Fed'in Kararı Brezilya'yı Sevindirdi

Fed'in Kararı Brezilya'yı Sevindirdi

Brezilya Maliye Bakanı Guido Mantega, ABD Merkez Bankası'nın (FED) tahvil alımlarını sürdürme kararının Brezilya açısından çok olumlu sonuçlar doğuracağına söyledi.

Brezilya Maliye Bakanı Guido Mantega, ABD Merkez Bankası'nın (FED) tahvil alımlarını sürdürme kararının Brezilya açısından çok olumlu sonuçlar doğuracağına söyledi. Mantega, kararın kur dalgalanmalarının önüne geçerek iş dünyasına nefes aldıracağını belirtti.

Konu hakkında basına açıklama yapan Brezilyalı Bakan, karardan duyduğu memnuiyeti şu sözlerle ifade etti: "Dalgalanmada yavaşlama olacağı için bu çok iyi bir gelişme. Zira kurdaki dalgalanma ekonomi ve ticareti etkileyen önemli bir etkendir. Son zamanlarda kurda büyük bir oynaklık vardı. Şimdi bu durum yavaş yavaş istikrara dönüşecek. Bu ise iş dünyası açısından önemli ve aranan bir gelişmedir."

Süreç sırasında ABD Merkez Bankasının kendi içinde iletişim problemi yaşadığını öne süren Mantega, ABD ekonomisinin iyileşme sinyalleri vermesinin ardından tahvil alımlarının kademeli olarak durdurulacağı yönünde beklentilerin yükseldiğini ifade etti.

Fed'in kararını "Fed, bugün tahvil alımlarında daha yumuşak bir geçiş yapılacağının sinyallerini vermiştir." şeklinde özetleyen konuşmasının devamında şu yorumu yaptı: "Bu kararla birlikte dünya ekonomilerine her ay 85 milyar dolar enjekte edilecek. Bu rakamın daha düşük olacağı bekleniyordu. Ancak Fed Başkanı yaptığı açıklamada ABD ekonomisinin henüz bu alımları durduracak seviyeye gelmediğini deklare etmiştir."

Yeni süreçte Brezilya realinin değer kaybının önüne geçileceğine işaret eden Mantega, enflasyon baskısının azalacağı ve dövize bağlı dış ticaretin sakinleşeceği bir döneme girildiği üzerinde durdu.

Dalgalanmadan en çok etkilenen ülkelerden biri olan Brezilya'da, 2,40 seviyesine yükselen döviz kurunda ne tür bir değişiklik olacağı sorusuna Brezilya Merkez Bankası'nın alacağı yeni kararları adres gösteren Mantega, "Elbette dolar kurunun 2,40'ı göstermesi abartılı ve istenmeyen bir durum. Önemli olan istikrarın yakalanması." diyerek bankanın müdahaleyi azaltacağı sinyalini verdi.

Son olarak ekonomide genel bir toparlanma yaşanacağına değinen Bakan, bu kararla birlikte yüzde 2,5 olan yılsonu büyüme tahmininin biraz daha yukarı çekilebileceğine işaret etti. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.