Geleceğini belirliyoruz

Geleceğini belirliyoruz

Bakan Davutoğlu, şu anda Türkiye'nin Suriye'nin geleceğini belirleyen en temel aktör olduğunu söyledi

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kanal 24 televizyonunda katıldığı bir programda Suriye konusundaki soruları cevapladı.
Davutoğlu, Türkiye’nin doğru yerde durması gerektiğini, başından beri de hem insanlık vicdanı açısından hem tarihin akışını doğru okumak bakımından hem de Türkiye’nin stratejik çıkarları bakımından doğru yerde durduğunu ifade etti.
“Suriye’nin geleceğini belirleyen en temel aktör şu anda Türkiye’dir” diyen Davutoğlu, başkaları için Suriye’nin diplomatik bir konu olabileceğini ancak Türkiye ile Suriye’nin yan yana duran iki ahşap ev gibi olduğunu ve birinde çıkan yangının diğerini de etkileyeceğini belirtti.
Halkıyla barışık bir Suriye arzu ediyoruz
Davutoğlu, Türkiye’nin Irak’taki tecrübelerden dersler çıkardığını dile getirerek, “Suriye’de de o tecrübelerin olumsuz yanlarının yaşanmaması ve bölgedeki genel trende uygun bir şekilde Suriye’nin inşallah en kısa zamanda seçilmiş bir Cumhurbaşkanı hangi siyasi görüşe sahip olursa olsun, siyasi partilerin serbestçe faaliyet gösterdiği, hangi dine ve mezhebe ait olurlarsa olsun herkesin inancını özgürce yaşadığı, hangi etnik tabakaya mensup olursa olsun kendi kültürünü dilini kendi haklarını özgürce yaşadığı, ama tek bir Suriye fikri etrafında yaşadığı sonra da bütün bölgeyle bütünleşik hale gelmiş kendi halkıyla barışık olan bir Suriye arzu ediyoruz” dedi.
Esed’in kalıcı değil
Davutoğlu, “Eğer biz Suriye’de zulüm yapan bir rejimin yanında yer alsaydık, oluşacak yeni yönetimle ilişki kurmak için tekrar gidip Şam’da özür dilememiz gerekirdi o halktan” diye konuştu.
Davutoğlu, “Bugün Beşşar Esed’in Suriye’de kalıcı olduğuna inanan bir uluslararası aktör veya iç aktör kalmadı. Herkes yeni yönetimle ilgili planlar yapmaya başladı” dedi.
Davutoğlu, Suriye meselesinden en fazla etkilenecek iki halkın Türkiye ve Suriye halkları olacağını belirterek, kendilerini en fazla yaralayan şeyin Türkiye’nin başka ülkelerin kaygılarıyla meseleye yaklaşıyormuş gibi gösterilmesi olduğunu söyledi.
AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.