Etik Başkanı İşler: Cari Açığın Yüzde 25’ini Turizm Kapatıyor

Etik Başkanı İşler: Cari Açığın Yüzde 25’ini Turizm Kapatıyor

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı ve TÜROFED Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, turizmin cari açığın yüzde 25’ini kapatan bir sektör olduğunu belirterek, “Turizmin ülkemizdeki açılışı Ege Bölgesi’nde başlamıştır.

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı ve TÜROFED Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, turizmin cari açığın yüzde 25’ini kapatan bir sektör olduğunu belirterek, “Turizmin ülkemizdeki açılışı Ege Bölgesi’nde başlamıştır. İzmir, dinamik yapısı ile birlikte yıllar geçtikçe büyümesini yitirmiştir ama durmak yok, yola devam edeceğiz.” dedi. İzmir’in turizme yabancı olmayan bir valisi olduğunu kaydeden İşler, “İzmir, çok aktif bir valiye sahip oldu. İzmirliler olarak, turizm camiası olarak katıldığı için teşekkür ediyorum.” diye konuştu. Selçuk ilçesinde ETİK ile Hitit Otel ortaklaşa iftar düzenledi. Çok sayıda turistik işletme sahibinin de katıldığı iftarda, İzmir Valisi Mustafa Toprak şeref misafiri olarak yer aldı.

VALİ TOPRAK: TURİZM PASTASINDAN İZMİR’İN ALDIĞI PAY YETERSİZ

Programda konuşan Vali Toprak, turizmin 40’a yakın ana sektöre katkı sağladığına ortaya çıkacak bir kırılganlığın bütün yan sektörleri etkileyeceğine dikkat çekti. Bundan dolayı turizmin önünü açmak gerektiğini vurgulayan Toprak, “İzmir ve Selçuk, turizm açısından önemli bir altyapıya sahip. Rakamlara baktığımızda 1 milyon 380 bin turistin geldiği ülkemizde İzmir, önemli bir pay alıyor. Bu yeterli değil. Sadece Türkiye değil, dünya üzerinde İzmir’de turizmin tüm öğelerine baktığımızda, bu değerler başka dünya ülkesinde yok diyebiliriz. Kültürel ve arkeolojik manada çok önemli kazanımlarımız var. İnanç merkezlerimiz var. Deniz, kum ve güneşimiz hakikaten çok var. Nereden bahsedersek, kendi içinde çok önemli kazanım var. Turizm pastasından maalesef istediğimiz payı alamıyoruz. Tüm bu güzelliklerin olduğu yerde hepimiz daha fazla kenetlenerek, yol haritamızı çizerek yolumuzda emin adımlarla ilerlemeliyiz. Tüm bu zenginliklere rağmen 1,4 milyon turist asla yeterli değildir.” şeklinde konuştu.

‘EXPO 2020 İZMİR’İN OLACAK’

EXPO 2020 için de İzmir’e büyük yatırımlar yapıldığının altını çizen Vali Toprak, şunları kaydetti: “EXPO, tüm ilçelerimiz için önemli. 20 milyona yakın ziyaretçi gelecek, bunun 10 milyonu yurtdışından. Buraya tüm yatırımcıların akmasını bekliyoruz. EXPO ile birlikte devletin garantisinde 50 milyar dolarlık bir yatırımın gerçekleşmesini bekliyoruz. Bunlar şu anda başladı. EXPO 2020 de inşallah İzmir’in olacaktır, buna inanıyoruz. Olmasa, olacakmış gibi tüm altyapı çalışmalarını da gerçekleştirmek noktasındayız. İzmir’in tüm yatak kapasitesi 42 bin, 12 bin 500’ü Selçuk tarafında. Ne kadar yatak kapasitesini arttırabilirsek, o kadar cazibe merkezi olacağımızı iddia ediyoruz. EXPO ile birlikte bunlar hızlanacak.” Mustafa Toprak, EXPO’nun çekim cazibesinden sadece Türkiye'ye değil, bulunduğu coğrafyadaki diğer ülkelere de faydası olacağını belirterek, “Buraya gelen turistler, çevre ülkelere de uğrayacaktır. Bu çok önemli bir pasta. İzmir’i marka yapacak her olayı gündeme taşımak lazım.” dedi.

BAŞKAN ÜLGÜR: TURİZM ÇOK BÜYÜK BİR ZİNCİR

Selçuk Belediye Başkanı Vefa Ülgür de yaptığı konuşmada, “Selçuk’ta 10 bine yakın yatağımız var. Bunun 5 bin 500’ü beş yıldızlı. Bu hafta itibariyle tapulama işi bitiyor. Pamucak’ta sekiz tane daha yatırım yapılacak parsel olacak. Bunun birkaç ay içinde gerçekleşmesini bekliyoruz. 2012 yılı turist sayımız 2 milyon 100 civarında. Bu rakamın yüzde 27’si Meryem Ana’yı ziyaret ediyor, yüzde 5’i günübirlik dönüş yapıyor, kalanı ise Efes’i ziyaret ediyor. Turizm, Selçuk için çok büyük bir zincir.” bilgilerini verdi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.