Firmaların başı dertte

Firmaların başı dertte

Kriptokilit, birçok firmanın kabusu haline geldi. Bilgisayar korsanları önce gönderdikleri maille firmalara ait bilgileri şifreleyip ele geçiriyor, ardından firmalardan bilgiler karşılığında 4-5 bin Avro fidye istiyor. Firmalar, güvenlik önlemi almaya baş

Dolandırıcılar, bilgisayar kullanıcılarının ve firmaların canını yakmaya devam ediyor. Konya'da birçok firmanın bilgisayar korsanlarıyla başı dertte. Kriptokilit (Cryptolocker) saldırıları genel olarak oltalama e-postaları aracılığıyla yayılıyor. İletişim operatörlerinden, kargo şirketlerinden veya bankalardan gönderiliyormuş gibi gözüken bir e-posta ile kullanıcıların bilgisayarlarındaki tüm dosyaları şifreleyen siber saldırganlar, bu kilidi açmak için para istiyorlar. Çok sayıda kurumsal firma kriptokilit saldırılarından müzdarip. Kendini açık bir şekilde kriptokilit olarak tanıtan bu zararlı yazılım, yine kullanıcılara ait belli uzantılara sahip dosyaları şifreleliyor. Art niyetli şahıslar bu verilerin kurtarılması içinse kullanıcılardan “Şifre çözme yazılımı” adında bir yazılım satın almalarını istiyor. Dolandırıcılar firmalardan 4-5 bin Avro da fidye talep ediyor. Mağduriyet yaşayan firmalar önlem almaya başladı.

ÖNCE PARA SONRA ŞİFRE

Konu hakkında bilgi veren Armiya Bilgi Teknolojileri Güvenlik Sistemleri'nden Bilgisayar Mühendisi Özgen Kart, son dönemlerde kriptokilit nedeniyle mağduriyet yaşayan firma sayısının hayli arttığını söyledi. Kart, "Bazı şahıslar Konya'daki kurumsal firmaların mailine kriptokilit atıyor. Maili açanlar, ya da o maili tıklayanların bilgisayarına bu kötü yazılım bulaşıyor. Yazılım bilgisayardaki tüm önemli dosyaları kırılamayacak bir şekilde şifreliyor. Yine bu şahıslar şifreyi vermek içinse fidye talep ediyor. Önce para, sonra şifre diyorlar. Fidye miktarı da değişiyor. Konyalı firmalardan 4-5 bin Avro, yani 10-15 bin lira isteyen var. Ödeme yapılmazsa çözme anahtarını siliyorlar. Önemli belgeler ve arşiv uçup gidiyor" sözlerini kullandı.

ŞİRKET İSMİ KULLANIYORLAR

Bu durumdan muzdarip olan firmaların önlem almak için kendilerine başvurduğunu belirten Mühendis Özgen Kart, dosyalarını yedekleme yoluna gittiğini, antivirüs programlarını güncellediğini kaydetti. Korsanların kullanıcıları tuzağa düşürmek için güvenilir, kurumsal şirketlerin isimlerini kullandığını da belirten Kart, şunları söyledi: "Korsanlar, güvenilir şirketlerin isimlerini kullanarak, bu şirketler tarafından gönderilmiş algısı yarattıkları 'ödenmemiş fatura' veya 'teslim edilememiş kargo' konulu mailler gönderiyo. Bu e-postaları gerçek sanıp detay görüntüleme butonuna tıkladığınızda ise Cryptolocker virüsü devreye girerek bilgisayarınızdaki dosyaları şifreliyor ve kullanılmaz hale getiriyor."

MAİLLERİN ADRESİNE DİKKAT

Kriptokilit virüsünden korunmanın yazılımları güncel tutmakla mümkün olduğunu dile getiren Kart, şu önerilerde bulundu: "Zararlı yazılım fatura epostaları şeklinde kullanıcılara e-posta göndermektedir. Her maile şüpheyle yaklaşmak gerekiyor. Mailin nereden geldiği önemli. Mailin başlığı, logosu veya şirket adı bilinse bile ilk bakılması gereken e-postayı gönderen adres. İçerik de önem arz ediyor. Hizmet almadığınız bir şirketse maili görmezden gelin ve silin. Şirketle çalışıyorsanız orayı arayıp teyit edin. Bilgisayar, tablet ve akıllı telefonda sürekli güncellenen bir antivirüs programı kullanın. Önemli dosyaları veya şirket verilerini sürekli yedekleyin. Dosyalar hard diskte saklanabilir."

KERİM ATICI merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.