Et millete dert!

Et millete dert!

Et fiyatları her geçen gün artıyor, alım gücü zayıflayan vatandaş et yiyemiyor. Sağlıklı beslenme için önemli olan etin fiyatını düşürmek için ithalat yerine besiciliğin teşvik edilmesi gerektiği söyleniyor

ET TÜKETİMİ 18 KG’DAN 12 KG’A DÜŞTÜ

Etteki fiyat artışı dur durak bilmiyor. Fiyatların her geçen gün biraz daha artması nedeniyle vatandaş artık et tüketemiyor. Konya Kasaplar Odası’nın resmi web sitesinde yayınlanan bilgiye göre son 20 yılda kişi başına düşen et tüketimi büyük oranda geriledi. 18 kilogram olan kişi başı et tüketim miktarı 12 kilograma düştü. Bu durum vatandaşı da, et üreticilerini de, kasapları da rahatsız ediyor.
KIRMIZI ET İTHALATI ÇÖZÜM DEĞİL
Kırmızı Et Üreticileri Birliği Merkez Üst Birliği Başkan Yardımcısı ve Konya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Nazif Karabulut, kırmızı et ithalatının yanlış bir uygulama olduğunu belirtti. Bu uygulama ile fiyat artışının önüne geçilemeyeceği gibi yerli üreticinin de tamamen kaderine terk edildiğini dile getiren Nazif Karabulut, fiyatların düşmesi için besiciliğin teşvik edilmesi gerektiğini vurguladı.
MART AYINDA FİYATLAR DÜŞEBİLİR
Birçok üreticinin, fiyatların sürekli yükselmesine karşın hayvanlarını yeterince gelişmediği için kesime göndermediğini anlatan Nazif Karabulut, Mart ayından sonra üreticinin, kesim aşamasına gelen bu hayvanları kesime göndermesiyle birlikte fiyatların artış eğiliminin duracağını, bir miktar düşüş olacağını tahmin ettiklerini bildirdi.
 
 
 
Millet et tüketemiyor

Et fiyatlarının her geçen gün artması nedeniyle alım gücü zayıflayan vatandaş et tüketemez oldu. Artışın önüne geçebilmek için hayvansal üretimin teşvik edilmesi gerektiği bildirildi
Kırmızı et fiyatları her geçen gün biraz daha artıyor. Etin kilogram fiyatı 25 TL’yi buldu. Kırmızı etin alternatifi olarak görülen beyaz et fiyatları da artmaya başladı. İnsan sağlığı için önemli olan, içerisinde bol miktarda protein bulunduran et, alım gücü iyice zayıflayan vatandaş tarafından tüketilemez oldu. Büyükbaş hayvan sayısının azalmasına bağlı olarak artan et fiyatlarının önüne geçmek için kırmızı et ithalatı yapılmaya başlandı. Kırmızı et üreticileri bunun bir çözüm olmadığını belirterek, bu durumun et üreticilerini daha zor durumda bıraktığını ifade ediyor.

KIRMIZI ET ÜRETİCİLERİ İTHAL ETE KARŞI

Kurban Bayramından bu yana canlı hayvan sıkıntısı nedeniyle fiyatı sürekli artan kırmızı ette ithalata izin verilmesinin, yerli üreticiyi daha da zora sıkabileceği bildirildi. Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Üst Birliği Başkan Yardımcısı, Konya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Nazif Karabulut, kırmızı etin Tüketici Fiyatları Endeksine göre Ocak ayında en fazla fiyat artışı yaşanan ürünler arasında yer aldığını anımsattı. Kırmızı et fiyatlarındaki bu artışta en önemli etkenin canlı hayvan sıkıntısı olduğunu ifade eden Karabulut, “2002-2009 yılları arasında üretici etin kilosunu 10 liraya mal ederken 9 liradan satıyordu. O zaman üretici çok zor durumdaydı ancak üreticiye gereken destek verilmedi. Sonrasında sektörde faaliyet gösteren birçok üretici iflas etti” dedi.
MART AYINDAN SONRA FİYAT ARTIŞI DURABİLİR
Birçok üreticinin, fiyatların sürekli yükselmesine karşın hayvanlarını yeterince gelişmediği için kesime göndermediğini anlatan Karabulut, Mart ayından sonra üreticinin, kesim aşamasına gelen bu hayvanları kesime göndermesiyle birlikte fiyatların artış eğiliminin duracağını, fiyatlarda da bir miktar düşüş olacağını tahmin ettiklerini bildirdi.

ÇÖZÜM HAYVANSAL ÜRETİMİ ARTTIRMADA

Türkiye’nin mevcut nüfus yapısı, arazi durumu, coğrafi konumu, işsizlik, gıdanın stratejik önemi ve artan turizm potansiyeli nedeniyle hayvancılığın dinamik tutulması gerektiğine dikkat çeken Konya Kasaplar Odası Başkanı Mehmet Cengiz, besiciliğin süt sığırcılığında olduğu gibi küçük ve orta ölçekli işletmelerde teşvik edilmesinin kaçınılmaz olduğunu ifade etti. Belirli bir dönem için damızlık kapasitesi yüksek gebe düve ithalatı cazip hale getirilerek 20 ila 30 baş gebe düve ithalatı ile orta ölçekli işletmelerin güçlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Mehmet Cengiz, “Neticede et fiyatlarının artışı tüketiciler açısından şikâyet konusu olmakta, hayvan yetiştiricileri ve besiciler açısından memnuniyetle karşılanmakta ve hayvancılık önem kazanmaktadır. Besiciler ilk kez para kazanmaya başladıklarını söylerken, kasaplar kesilecek mal bulamamaktan, tüketicilerde pahalı olduğu için et alamamaktan şikâyetçidir. Besiciliğin gerçek anlamda karlı olduğu dönemlerde satılan bir yetişmiş hayvan parasıyla yerine üç adet besiye alınacak hayvan alınabilirken günümüzde ancak bir hayvan alınabilmektedir. Ülkeyi yönetenler bu ülkenin nüfusunu düşünerek kapsamlı bir hayvancılığı geliştirme programı uygulamalıdır” ifadelerini kullandı.

ET İTHALATI KISA SÜRELİ BİR ÇÖZÜM

Et fiyatlarının artışını durdurmak için et ithalatı yapılması kısa dönemde et fiyatlarında rahatlama oluşturabileceğini anlatan Cengiz, “Uzun vadede geçmiş yıllarda olduğu gibi mevcut süt ineklerinin mezbahaya gönderilmesi sonucunda sürdürülebilir hayvancılık ve et üretimi daha çok zarar görecektir. Et ithalatı fiyatları azaltmak için çare değildir. Çözüm hayvansal üretimi artırmak ve verimli hale getirmektir” dedi.

KİŞİ BAŞINA ET TÜKETİMİ 18 KİLOGRAMDAN 12 KİLOGRAMA GERİLEDİ

Kasaplar Odası’nın resmi web sitesinde yer alan açıklamada son 20 yılda Türkiye genelinde kişi başına yıllık kırmızı et tüketiminin 18 kilogram seviyelerinden 12 kilograma kadar gerilediği belirtildi. Bu gerilemenin en önemli nedeninin hayvancılık sektörünün desteklenmemesi sonucu yüksek üretim maliyetleri nedeniyle zarar eden besicilerin sektörden uzaklaşması ile üretimin azalması ve et fiyatlarının yükselmesi olarak belirlendi.

RASİM ATALAY


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.