Eskiyörük: Et İthalatı Oyununa Gelmemeliyiz

Eskiyörük: Et İthalatı Oyununa Gelmemeliyiz

Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde ticari rant sağlamak isteyen bazı çevrelerin, ithalat yapılması için et fiyatlarının yükselmesi bahanesiyle yapay kriz çıkarmaya çalıştığını belirtti.

Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde ticari rant sağlamak isteyen bazı çevrelerin, ithalat yapılması için et fiyatlarının yükselmesi bahanesiyle yapay kriz çıkarmaya çalıştığını belirtti.

Türkiye’de kırmızı et üretiminde geçtiğimiz yıllara göre ciddi artış olduğuna değinen Eskiyörük, “Türkiye’de 2012 yılında 2 milyon 194 bin küçükbaş, 777 bin büyükbaş kurbanlık hayvan kesildi. Şu anda 3 milyon 498 bin küçükbaş ve 1 milyon 490 bin büyükbaş kurbanlık hayvan mevcut. Yabancı ülkelerin elinde şişen et stokunu ithalatla eritmeye yönelik pazar arayışına giren ithalat lobisi, bugünlerde suni gündem oluşturmaya çalışıyor. Avrupa Birliği ülkelerinde tüketilen yıllık 71 kilogram kırmızı etin 61 kilogramını domuz eti teşkil etmektedir. ABD’de ise yılda 73 kilogram kırmızı et tüketilirken, bunun 66 kilogramı domuz etidir. Bu nedenle sığır eti stokları aşırı şişmiş durumda. Bu ülkeler, ithalat lobisini maşa olarak kullanıp Kurban Bayramı'nı fırsat biliyor. Ellerinde kalan eti ülkemize sürmeye çalışmaktadır.” dedi.

"ET İTHALATI, TARIM VE HAYVANCILIĞIN SONU OLUR"

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın, yıllardan bu yana kırmızı et üretimini desteklemek için ciddi kaynaklar ayırdığını belirten Eskiyörük, şunları söyledi: “Rant çevreleri, her dönem aynı senaryoyu uygulamaya çalışıyor. Piyasa tam dengelenmek üzereyken, yine et ithalatının yolunu açmaya çalışıyor. 3 yıl önce de et fiyatı 50 lira olacak diyerek yaygara koparan ithalat lobisi, karkas et ve canlı hayvan ithalatını açtırdı. Türkiye, 3 milyar dolardan fazla döviz ödeyerek et ve canlı hayvan ithal etti. Bu para, lobiler ve yabancı çiftçilerin cebine girdi. Bizim üreticimiz, gözü gibi baktığı hayvanlarını yok pahasına satmak zorunda kaldı. Birçok üreticimiz, üretimi sürdüremedi. Bugünlerde de üretimimizi tehlikeye sokarak Türkiye’yi sürekli bir et pazarı haline getirmek için ithalat lobisi yine harekete geçti. Et ithalatı, tarım ve hayvancılığın sonu olur. Türkiye, aynı oyuna tekrar gelmemeli.”

"BAKANLIK, KONUYA HAKİM"

Konuyla ilgili sektör temsilcileriyle Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’le toplantı yaparak konuyu masaya yatırdıklarını dile getiren Eskiyörük, “Bakanlığımız, konunun üzerinde son derece hassas bir şekilde durmaktadır. Hem üreticiyi hem tüketiciyi korumak için ciddi önlemler almıştır. Tüketicilerimiz, piyasadaki suni fiyat dalgalanmaları nedeniyle endişeye kapılmamalı. Ülkemizde şu an et fiyatları normal seviyelerde seyretmektedir. Hayvan kesim fiyatının 16 TL olması yükselme olarak bakılmamalı. Geçmiş yılların yem fiyatlarıyla kıyaslanırsa et fiyatlarının daha da yüksek olması gerekmektedir. Tüketicilerin fiyatlara olan tepkisi, fiyatların yüksek olduğundan değil, halkın alım gücünün düşük olduğundan kaynaklanmaktadır.” diye konuştu.

Türkiye’nin tarım ürünleri konusunda büyük potansiyeli olduğunun altını çizen Eskiyörük, “Türkiye’de artık ithalatın sözünden dahi bahsedilmemelidir. Türkiye’nin gündemi ve hedefi artık ihracat olmalıdır. Bizi pazar olarak gören ülkelerin oyununa gelmeyip, biz dünyayı pazar görmeliyiz. Çünkü ülkemizin bunu gerçekleştirecek gücü fazlasıyla var.” dedi.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.