Gram gram gidiyor

Gram gram gidiyor

Kırmızı et fiyatlarının 25-30 TL’yi bulması nedeniyle zor durumda kalan vatandaş artık gram gram et alıyor.

ARTIK GRAMLA ALIYORUZ
Son dönemde üst üste gelen zamlarla et fiyatlarının 25-30 TL’ye ulaşması üzerine et fiyatlarındaki artışın yansımalarını sokaktaki vatandaşa sorduk. Fiyatının aşırı derecede yüksek olması nedeniyle et almakta zorlandıklarını bildiren emekli Orhan Özkol, “At, eşek etini satıp insanlara yedirecek kadar alçalmış olanlar var. Kıt kanaat bir miktar et alabildiysek, onu da yerken aklımıza bin bir türlü fitne fesat geliyor” dedi.
ETİ KURBANDAN KURBANA GÖRÜYORUZ
Esnaf olduğunu belirten İbrahim Genç de, evine uzun zamandan beri et alamadığını, en son Kurban Bayramı’nda et yediğini söyledi. Genç, “Fiyatının aşırı derecede atması ile et, lüks tüketim maddeleri arasında yerini aldı. Esnaf olarak dükkan kiramı, işçilerimin maaşını ödeyemezken nasıl et tüketebilirim. Zaten pahalılaşan hayat şartlarında diğer masrafları karşılarken ete sıra dahi gelmiyor” diye konuştu.
ETİ GÜVENDİĞİNİZ YERDEN ALIN
Vatandaşın et fiyatları ile ilgili yorumlarına katıldığını belirten kasap Kemal Tekin de, et fiyatlarındaki artışın kasapların değil, üreticilerin elinde olduğunu belirtti. Kilogramını 16-17 TL’den aldıkları eti çoğu zaman masrafları kurtaracak şekilde sattıklarını anlatan Kemal Tekin, “Etten artık kâr etmiyor, sürümünden kazanmaya çalışıyoruz. Vatandaş da eti artık gram gram alıyor” ifadelerini kullandı.

 
 
 
 
Gramla et alma dönemi
 
Fiyatının yükselmesi nedeniyle kırmızı et tüketemeyen vatandaş, artık gram gram et alıyor
Son dönemde üst üste gelen zamlarla et fiyatlarının 25-30 TL’ye ulaşması üzerine et fiyatlarındaki artışın yansımalarını sokaktaki vatandaşa sorduk. Alım gücü kalmayan vatandaş et tüketemez olduğunu et tüketenlerin ise sadece gramla et satın alabildiğini söyledi. İşte vatandaşların etle ilgili değerlendirmeleri:
ORHAN ÖZKOL: “ET YİYEMEZ OLDUK”
Doğu Anadolu Bölgesi’nde doğup büyüdüğünü ve işi gereği Konya’ya geldiğini söyleyen vatandaş Orhan Özkol, televizyonlarda izlediği ve gazetelerde okuduğu haberler neticesinde et yemekten dahi tiksinir olduğunu anlattı. Fiyatının yüksek olması nedeniyle et tüketiminin büyük ölçüde azaldığını söyleyen Orhan Özkol, “Et fiyatları 25-30 TL’yi buldu. Sağlık açısından büyük önemi olan eti bir çok insan tüketemez oldu. Bunun üzerine bir de sahteciler ortaya çıktı. At, eşek etini satıp insanlara yedirecek kadar alçalmış olan insanlarımız var. Kıt kanaat bir miktar et alabildiysek, onu da yerken aklımıza bin bir türlü fitne fesat geliyor. Et yemekten dahi tiksinir olduk” dedi. Yaklaşık 10 yıl önce Doğu Anadolu’daki en fakir ailenin bile evinde 10 küçük baş ve en az bir büyük baş hayvan bulunduğunu anlatan Orhan Özkol, şimdilerde hayvan besleyenlerin sayısının büyük oranda azaldığını anlattı. Oran Özkol, eskisi gibi et alıp tüketemediklerini belirterek, 25-30 TL’den fiyat biçilen eti kimlerin aldığını merak ettiğini sözlerine ekledi.
NAİME TAŞKIN: “NASIL ET YİYELİM?”
Et fiyatlarındaki artıştan rahatsız olan vatandaşlardan Naime Taşkın, “Fiyatı her geçen gün eti nasıl yiyelim. Elimize emekli maaşından üç beş kuruş geçiyor. Onu da et alalım da, ete mi yatıralım. Zaten kıt kanaat geçiniyoruz. Sağlık açısından önemliymiş. Ne yapalım, madem o kadar önemli eti ucuz versinler ki tüketebilelim” ifadelerini kullandı. Taşkın ayrıca, eskiden yedikleri etin lezzetini şimdi bulamadıklarını da dile getirdi.
İBRAHİM PİŞKİN: “EVİME ET GİRMİYOR!”
Esnaf olduğunu belirten İbrahim Pişkin, çoğu zaman siftah dahi edemeden iş yerini kapattığını, biriken dükkan kirasını ve işçi maaşlarını dahi ödeyemediğini belirterek, “Ben bir esnaf olarak giderlerimi karşılayamıyorum. Et de fiyatının aşırı derecede atması ile artık lüks tüketim maddeleri arasında yerini aldı. Bu ortamda et tüketebilmem beklenemez. Evime Kurban Bayramı’ndan bu yana et girmiyor. Aile geçindirmek gerçekten çok zor. Özellikle bu pahalılaşan hayat şartlarında. Düşünün bir kere, 600 TL maaş alan bir asgari ücretli, 300 TL ev kirası veriyor. Kalan 300 TL’ye faturalarını mı ödesin, çocuğunun okul masraflarını mı karşılasın, mutfak giderlerini mi tamamlasın. Bunlardan ete zaten sıra gelmiyor. Fiyatı ne kadar artarsa artsın tüketemiyor olduktan sonra bizim için önemli değil” diyerek duygularını paylaştı.
ŞERİFE SÖYLEMEZ: “ETİ GRAMLA ALIYORUZ”
Kurban Bayramı’ndan bu yana evine doğru düzgün et girmediğini belirten Şerife Söylemez de, “Bir taraftan sağlık açısından önemine vurgu yapılan ete bir taraftan da büyük oranlarda zam yapılıyor. Yüksek fiyatına rağmen gramla da olsa eti alalım istiyoruz. Bu kez de güvenle yiyemiyor, yerken tedirgin oluyoruz” ifadelerini kullandı.
ETİ, ISO VE TSE BELGESİ OLAN YERLERDEN ALIN
Beşyol civarındaki iş yerinde et çeşitleri satışı yapan Kemal Tekin ise, vatandaşlara tanıyıp güvenmedikleri yerlerden alışveriş yapmamaları tavsiyesinde bulundu. Et fiyatlarının artmasının kasapların elinde olmadığını söyleyen Kemal Tekin, “Et fiyatlarına tepki gösteren vatandaş sonuna kadar haklı. Ancak bizim yapabileceğimiz bir şey yok. Etin bize geliş fiyatı 16-17 TL. Buna masrafı kurtaracak kadar kâr ekleyip satabiliyorsak şükrediyoruz. Kasapların bir çoğu şu an etten para kazanmıyor. Sürümü ile iş yapıyor” dedi. Etteki spekülasyonlarla birlikte genel olarak et satışlarının da azaldığını kaydeden Kemal Tekin, “Önceden müşterimiz geldiği zaman 1-2 kilogramdan bahsederdi. Şimdilerde ise 100-200 gramla satış yapıyoruz. Eğer canlı hayvan miktarını artırmaya yönelik çalışmalar yapılmazsa bu fiyat artışının önünde durulamayacak gibi görünüyor” dedi.
ET ALIRKEN NEYE DİKKAT ETMELİYİZ
Son dönemde gündemi meşgul eden haberlerin ardından vatandaşın ete olan güveninin tamamıyla bittiğini anlatan Kemal Tekin, et alırken dikkat edilmesi gereken noktaları da anlattı. Tekin, “Etteki fiyat artışını fırsat olarak görüp, insan sağlığını hiçe sayarak at gibi hayvanların etini satanların olduğunu duyduk. Et alırken biraz dikkatli ve seçici olursak, bu tür etleri yememiş oluruz. Dana eti  koyu kırmızı olmaz, öncelikle buna dikkat etmemiz gerekir. At etinin koyu kırmızı olduğu söyleniyor. Bunun yanında kuzu eti de pembemsi ve daha açık renkte olur. Bunun yanında tanımadığınız ve itimat etmediğiniz yerlerden hazır kıyma almayın. İstediğiniz eti seçip kıymasını yaptırma hakkına sahipsiniz” diyerek etle ilgili ayrıntılar verdi.
RASİM ATALAY

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.