Erzurum'da Felçli Hastalar Robotla Yürüyecek

Erzurum'da Felçli Hastalar Robotla Yürüyecek

Sağlık Bakanlığı'nın Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne (BEAH) hibe ettiği robotla felç nedeniyle yürüme yeteneğini kaybeden hastalar yeniden yürüyebilecek.Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Fazlı Erdoğan, Numune...

Sağlık Bakanlığı'nın Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne (BEAH) hibe ettiği robotla felç nedeniyle yürüme yeteneğini kaybeden hastalar yeniden yürüyebilecek.

Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Fazlı Erdoğan, Numune Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi'nde robotun tanıtımıyla ilgili basın toplantısı düzenledi. Prof. Erdoğan, Türkiye'de 8-9 şehirde bulunan söz konusu robotlardan birisinin de Erzurum'a gönderilmesinin, bölge adına önemli bir gelişme olduğunu ifade etti. Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri, söz konusu robot yardımıyla felçlere bağlı olarak yürüme güçlüğü çeken hastaların, yitirdikleri yürüme yeteneklerini yeniden kazanabileceklerini dile getirdi. Prof. Dr. Erdoğan, yürüme robotunun yazılımı ve üretimiyle Türk yapımı olduğuna vurgu yaptı.

Yürüme yeteneğini kaybetmiş yatalak hastalar için robotun önemli bir fırsat olduğuna dikkat çeken Erdoğan, "Robot, herhangi bir vesileyle yürüme yetisinde azalma ya da tamamen kayıp olan hastalarımızın, bu yeteneklerini tekrar kazanabilmeleri adına önemli katkılar sunan bir cihaz. Robotik cihazla, hastalar önce üç boyutlu olarak havada asılı yürütülüyor. Ardından da hastanın ağırlığının yüzde 70'ine kadar zemine temas ettirilerek vücut ağırlıklarının taşınması sağlanıyor." dedi.

Prof. Dr. Erdoğan, tedavide yürüme ve ileti kayıplarında kemikle kasların gerilemesinin en kötü ihtimal olarak gördüklerine işaret ederek, "Felçli, yatatalak hastalarımız yakınlarının destekleriyle pasif yürüme egzersizleri yapıyor. Sağlık Bakanlığı'nın bize hibe ettiği robotla artık hastalarımız fizik tedavi servisinde hastalarımız 4-6 hafta arasında seansa tabi tutulacak. Robot sayesinde hem psikolojik hem de fiziksel olarak hastalarımızda yürüme adına pozitif gelişmeler yaşanabilecek. Malum felçli ve yatarak hastaların rehabilitasyonu uzun süreçli bir dönem." diye konuştu.

Bu arada, 8 yıl önce geçirdiği trafik kazası sonrasında yürüme yeteneğini kaybeden Mahir Gökdağ, söz konusu robotla uyguladığı seanslar sayesinde yürümeye yeniden başladığına değinerek, "2006'da geçirdiğim trafik kazası sonrasında bacaklarım tutmaz oldu. Robot tedavisiyle ağaya kalktım ve artık az da olsa yürüyebiliyorum." şeklinde konuştu.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.