Gassan Hitto: Suriye’de Savaşan İnsanların Psikolojisini Anlamalıyız

Gassan Hitto: Suriye’de Savaşan İnsanların Psikolojisini Anlamalıyız

Suriye Geçici Hükümet eski Başbakanı Gassan Hitto, Suriye içinde savaşan insanların psikolojilerini anlamak gerektiğini söyledi.

Suriye Geçici Hükümet eski Başbakanı Gassan Hitto, Suriye içinde savaşan insanların psikolojilerini anlamak gerektiğini söyledi.

    Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'ne bağlık Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları (GAMEK) bünyesindeki Suriyeli misafirler, Bilgi ve Eğitim Merkezi'nde eğitim öğretim başladı. Açılışta konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Suriyelilere hitaben, “Hiçbiriniz bu şartlarda buraya gelmeyi tabiki gelmek istemezdiniz. Ama ülkenizde yaşanan zor şartlar, size buraya gelmeyi mecbur etti. Sizi biz gayet iyi anlıyoruz. Çünkü bizim şehrimiz de 1918-1921 yılları arasında işgal edildiğinde burada yaşayan insanların bir kısmı da Halep’e gitmiş, oraya sığınmışlardı. Bugün siz bizim misafirimizsiniz. Sizin çocuklarınız, bizim çocuklarımız demektir. Sizin çocuklarınız için her şeyi yapmaya hazırız. Bu sene bize bu okul için 2 bin öğrenci müracaat etti. Belki müracaat etmeyen bir bu kadar daha öğrenci olduğunu zannediyoruz. Bu okulda bunlardan ancak 650 tanesine eğitim verebiliyoruz. Ama bu sene 2 tane daha yeni okul açmayı planlıyoruz.” diye konuştu.

    Açılışa katılan Suriye Geçici Hükümet eski Başbakanı Gassan Hitto, Suriye’deki durumun çok zor olduğunu belirterek, “Komplike bir durum. Onun için hepimiz bir arada çalışmamız gerekiyor. Bu ülke çıkarı için çalışan bütün insanlara dua etmemiz gerekiyor. Bu sıkıntıdan çıkmak için onlara en içten dua etmek gerekiyor. Allah onları hayır yapmaları için muvaffak eylesin. Mutlaka aramızda ayrışmaları bir tarafa atmamız gerekiyor. Mutlaka karşı görüş sahibi olan insanları kabul etmemiz gerekiyor. Eksik ve hatalar varsa onların üstesinden gelmemiz gerekiyor. Bunu yapmazsak birleşme konusu alanda aktif olmayacaktır ve gerçekçi olmayacaktır. Mutlaka Suriye içinde savaşan insanların psikolojisini anlamamız gerekiyor. Burada Gaziantep’te yaşayan insanlar temiz sokaklara sahip, güzel evlere sahip, güzel hizmetler görüyorlar. Ama Suriye’nin içinde yaşayanların durumu böyle değil, evleri yok, temiz barınma yerleri yok, ekmekleri yok. Bu yüzden onların durumunu iyi anlamamız gerekiyor. O kişilerin, özel durumlarından dolayı bazı açıklamaları olabilir. Bizim onları yaşadıkları zor şartlardan dolayı anlamamız gerekiyor. Mutlaka, koalisyonda bulunan arkadaşlarımız da bir fırsat tanıyarak, onlar çok zor durumlarda çalışıyor ve uluslar arası durumun çok net olmaması nedeni ile çok zor şartlar altında çalışıyor, onların yaptığı bazı hizmetleri iyi bir şekilde karşılamamız gerekiyor. Halkımız bize muhtaç. O yüzden hepimiz aktif olmamız ve seyirci kalmamamız mutlaka arabuluculuk yapmamız gerekiyor.”

    Koordinatör Vali Veysel Dalmaz ise Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan okulun, Suriyelilerin eğitim gördüğü diğer okullar için bir çekirdek olduğunu kaydederek, “Sadece çocuklarımız için değil, ailelerin de bir araya gelip kaynaştığı kültür müessesi oldu. Bugün bu okuldan çok daha fazlasına ihtiyacımız var. Daha çok çocuğumuz şuan okula gitme ihtiyacında. Buradan Birleşmiş Milletler (BM) yetkililerini, Avrupa Birliği (AB) yetkililerini, bütün yardım eden ülkeleri ve hayırsever işadamlarını bu eğitime katkıya davet ediyorum. Bu çerçevede alanda çok görülmeyen İslam ülkelerini de bu eğitime katkıda görmek istediğimi daha fazla belirtmek istiyorum." ifadelerini kullandı.

    Suriyeli çocuklardan oluşan halk oyunları ekibinin gösterisiyle renklenen açılışta, daha sonra protokol üyeleri sınıfları gezdi. Öğrencilerle sohbet eden protokol daha sonra kırtasiye malzemesi ve kitapları dağıttı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.