Et Üreticileri: Fiyatları Düşürmek İçin Besilik Hayvanın Ülkeye Girmesi Şart

Et Üreticileri: Fiyatları Düşürmek İçin Besilik Hayvanın Ülkeye Girmesi Şart

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkanı Bülent Tunç, Et ve Süt Kurumu’nun et fiyatlarına müdahale etmesinin piyasaları kısa süreliğine sakinleştireceğini, uzun süreli sonuç almak için Türkiye’ye besilik hayvanların gelmesi gerektiğini.

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkanı Bülent Tunç, Et ve Süt Kurumu’nun et fiyatlarına müdahale etmesinin piyasaları kısa süreliğine sakinleştireceğini, uzun süreli sonuç almak için Türkiye’ye besilik hayvanların gelmesi gerektiğini söyledi.

Et ve Süt Kurumu’nun et fiyatlarına müdahale etmesini Cihan Haber Ajansı (Cihan) muhabirine değerlendiren Bülent Tunç, "Et ve Süt Kurumu nereye kadar piyasaya karkas et sürecek. Bu geçici bir önlem bunun önlemini üretimle aşabiliriz." dedi. Et ve Süt Kurumu'nun artık müdahale kurumu olduğunu vurgulayan Tunç, kurumun gerekli gördüğü yerde et fiyatlarına müdahale edeceğini daha önceden duyurduğunu anımsattı. Piyasaya karkas et sürerek fiyatlardaki aşırı yükselmeyi kısa süreliğine önleyeceğine işaret eden Tunç, "Bizim asıl sıkıntımız besilik dananın ülkemizde olmaması. İşletmeciler ellerindeki malları satınca yerine koyacak malı olmadığı için piyasaya mal vermiyor. Hal böyle olunca fiyatlar fırlıyor." diye konuştu.

"HOLSTEİN DANADAN BESİLİK OLMAZ"

Holstein danadan besilik olmayacağını vurgulayan Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Başkanı Tunç, bunun yerine Lımousın (Limuzin), Belçika Mavisi, Sımmental (Simental) türü gibi canlı ağırlığı 750 kilo ile bir ton ağırlığında olan besi türlerinin Türkiye’de yetiştirilmesi gerektiğini kaydetti. Tunç, söz konusu besilik hayvanlara, Holstein türü danaya verilen yemden daha az verilerek daha fazla et elde edebileceğine de dikkat çekti.

Tunç, Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı resmi kayıtlarına göre geçen yıl 800 bin adet olan büyük baş kurbanlığın bu yıl bir milyon 450 bin adede yükseldiğini bildirdi. Tunç, kurbanlık fiyatlarının geçen yılki fiyatlar gibi küçük başın 600-750 TL, büyük başın 3 bin 5 bin arasında seyredeceğini söyledi.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.