Gaziantep, Dünya Devi Çin’e İhracatta Patlama Yaptı

Gaziantep, Dünya Devi Çin’e İhracatta Patlama Yaptı

Sanayi ve ticaretteki başarılarıyla örnek kent olan Gaziantep, dünya devi Çin’e yaptığı ihracatı ikiye katlayarak yeni bir rekora imza attı.

Sanayi ve ticaretteki başarılarıyla örnek kent olan Gaziantep, dünya devi Çin’e yaptığı ihracatı ikiye katlayarak yeni bir rekora imza attı. Gaziantep Sanayi Odası (GSO) verilerine göre, 2013 yılının il 6 ayında Çin’e gerçekleşen ihracat yüzde 114 artışla 47.2 milyon dolara ulaştı. Bu rakam geçtiğimiz yılın aynı döneminde 22 milyon dolar olarak gerçekleşmişti.

İhracatta rekorlarla dolu bir yıl geçiren Gaziantep, 2013 yılının ilk yarısında da yüzde 12,2 artışla toplam 3 milyar 143 milyon 889 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Dünyanın 181 ülkesine ihracat yapma başarısı gösteren Gaziantep’in ilk 6 aylık ihracatında özellikle Çin ve Suriye pazarında büyük artış görülüyor. En fazla ihracat yapan iller arasında 6’ncı sırada yer alan Anadolu kaplanı Gaziantepli sanayiciler, Uzakdoğu pazarına yaptıkları ihracatı her geçen gün yukarılara taşıyor. Yine Hong Kong'a yapılan ihracatta görülen yüzde 100’ün üzerindeki artış da dikkat çekiyor. Gaziantep’ten Çin’e ihraç edilen ürünler arasında ise, makine halıları, kumaşlar, suni sentetik iplikler, Antep fıstığı ve her türlü kuru gıda, plastik mamulleri, makine ve aksamları ilk sırada yer alıyor.

Çin’e ihracatın Gaziantep olarak arttığını çok rahat bir şekilde görebildiklerini kaydeden GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, "Geçen sene ile bu seneyi karşılaştırdığımız zaman, ilk 6 ayda yüzde 114’lük bir artış var. Aşağı yukarı 2012 yılında yaptığımız ihracatın toplamı kadar neredeyse ilk altı ayda ihracat gerçekleştirmişiz. Artık Çin tüketen bir toplum haline gelmiş durumda. Oradaki ücretlerin yükselmesi, ekonomik olarak da alım gücünün yükselmesi otomatikman ithal mallara olan özenti ile birlikte daha fazla bir ithalatın içinde olacakları aşikâr. Çin’in bu konusunu iyi değerlendirmemiz lazım. Çin’den korkmak gerekmiyor. 'Çin’e ne satarız?' diye bakmak lazım. Ben inanıyorum ki önümüzdeki dönemlerde Gaziantep sanayicisi, Çin’den ithal ettiğinden çok daha fazlasını Çin’e satar hale gelecektir.” dedi.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.