Filipinler'in Güneyinde Gerginlik Devam Ediyor

Filipinler'in Güneyinde Gerginlik Devam Ediyor

Filipinler'in güneyindeki Mindanao adasında Moro Ulusal Kurtuluş Cephesi (MNLF) ile ordu arasında yaşanan çatışmalar bugün ikinci gününe girdi.

Filipinler'in güneyindeki Mindanao adasında Moro Ulusal Kurtuluş Cephesi (MNLF) ile ordu arasında yaşanan çatışmalar bugün ikinci gününe girdi.

Mindanao adasının Zamboanga şehrinde MNLF ile askerler arasında karşı durma bugün de devam ederken, zaman zaman çatışmaların yaşandığı aktarılıyor. Çatışmada 3 kişinin öldüğü açıklanırken, yetkililer MNLF’nin 250 kişiyi farklı adalarda rehin aldığını açıklandı. En az 6 köyde onlarca insanın yaralandığı, yüzlerce insanın çatışma bölgesinden okullara, kiliselere, statlara nakledildiği bildirildi. Ayrıca asker, polis ve güvenlik görevlileri tarafından bölgenin güvenliğini sağlayabilmek için bölgenin ablukaya alındığı ve çeşitli yerlerde kriz merkezleri kurulduğu açıklandı.

ZAMBOANGA'DAKİ TÜRK OKULU EĞİTİME DEVAM EDİYOR

Zamboanga adasında bir Türk okulu faaliyet gösteriyor. Zamboanga'daki Tolerance Türk Koleji Genel Müdürü Yasin Ayyıldız, Cihan'a yaptığı açıklamada, “Şu anda uçuşlar da iptal edildi. Adaya giriş çıkış yok. Türklere yönelik herhangi bir olumsuzluk söz konusu değil. Biz eğitim öğretimimize devam ediyoruz.” dedi.

MNLF hükûmeti, etnik Morolara verilecek özerk bölge anlaşmasına bağlı kalmamakla suçluyor. Zamboanga Belediye Başkanı Isabelle Climaco-Salazar, “MNLF’in şehre saldırmasının sebebinin belediye binasına bağımsızlık bayrağı çekmek olduğunu” söyledi.

MNLF’nin kurucusu Nur Misuari, geçen ay yaptığı açıklamada, hükümet ile ülkedeki en büyük Müslüman grup Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MILF) arasındaki müzakerelerden dışlandıklarını söylemişti. MILF ile Filipinler hükümeti, bölgede kalıcı barışı sağlayacak ve özerk bir yönetim kurulmasını içeren anlaşmada sona geldi. Misuari ve yöneticileri, özerk bir bölge istemediklerini belirterek, bağımsızlıklarını ilan etmişti. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.