Faiz batırıyor!

Faiz batırıyor!

TÜMSİAD Konya Şube Başkanı Ahmet Serçe, “Konya'da çoğu firma batıyor. Batan firmaların yüzde 80-90'ı banka ile iş yapanlar. Özsermayesi ile iş yapan firmalar ayakta” dedi

2018 yılının Ağustos ayından bu yana devam eden ekonomik kriz, etkisini gösteriyor. “Faizler düştü, işler açılıyor” söylemlerine rağmen, çoğu firma batıyor. Sanayiciler, bankalara olan bağlılığın firmaları çöküşe uğrattığını savunuyor. Faiz sistemi, firmaları bir bir batırıyor. Özellikle kendi sermayesi ile ticaret ve iş yapan firmalar ayakta kalabilmeyi başarıyor. Ayrıca tek yönlü pazar ticareti de sanayicileri zora soktu. Bu kriz sürecinde en büyük zararı tek yönlü pazar ticareti yapan sanayiciler kadar, sadece iç piyasaya çalışan sanayiciler de gördü. Alınan bilgilere göre Konya'daki sanayicilerin yaklaşık yüzde 95'inin de leasing ile büyüdüğü ortaya çıktı. Kendi özsermayesi ile büyüyen firmalar ne yazıkki yüzde 5 civarında kalabildi.

DÜZELME 2020'NİN 2. ÇEYREĞİNDEN SONRA OLUR

Ekonominin düzelebilmesi için piyasaların acilen rahatlatılması gerektiğini dile getiren Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) Konya Şube Başkanı Ahmet Serçe, tek yatırım kaynağı olarak faizi görmenin doğru olmadığını aktardı. Türkiye'de özellikle 2020 yılının 2. çeyreğinden sonra piyasalardaki iş kapasitesi ivmesinin yukarı doğru seyredeceğini beklediklerini ifade eden Serçe, “TÜMSİAD olarak sorunların farkındayız. Esnaf ve kobilerimiz sıkıntı altında. Yurtdışı arayışı içindeyiz, kesinlikle dış piyasaya açılmalıyız. İç piyasa çok daraldı, tıkanıklık var. Dış ticaret yapanların birçoğu, ekonomik sorunlara rağmen büyük bir problem yaşamıyor. Tek yönlü çalışma zihniyetini bırakmalıyız. Örneğin yumurtacılık sektörü bugün neden çıkmazda? Irak ithalat pazarı kapatıldı, sektör temsilcileri çıkmaz içinde. Oysa sadece Irak'a değil, alternatif pazarlar oluşturulsaydı, sektörde bu denli kronikleşen sorunlar olmazdı” şeklinde konuştu.

KONYA'DA ÇOĞU FİRMA BATIYOR!

“Katma değeri yüksek ürünler üretmeliyiz. İhracatımızın büyük çoğunluğunu bile ithalatla sağlıyoruz. Üretme konusunda güçlü adımlar atılıyor, daha da artırılmalıdır” diyen Serçe, piyasada en fazla alacak ve verecek problemlerinin yaşandığına da dikkat çekti. Herkesin, bankalara bağlı hale getirildiğini aktaran Serçe, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Yüzde 99'u Müslüman olan bir ülkenin en büyük belası şuan için faizdir. Sistem, insanları faiz bataklığına çekmeye çalışıyor. Öz sermaye ile iş yapılmalı. Konya'da çoğu firma batıyor. Bunların yüzde 80'i, 90'ı banka ile iş yapanlar. Banka ile iş yapmayanlar ayakta kalabilmeyi başardı. Artık sözün önemi de kalmadı. Verilen günlerde para ödemesi yapılmıyor. Sıcak para akışı yok. Bankalarda para çok, bu paralar sahaya akıtılmıyor. Sanayicilerin bir kısmı artık risk almak da istemiyor. Haram ve helal hassasiyeti olmayan insanlar kolay kazancın yolunu arıyor. Helal kazancı öğrenmemiz gerekir.”

TÜRKİYE'DE KOOPERATİFÇİLİK YAYGINLAŞACAK

Dönemin öz sermaye ile daha fazla iş yapma dönemi olduğunu da söyleyen Serçe, şu ifadelerle konuşmasını noktaladı: “Bir kişinin yatırım amaçlı bir işe girmesi için yeterli oranda maddi imkânı olmayabilir. Türkiye'de bundan sonraki süreçte kooperatifçilik yaygınlaşacak. TÜMSİAD olarak biz de bunun alt yapısını hazırlıyoruz. Bu sayede ihracatımız daha da artacak. Ayrıca ortaklık berekettir. Bu ekonomik sıkıntı, önümüzdeki süreçte böyle hayırlı bir işe vesile olabilir.”

EMRE ÖZGÜL

4-2ahmet-serce.jpg

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum