'nin bulunduğu Koreli eğitimci ekibi, başkent Seul’deki Rainbow Uluslararası Okulu’nda, Türk eğitimcilerle bir toplantı gerçekleştirdi. Geçen aylarda Türkiye’yi ziyaret eden Güney Kore'nin en büyük şehirlerinin milli eğitim müdürlerinden oluşan ekip, seyahatte kendilerine eşlik eden Rainbow Uluslararası Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı Eşref Sağlam başta olmak üzere okul yetkilileri ile gezinin değerlendirmesini yaptı. Toplantıda Başbakanlık Yatırım, Destek ve Tanıtım Ajansı Güney Kore Temsilcisi Veyis Toprak da hazır bulundu.

Görüşme öncelikle Türkiye seyahatinin değerlendirmesi ile başladı. Koreli Eğitim müdürleri, göreve geldikten sonra yaptıkları ilk yurtdışı gezisini Türkiye’ye yapmakla çok memnun olduklarını dile getirdiler. Türkiye ile bir çok konuda iş birliği yapılabileceğine dikkat çeken Koreli eğitimciler, bir an evvel somut adımlar atılması gerektiğini belitti.

Toplantı sırasında söz alan Rainbow Uluslararası Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı Eşref Sağlam, “İyi niyetli atılan bu adımların başarıya ulaşması için elimizden ne geliyorsa yapmaya hazırız.” diye konuştu. Sağlam sözlerini şöyle devam ettirdi: “Türkiye ve Güney Kore arasındaki dostluk ve kardeşliğin ileriye taşınmasında bu toplantılar büyük bir vesile olacaktır.”

Seul Milli Eğitim Müdürü Moon Yong-rin, yurtdışı ile yaptıkları iş birliklerinde Türkiye’yi liste başına aldıklarını söyledi. Bir çok projeyi öncelikle Türkiye’deki eğitim kurumları ile yapmak istediklerini ifade eden Moon, ekonomik yönden yapılan işbirliklerine eğitim ile katkı sağlanması gerektiğini söyledi.

Türkiye ziyaretinin değerlendirmesinden sonra Rainbow Uluslararası Okulu Müdürü Emin Hüseynov, uyguladıkları eğitim sistemi hakkında bilgi verdi. Okul Müdürü Hüseynov, okulda tüm eğitimin Ipad ve Macbook’lar üzerinden yapıldığını, teknolojik eğitimle beraber değer ve ahlak eğitimine de gerekli önemi verdiklerini kaydetti. Yapılan sunumdan etkilenen Koreli eğitimciler, bu tür okulların sayısının artması gerektiğini ifade etti. Özellikle Degu Milli Eğitim Müdürü Woo Dong-gi, yapılan programların iyi olduğunu belirtirken, öğretmenlerin de kaliteli olmasına vurgu yaptı. Okulun çok kültürlü olmasından etkilendiğini ifade eden Woo, konuşmasını şöyle devam ettirdi: "Kısa sürede çift akreditasyon alabilmeniz hakikaten çok şaşırtıcı. Büyük bir başarıya imzaya atmışsınız."

Tanıtımdan sonra Seul Eğitim Ofisi çalışanları, Türkiye ile eğitim alanında yapılabilecek somut adımlar üzerine projelerden bahsetti. Öncelikle Koreli ve Türk lise öğrencileri arasında bir mini futbol turnuvası düzenlenmesi üzerinde konuşuldu. Hazırlıkların tamamlanması halinde 2014 yılı bahar döneminde, söz konusu organizasyonun düzenlenmesi bekleniyor.

Güney Kore’de son zamanlar artan uluslararası evliliklerle halkın başka kültürlerle daha sık karşılaşır oldu. Seul Eğitim Ofisi çalışanları, başta İslam coğrafyası olmak üzere uzak bölgedeki kültürlere karşı çok yabancı olduklarını ifade etti. Koreli eğitimciler, düzenlenecek yeni müfredat ile öğrencilerin diğer kültürleri önyargısız tanıması hakkında görüş alışverişi yaptı. Yetkililer, özellikle Türkiye kültürünün müfredatta daha iyi işlenmesi için iş birliği yapılmasını teklif etti. Öte yandan karşılıklı öğretmen değişim programı hakkında bazı adımların atılması bekleniyor.

Yapılan toplantıdan çok kaldığını ifade eden Gyeongsan Namdo Bölgesi Milli Eğitim Müdürü Ko Yeong-jin, bir sonraki toplantıya ev sahipliği yapmak istediklerini söyledi. Gyeongsan Namdo Bölgesi'nden Gyeongju şehri ile İstanbul'un ortaklaşa yaptığı kültür exposuna dikkat çeken Ko, Türkiye ile ilişkilerin daha da geliştirilmesi gerektiğini ifade etti. Ko, "Bir çok ülkeye ziyaret düzenlemişizdir. Hiç birisi Türkiye ziyareti gibi aklımda bu kadar kalmadı." dedi.

Toplantıdan sonra Rainbow Uluslararası Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı Eşref Sağlam, eğitim müdürlerine hediye olarak mini halı dokuma tezgahı takdim etti. “Bizim orada halıların aynı zaman bir iletişim aracıdır. Halı üzerindeki işlenen desen ile içimizdeki mesaj verilir.” diyen Sağlam, “Bizler bu görüşmelerimiz ile, Türkiye ve Güney Kore arasında dokunacak kilimin deseni oluşacaktır.” ifadelerini kullandı.

Toplantıdan sonra Seul Milli Eğitim Müdürü Moon Yong-rin, Cihan Haber Ajansı’nın (Cihan) sorularına cevap verdi. Rainbow Uluslararası Okulu’na üç kez geldiğini söyleyen Moon, her geldiğinde okulda bir başka yenilik gördüğünü söyledi. Özellikle okulun müfredatından etkilendiğini söyleyen Seul Milli Eğitim Müdürü, bir çok uluslararası akreditasyon merkezlerinden onay almış olmasının takdire şayan olduğunu belirtti. Moon, “Okul, kısa sürede bir çok yeniliğe imza atmış. Çok güçlü bir eğitim anlayışı var.” ifadelerini kullandı.

Türkiye ile Güney Kore arasında ne gibi alış verişlerin olabileceği sorusuna ise Moon, “Bizim ülkede neredeyse öğrenci velileri eğitime yön veriyor gibi. Bu konuda Türkiye daha güzel bir örnek.” diye konuştu. Türkiye ziyaretine atıfta bulunan Moon, Türkiye’deki başta devlet olmak üzere eğitim kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının eğitim konusunda son derece hassas olmasından etkilendiklerini söyledi. Moon, Güney Kore’deki sivil ağırlıklı eğitime Türkiye’deki devlet-sivil dengeli eğitimin güzel bir örnek olacağını belirtti. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.